Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą

przez Malwina
Pierogi ze szpinakiem przepis
Tym razem w wirtualnej kuchni spotkałam się z Justinką, Izą i Martynosią. Przygotowałyśmy fatayer, arabskie pierożki o niebanalnym kształcie, nadziane szpinakiem i serem. Oryginalny przepis pochodził z książki S. Hage „The Lebanese Kitchen” (jak tak dalej pójdzie, to wypróbuję wszystkie receptury w niej zawarte). Wprowadziłam do niego troszkę zmian, przygotowałam inne ciasto (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej) a farsz przesmażyłam. Te pierogi ze szpinakiem są nieziemsko pyszne. Jeśli tylko znajdziecie wolne popołudnie, upieczcie je koniecznie.
Pieczone pierogi ze szpinakiem
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ


Składniki (na 10 dużych pierogów):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • farsz: 250 g świeżego szpinaku, 1 cebula, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, 125 g mozzarelli 
  • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania pierożków (opcjonalnie)
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki, dolewamy pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy dalej 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miseczki. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 kawałków. Każdy formujemy w kulkę, następnie wałkujemy na okrągłe placuszki. Do zimnego farszu dodajemy startą na tarce mozzarellę, sok z cytryny, mieszamy. Na środku każdego koła układamy łyżeczkę nadzienia. Pierożki zlepiamy (–> instrukcja zlepiania fatayer). Układamy je na blasze wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Pierożki smarujemy przy pomocy pędzelka jajkiem, posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 230 stopni. Studzimy na kratce.
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem
Pierogi z mozzarellą przepis

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Kuchnia Izy 14/02/2014 - 6:22 pm

Jak już przerobisz wszystkie przepisy może miałabyś ochotę wypożyczyć tą książkę 🙂 Te pierożki są pyszne, polecam zwłaszcza do pracy.

Odpowiedz
Justyna Żak 14/02/2014 - 6:29 pm

wyglądają bardzo smacznie:)

Odpowiedz
Kamciss 14/02/2014 - 10:06 pm

Apetycznie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/02/2014 - 12:52 am

Wyglądają pysznie! A myślisz, że wyjdą w całości zrobione z mąki pszennej razowej?

Odpowiedz
Malwina 15/02/2014 - 7:15 am

Odpuściłabym sobie robienie ich w 100% z mąki razowej (50% jest jak najbardziej ok). Będą się mocno kruszyć i stracą na delikatności.

Odpowiedz
Majana 15/02/2014 - 5:28 pm

Wyglądają genialnie! 🙂

Odpowiedz
Magda C. 16/02/2014 - 9:32 am

Super wyglądają 🙂

Odpowiedz
Magda C. 16/02/2014 - 9:46 am

Ależ one wyglądają… przepysznie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/02/2014 - 7:19 pm

Wyglądają obłędnie … uwielbiam szpinak, nie jadlam go jednak jeszcze w połaczeniu z mozarellą:) Buziaki

Odpowiedz
JustInka 20/02/2014 - 11:55 am

Piękne wyszły! No i ten sposób sklejania bardzo mi się podoba 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/04/2018 - 4:39 am

Wyglądają przepysznie. Dziś zamierzam robić. Jaki sos by do nich pasował?

Odpowiedz
Malwina 18/04/2018 - 7:36 am

Najlepiej dip na gęstym jogurcie. Może czosnkowy, tzatziki lub dip ze smażoną marchewką?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies