Walentynkowe bułeczki z egipskim dżemem kokosowym

przez Malwina

Dziś Walentynki- święto, którego praktycznie z W. nie obchodzimy, ale w tym całym różowym zgiełku lubimy odnaleźć siebie i spędzić wyjątkowo ten wieczór. Choć jakby nie patrzeć staramy się aby każdy dzień spędzony razem był niezapomniany. Bo miłość to nie tylko jeden dzień w roku, kiedy mamy okazywać swoje uczucia. Miłość to całe życie spędzone razem- z uśmiechem i sercem na dłoni. A z racji walentynek- pyszne słodkie bułeczki na deser, o których już Wam pisałam. Rzecz jasna na nutkę arabską, bo nadziane pysznym dżemikiem rodem z Egiptu. Dżem ten ma niewiele wspólnego z konsystencją dżemów które znamy. Przepis delikatnie zmodyfikowałam dodając do niego odrobinę więcej wody. Jest na prawdę smaczny i rozkosznie słodki. 

Przepis dodaję do akcji Walentynki 14.02.2011- Czym TO się je

BUŁECZKI Z DŻEMEM KOKOSOWYM (EGIPT)

Składniki na dżem kokosowy:
[przepis oryginalny TUTAJ]

  • 220 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
  • 10 łyżek zimnej wody (dałam więcej- około 13)
  • 2 łyżki soku z cytryny (dałam 3)
  • szklanka cukru (o objętości 200 ml)
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
Wiórki zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i 2 łyżkami wody z kwiatów pomarańczy (nie miałam w rezultacie wiórki zalałam 6 łyżkami zimnej wody). Ugniatamy za pomocą dłoni i odstawiamy na całą noc. 
W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy cukier wymieszamy z sokiem z cytryny i 9 łyżkami wody. Gotujemy kilka minut do uzyskania syropu (uważamy by nie przypalić). Ja dodałam 2-3 krople aromatu pomarańczowego. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy garnek na palniku i gotujemy chwilkę. Masę studzimy i mieszamy ją dokładnie ze zmielonymi migdałami. Przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni.



Składniki na 8 dużych bułeczek:
[ wykorzystałam przepis na drożdżowe choinki od Dorotus]

  • 300 g mąki pszennej chlebowej (u mnie bułeczkowa typ 650)
  • 150 ml mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 białko
  • 8 g cukru wanilinowego (pół opakowania)
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • do posmarowania- żółtko wymieszane z 2 łyżkami mleka
  • ewentualnie czekolada do ozdobienia
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru i dokładnie mieszamy z 5 łyżkami ciepłego mleka (ciepłego – nie gorącego). Odstawiamy na 15 minut. Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy pozostałą łyżkę cukru i cukier wanilinowy, roztopione i przestudzone masło, resztą mleka i białko. Wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto (bardzo łatwo się wyrabia, w razie potrzeby możemy delikatnie podsypać ciasto mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę, wałkujemy ją na placek (niezbyt gruby , ciasto mocno rośnie), na środku układamy sporą ilość kokosowego dżemu i sklejamu (ja sklejam jak pierogi i układam złączeniem na dół). Ostawiamy do napuszenia na około 20 minut. Bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem, pieczemy 15 minut w temp. 175 stopni (ja piekłam około 17 minut- wszystko zależy od piekarnika). Bułeczki studzimy na kratce, po ostudzeniu ozdabiamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

Gosia 14/02/2011 - 6:05 pm

Ale wspaniałości, koniecznie muszę wypróbować dżem kokosowy!

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 14/02/2011 - 6:09 pm

Mmm… Wyglądają baaardzo zachęcająco. I jeszcze dżem kokosowy – intrygująca nowość. A te czekoladowe esy floresy…

Odpowiedz
domek z piernika 14/02/2011 - 6:16 pm

Zjadłbym takie bułki, bo kokos w postaci dżemu w Polsce to rzadkość. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Mihrunnisa 14/02/2011 - 6:21 pm

Bardzo apetyczne bułeczki :-). Jeszcze przed wejściem na stronę obstawiałam że dżem zrobisz z innego przepisu tzw kaya z tego co pamiętam tajski był, ale i ten ciekawy przez te migały :-).

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 14/02/2011 - 6:31 pm

przepis na dżem kokosowy zapisuję!
musi być boski! 🙂

Odpowiedz
mollisia 14/02/2011 - 6:33 pm

Coś pięknego! Nie dość, że kokos, to jeszcze te paseczki z czekolady! Już nie mówię o tym, że ciasto jest drożdżowe – moje ostatnie hiciory! 😉

Odpowiedz
Anonimowy 14/02/2011 - 6:40 pm

Kolejny niesamowity przepis, zwłaszcza składniki dżemu kokosowego. Bułeczki przepięknie wypieczone. Chylę czoła i chętnie bym schrupała taką jedną 🙂

Odpowiedz
Majana 14/02/2011 - 6:45 pm

śliczne te bułeczki Malwinko,a dżemik kokosowy to marzenie! 🙂 Super:)

Odpowiedz
Ania 14/02/2011 - 7:10 pm

Kokos w dżemie to i dla mnie nowość. Chętnie bym spróbowała – zwłaszcza w takiej pysznej bułeczce.

Odpowiedz
Anonimowy 14/02/2011 - 7:27 pm

ciekawy ten dżemik… a bułeczki urocze:)

Odpowiedz
bastamb 14/02/2011 - 7:46 pm

Ja jeszcze nie jadłam dżemu kokosowego….a buleczki pysznie wyglądają….miłego wieczoru Malwinko…

Odpowiedz
wiosenka27 14/02/2011 - 8:43 pm

Fajnie, że nie różowo:)

Odpowiedz
NaStole.pl 14/02/2011 - 8:54 pm

Dżem kokosowy to coś dla mnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 14/02/2011 - 9:27 pm

Dżem kokosowy? A to ci dopiero! Ale… zapowiadają się naprawdę świetnie, więc przestaję się dziwić i zaczynam marzyć o ich smaku. 😉

Odpowiedz
kabamaiga 14/02/2011 - 9:31 pm

Dżem cudo, bułeczki z resztą też

Odpowiedz
Maggie 14/02/2011 - 9:35 pm

Nigdy nie wpadlabym na to, ze z wiorkow kokosowych mozna zrobic dzem – swietny pomysl! A buleczki przesliczne. Na walentynki i na kazdy inny dzien tez.

Odpowiedz
Arvén 14/02/2011 - 9:47 pm

Dżem kokosowy sobie zapisuję, i te bułeczki też na pewno kiedyś upiekę. Ostatnio polubiłam kokos w każdym wydaniu 🙂

Odpowiedz
aga 14/02/2011 - 10:13 pm

ciekawe to nadzienie, a buleczki wygladaja znakomicie i bardzo pysznie:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 14/02/2011 - 10:33 pm

a czy ja mogę dostać od Ciebie taką bułeczkę Kocham kokos !!!

Odpowiedz
Karmel-itka. 15/02/2011 - 6:31 am

nie no, ten dżem kokosowy to po prostu poezja!
notuję ;]

Odpowiedz
Lekka 15/02/2011 - 7:47 am

Cudny widok, gdyby jeszcze można się było pozbyć tych wiórków. Smak kokosa sam w sobie uwielbiam, mleczko kokosowe stosuję namiętnie, tylko wiórków nie znoszę…

Odpowiedz
Monica 15/02/2011 - 11:05 am

Stuk, puk, drugie podejście 😉

Wspaniałe bułeczki Malwinko 😉
Gdzie mogę dostać wodę z kwiatów pomarańczy ? Bo dżem również brzmi świetnie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 15/02/2011 - 11:37 am

Uwielbiam kokos to i takie bułeczki bym pokochała nie ma co 🙂 buziaki.

Odpowiedz
kasia1977 15/02/2011 - 12:22 pm

Ooooo, czekalam na ten wpis! 🙂 Slicznosci! Musze zapamietac na weekend! 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Ag Pe 15/02/2011 - 12:29 pm

Wyglądają imponująco i smakowicie. Będę musiała kiedyś spróbować :)Ślicznie je ozdobiłaś, ja nie mam cierpliwości do takich działań.

Odpowiedz
Kaś 15/02/2011 - 1:13 pm

bułeczki wyszły perfekcyjnie. w na myśl o dżemie kokosowym aż się rozpływam 🙂

Odpowiedz
asieja 15/02/2011 - 1:18 pm

to nadzienie wydaje się byc świetne!

Odpowiedz
Ewam 15/02/2011 - 4:47 pm

ten dzem kokosowy musi byc smaczny,juz sobie zapisalam przepis;)

Odpowiedz
Justinek 15/02/2011 - 6:48 pm

Uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc koniecznie muszę zrobić te bułeczki 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 25/10/2011 - 11:44 am

Choć z małymi modyfikacjami zrobiłam dżem i jest obłędny!!! dzięki za pomysł 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/10/2011 - 12:04 pm

@Wiewióro- bardzo się cieszę , że Ci smakował;)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies