Tym razem w wirtualnej kuchni spotkałam się z Justinką, Izą i Martynosią. Przygotowałyśmy fatayer, arabskie pierożki o niebanalnym kształcie, nadziane szpinakiem i serem. Oryginalny przepis pochodził z książki S. Hage „The Lebanese Kitchen” (jak tak dalej pójdzie, to wypróbuję wszystkie receptury w niej zawarte). Wprowadziłam do niego troszkę zmian, przygotowałam inne ciasto (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej) a farsz przesmażyłam. Te pierogi ze szpinakiem są nieziemsko pyszne. Jeśli tylko znajdziecie wolne popołudnie, upieczcie je koniecznie.
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ
Składniki (na 10 dużych pierogów):
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej (typ 1850)
- 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub bułeczkowej (typ 750 lub 650)
- 1 szklanka ciepłej wody
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- farsz: 250 g świeżego szpinaku, 1 cebula, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, 125 g mozzarelli
- 1 jajko, roztrzepane do posmarowania pierożków (opcjonalnie)
Mąkę umieszczamy w misce, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy je do mąki, dolewamy pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy w kostkę. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy 3-4 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy dalej 1-2 minuty, aż liście zwiotczeją. Przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miseczki. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 kawałków. Każdy formujemy w kulkę, następnie wałkujemy na okrągłe placuszki. Do zimnego farszu dodajemy startą na tarce mozzarellę, sok z cytryny, mieszamy. Na środku każdego koła układamy łyżeczkę nadzienia. Pierożki zlepiamy (–> instrukcja zlepiania fatayer). Układamy je na blasze wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Pierożki smarujemy przy pomocy pędzelka jajkiem, posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 230 stopni. Studzimy na kratce.
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut.
12 komentarzy
Jak już przerobisz wszystkie przepisy może miałabyś ochotę wypożyczyć tą książkę 🙂 Te pierożki są pyszne, polecam zwłaszcza do pracy.
wyglądają bardzo smacznie:)
Apetycznie wyglądają 🙂
Wyglądają pysznie! A myślisz, że wyjdą w całości zrobione z mąki pszennej razowej?
Odpuściłabym sobie robienie ich w 100% z mąki razowej (50% jest jak najbardziej ok). Będą się mocno kruszyć i stracą na delikatności.
Wyglądają genialnie! 🙂
Super wyglądają 🙂
Ależ one wyglądają… przepysznie 🙂
Wyglądają obłędnie … uwielbiam szpinak, nie jadlam go jednak jeszcze w połaczeniu z mozarellą:) Buziaki
Piękne wyszły! No i ten sposób sklejania bardzo mi się podoba 🙂
Wyglądają przepysznie. Dziś zamierzam robić. Jaki sos by do nich pasował?
Najlepiej dip na gęstym jogurcie. Może czosnkowy, tzatziki lub dip ze smażoną marchewką?