Shawarma drobiowa

przez Malwina
Shawarma z drobiu


Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na domową shawarmę, począwszy od tej z wykorzystaniem domowej przyprawy poprzez kilka innych wersji, np. z dodatkiem bakłażana i pestek granatu. Każdy z tych przepisów jest naprawdę wart uwagi. Tym razem przygotowałam dla Was shawarmę w marynacie z dodatkiem jogurtu naturalnego. Myślę, że większość użytych przeze mnie składników odnajdziecie w Waszych kuchniach. 


Shawarma z kurczakiem przepis

SHAWARMA DROBIOWA W MARYNACIE  Z JOGURTU


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 500 g piersi z kurczaka (pokrojonych w podłużne paski)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego 
  • sok z połowy cytryny
  • do podania: chlebki pita, dip z tahini
Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Kolejno wsypujemy mieszankę przypraw, ponownie mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na całą noc do lodówki. Przed smażeniem należy ocieplić mięso przez około 20 minut w temperaturze pokojowej. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, smażymy na patelni z obu stron, aż ładnie się zrumieni. Ja swoją shawarmę przygotowałam na patelni grillowej. Jako dodatek podałam dip jogurtowy z pastą tahini.

Shawarma z kurczaka przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Kamciss 23/02/2014 - 6:26 pm

Oo jadłabym :>

Odpowiedz
Justyna Żak 23/02/2014 - 7:07 pm

wygląda smacznie:)

Odpowiedz
Magda C. 24/02/2014 - 10:09 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/02/2014 - 12:05 pm

Moje chłopaki uwielbiają shawarme, oczywiście muszą mieć do tego furę frytek. Cóż, jeżeli wszystko przygotuję im sama, to na pewno będzie zdrowiej 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/02/2014 - 9:18 am

Wygląda niezwykle apetycznie. Dawno nie robiłam. Może teraz wypróbuję Twój przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies