Shoarma/Shawarma

przez Malwina
Szorma, shawarma, shoarma

To już druga mieszanka przypraw do shawarmy/shoarmy, jaką przygotowałam. Ta, w odróżnieniu od poprzedniej jest pozbawiona soli, jest także pikantniejsza w smaku. Od kilku lat nie kupuję gotowych mieszanek przypraw, wolę przygotowywać je samodzielnie w domu. Zajmuje to dosłownie chwilę a przy okazji mam pewność, co w takiej mieszance się znajduje. 

Szorma przepis
PRZYPRAWA DO SHOARMY (SHAWARMY)

Składniki:

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 goździki

Szorma, shawarma, shoarma
Cebulę, gorczycę i goździki ucieramy w moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy w formie zmielonej, dokładnie mieszamy. Całość przesypujemy do pojemnika, zakręcamy i przechowujemy w ciemnym miejscu. Przyprawę można używać do kurczaka, indyka,  wołowiny czy cielęciny. Mięso należy pokroić w podłużne paski lub kostkę, przyprawić solą (należy o tym pamiętać, mieszanka nie zawiera w składzie soli) i przyprawą do shoarmy. Mięso można po wymieszaniu z przyprawą skropić oliwą, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się „przegryzły”. Można także wykonać marynatę na bazie jogurtu naturalnego. Posolone mięso wkładamy do jogurtu wymieszanego z kilkoma łyżeczkami przyprawy (około 1-2 łyżeczki na 100 ml jogurtu). Mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni lub grillujemy (pamiętajcie, że przed smażeniem należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej). Przygotowywałam shoarmę w obu wersjach, ta z dodatkiem jogurtu bardziej przypadła do gustu mojemu Połówkowi. 

Czas przygotowania: 15 minut

Szorma, shawarma, shoarma
17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Antenka 10/01/2013 - 6:03 pm

ubóstwiam shoarmę:)
pysznie ci wyszła!

Odpowiedz
Beatrice 10/01/2013 - 6:14 pm

Z chęcią wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 10/01/2013 - 7:11 pm

własna przyprawa… mmm ;]

Odpowiedz
Dorota 10/01/2013 - 8:01 pm

lepiej niż w sphinksie 😉
podlinkowałam banerek, proszę o dodanie wpisu do durszlakowej akcji 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 10/01/2013 - 8:07 pm

muszę spróbować jak tak zachwalacie tej mieszanki:)

Odpowiedz
Kamila 10/01/2013 - 9:39 pm

Nabrałam wielkiej ochoty! Super przepis na mieszankę 🙂 POzdrawiam

Odpowiedz
Malwinka 10/01/2013 - 9:56 pm

Ja też wolę samodzielnie przygotować mieszankę z przyprawami, te gotowe zazwyczaj mają glutaminian sodu, bleee…p.s. shoarma wygląda bardzo smacznie! 🙂

Odpowiedz
Marzena 11/01/2013 - 5:13 am

Uwielbiam shoarme!:) Ale zawsze kupowalam:) Moze zrobie kiedys skoro to takie proste:)

Odpowiedz
JustInka 11/01/2013 - 2:01 pm

Muszę sama przygotować swoje mieszanki przypraw 🙂 Bo wyglądają pięknie! Póki co robię sobie swoją własną "jarzynkę" 🙂

Odpowiedz
Anulla 11/01/2013 - 7:37 pm

już od dłuższego czasu myślę by zrobić domową wersję, ale jakoś zawsze coś mi przeszkadza:P

Odpowiedz
Sylvia / Happines is homemade 15/01/2013 - 6:32 pm

Ja dzis robilam wersje z mieta i kurkuma 🙂 bardzo zadowolona jestem z efektow 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2013 - 12:17 pm

Mam 3 pytania:
1. Czy zdjęcia przedstawiają wersję z jogurtem czy bez?
2. Ile trzeba użyć przyprawy na kilogram mięsa z kurczaka w wersji bez jogurtu?
3. Ile trzeba użyć jogurtu na kilogram mięsa z kurczaka w wersji z jogurtem?

Jakby nie patrzeć to są kwestie najważniejsze jeżeli chodzi o Twój przepis. Muszę zrobić Twoją shoarmę ale jest różnica między zastosowaniem np. pół kg jogurtu a 100g na kilogram kurczaka.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Odpowiedz
Malwina 02/05/2013 - 12:28 pm

Na zdjęciach znajduje się shawarma w samej mieszance przypraw (gdy będę robić kolejny raz wersję z jogurtem, cyknę też fotkę).Na 1 kg mięsa z kurczaka dałabym jakieś 7-10 łyżek jogurtu i 4-5 łyżeczek przyprawy.

Odpowiedz
Anonimowy 02/05/2013 - 2:09 pm

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno malutkie pytanie. W wersji bez jogurtu, ile łyżeczek przypraw dałaś na Twoją ilość mięsa (no i ile mięsa wykorzystałaś ogólnie)? Zakochałem się w tym przepisie.

Odpowiedz
Malwina 02/05/2013 - 2:19 pm

Szczerze powiedziawszy nie pamiętam. Przyprawiałam raczej metodą "na oko".

Odpowiedz
Karolina Sawulak 27/10/2014 - 4:54 pm

Potrzebuję szybkiej porady 🙂 zrobiłam marynatę z jogurtem. I takiego kurczaka w tym jogurcie potem mogę usmażyć na patelni grillowej? Czy mam go jakoś płukać, wycierać? 😉

Odpowiedz
Malwina 27/10/2014 - 5:04 pm

Karolino, wyjmujesz z marynaty (czyli z nadmiaru jogurtu) i wrzucasz na patelnię. Smażysz w otoczce z jogurtu i przypraw.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies