To już druga mieszanka przypraw do shawarmy/shoarmy, jaką przygotowałam. Ta, w odróżnieniu od poprzedniej jest pozbawiona soli, jest także pikantniejsza w smaku. Od kilku lat nie kupuję gotowych mieszanek przypraw, wolę przygotowywać je samodzielnie w domu. Zajmuje to dosłownie chwilę a przy okazji mam pewność, co w takiej mieszance się znajduje.
PRZYPRAWA DO SHOARMY (SHAWARMY)
Składniki:
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka chili w proszku
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki suszonej cebuli
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2-3 goździki
Cebulę, gorczycę i goździki ucieramy w moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy w formie zmielonej, dokładnie mieszamy. Całość przesypujemy do pojemnika, zakręcamy i przechowujemy w ciemnym miejscu. Przyprawę można używać do kurczaka, indyka, wołowiny czy cielęciny. Mięso należy pokroić w podłużne paski lub kostkę, przyprawić solą (należy o tym pamiętać, mieszanka nie zawiera w składzie soli) i przyprawą do shoarmy. Mięso można po wymieszaniu z przyprawą skropić oliwą, a następnie włożyć na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się „przegryzły”. Można także wykonać marynatę na bazie jogurtu naturalnego. Posolone mięso wkładamy do jogurtu wymieszanego z kilkoma łyżeczkami przyprawy (około 1-2 łyżeczki na 100 ml jogurtu). Mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin, następnie wyjmujemy z marynaty i smażymy na patelni lub grillujemy (pamiętajcie, że przed smażeniem należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej). Przygotowywałam shoarmę w obu wersjach, ta z dodatkiem jogurtu bardziej przypadła do gustu mojemu Połówkowi.
Czas przygotowania: 15 minut
17 komentarzy
ubóstwiam shoarmę:)
pysznie ci wyszła!
Z chęcią wypróbuję 🙂
własna przyprawa… mmm ;]
lepiej niż w sphinksie 😉
podlinkowałam banerek, proszę o dodanie wpisu do durszlakowej akcji 🙂
muszę spróbować jak tak zachwalacie tej mieszanki:)
Nabrałam wielkiej ochoty! Super przepis na mieszankę 🙂 POzdrawiam
Ja też wolę samodzielnie przygotować mieszankę z przyprawami, te gotowe zazwyczaj mają glutaminian sodu, bleee…p.s. shoarma wygląda bardzo smacznie! 🙂
Uwielbiam shoarme!:) Ale zawsze kupowalam:) Moze zrobie kiedys skoro to takie proste:)
Muszę sama przygotować swoje mieszanki przypraw 🙂 Bo wyglądają pięknie! Póki co robię sobie swoją własną "jarzynkę" 🙂
już od dłuższego czasu myślę by zrobić domową wersję, ale jakoś zawsze coś mi przeszkadza:P
Ja dzis robilam wersje z mieta i kurkuma 🙂 bardzo zadowolona jestem z efektow 🙂
Mam 3 pytania:
1. Czy zdjęcia przedstawiają wersję z jogurtem czy bez?
2. Ile trzeba użyć przyprawy na kilogram mięsa z kurczaka w wersji bez jogurtu?
3. Ile trzeba użyć jogurtu na kilogram mięsa z kurczaka w wersji z jogurtem?
Jakby nie patrzeć to są kwestie najważniejsze jeżeli chodzi o Twój przepis. Muszę zrobić Twoją shoarmę ale jest różnica między zastosowaniem np. pół kg jogurtu a 100g na kilogram kurczaka.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
Na zdjęciach znajduje się shawarma w samej mieszance przypraw (gdy będę robić kolejny raz wersję z jogurtem, cyknę też fotkę).Na 1 kg mięsa z kurczaka dałabym jakieś 7-10 łyżek jogurtu i 4-5 łyżeczek przyprawy.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno malutkie pytanie. W wersji bez jogurtu, ile łyżeczek przypraw dałaś na Twoją ilość mięsa (no i ile mięsa wykorzystałaś ogólnie)? Zakochałem się w tym przepisie.
Szczerze powiedziawszy nie pamiętam. Przyprawiałam raczej metodą "na oko".
Potrzebuję szybkiej porady 🙂 zrobiłam marynatę z jogurtem. I takiego kurczaka w tym jogurcie potem mogę usmażyć na patelni grillowej? Czy mam go jakoś płukać, wycierać? 😉
Karolino, wyjmujesz z marynaty (czyli z nadmiaru jogurtu) i wrzucasz na patelnię. Smażysz w otoczce z jogurtu i przypraw.