Pikantne szaszłyki z sałatką z kaszy kuskus, buraków i sera feta

przez Malwina

Wracamy do klimatów kuchni arabskiej. Przygotowałam pikantne szaszłyki, które podałam z sałatką na bazie kaszki kuskus. Pikanterii dodaje mięsu suszona papryczka peperoncino. Pierwszy raz zetknęłam się z nią w ubiegłym roku i było to bardzo piekielne spotkanie. Jest niezwykle ostra, więc należy uważać z ilością, jaką dodajemy do potraw. Należy także pamiętać o tym, by po rozkruszeniu jej dokładnie umyć ręce (przed myciem najczęściej mój palec ląduje w moim oku, a nie jest to zbyt przyjemne doświadczenie). Jeśli chodzi o sałatkę, to gości ona ostatnio bardzo często na moim stole. Połączenie kaszy kuskus, buraków, sera feta i prażonych orzechów jest wręcz genialne. Serdecznie polecam Wam taki zestaw obiadowy. 

PIKANTNE SZASZŁYKI Z KURCZAKA NA ARABSKĄ NUTĘ

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy limonki
  • 3 suszone papryczki peperonicno *
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • patyczki do szaszłyków
Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. Przygotowujemy marynatę- łączymy sok z limonki, oliwę, słodką paprykę, kumin, natkę pietruszki i kolendrę. Mięso myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i obficie pieprzem, wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Mięso nadziewamy na patyczki i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni. Możemy także usmażyć je na patelni, bądź przygotować na grillu. Do szaszłyków możemy użyć także ulubionych warzyw, dodać do nich paprykę, cebulkę, bądź pomidorki koktajlowe.
*jeśli nie posiadamy papryczek peperoncino, możemy zastąpić je mielonym chili, bądź świeżym

Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 2 oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny. 

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS, BURAKAMI I SEREM FETA

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy kuskus
  • 1/8 łyżeczki mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 malutkie buraki lub jeden duży, ugotowane lub upieczone w piekarniku 
  • 60 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni
  • dressing- sok z połowy cytryny, 2-3 łyżki oliwy, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Kaszę wsypujemy do miseczki, dodajemy do niej kumin, kolendrę i słodką paprykę. Solimy wedle uznania i zalewamy wrzątkiem (około centymetr ponad powierzchnię kaszy). Przykrywamy talerzykiem na 5 minut, a następnie kaszę spulchniamy widelcem. Do zalania kaszki możemy także użyć bulionu. Ugotowane buraki kroimy w kostkę. W misce umieszczamy kaszkę, posiekaną natkę, buraki, ser feta i orzechy. Całość zalewamy przygotowanym sosem.

35 komentarzy
0

Podobne posty:

35 komentarzy

gin 05/09/2011 - 4:24 pm

Mmm… Smakowite. Szaszłyki zjadłabym bez zastanowienia, bo kurczaka uwielbiam, a na ostro to już w ogóle, a sałatki spróbowałabym z przyjemnością, bo takiego połączenia nie znam 🙂

Odpowiedz
basiaP 05/09/2011 - 4:25 pm

sałatka wygląda tak fajnie, kolorowo

Odpowiedz
Magda 05/09/2011 - 4:51 pm

Bardzo ciekawi mnie to buraczano – fetowe połączenie. Chętnie je wypróbuję!

Odpowiedz
Wiewióra 05/09/2011 - 5:10 pm

Mnie kusi szczególnie ta sałatka!!! połączenie intrygujące wielce!

Odpowiedz
EVE 05/09/2011 - 5:28 pm

Malwi, jak zwykle pysznie i aromatycznie! aż mam ochotę wprosić się na taki obiad!

Odpowiedz
Dorotas30 05/09/2011 - 5:56 pm

Wyglądają przepysznie aż ślinka cieknie:)

Odpowiedz
slyvvia 05/09/2011 - 6:10 pm

Naprawdę smakowite danie 😀

Odpowiedz
elżunia 05/09/2011 - 6:14 pm

przecudnie wygląda ta sałatka 🙂

Odpowiedz
Avelina 05/09/2011 - 6:48 pm

Bardzo apetycznie wygląda

Odpowiedz
Kamila 05/09/2011 - 6:48 pm

Zaciekawiło mnie takie połączenie składników w sałatce, wygląda apetycznie, muszę spróbować koniecznie!

Odpowiedz
Bazylia 05/09/2011 - 7:09 pm

Pięknie podane i smakowite. Nigdy nie robiłam nic kaszowego ;O

Odpowiedz
Nemi 05/09/2011 - 7:27 pm

Kaszki kuskus jeszcze nie łączyłam z burakami, bardzo oryginalne:) Skusiłabym się na takiego szaszłyka:)

Odpowiedz
wykrywacz smaku 05/09/2011 - 7:29 pm

fajna kompozycja smaków, świetne zdjęcia jak zawsze!

Odpowiedz
shinju 05/09/2011 - 7:32 pm

Szaszłyki bardzo fajne 🙂 Kuskus to trochę nie moja bajka, bo nie przepadam za burakami – ale moja siostra byłaby zachwycona tym połączeniem.

Odpowiedz
Paulina 05/09/2011 - 8:02 pm

Buraczki nadają piękny kolor sałatce. Mega apetycznie. Lubię różowy ;D

Odpowiedz
Kuchnia Magnifique 05/09/2011 - 8:02 pm

wygląda ciekawie!

Odpowiedz
wilczyca-Aga 05/09/2011 - 8:06 pm

szaszłyczki rewelka!!! mniam!!!! za kaszą kuskus nie przepadam ale kompozycja ciekawa i wygląda apetycznie. Pozdrawiam

Odpowiedz
aga 05/09/2011 - 8:13 pm

taki zestaw zapowiada sie interesujaco smacznie:)

Odpowiedz
lo 05/09/2011 - 8:22 pm

Co za danie! Buraki i feta to jedno z najwspanialszych połączeń.

Odpowiedz
majka 06/09/2011 - 8:36 am

Jakie pysznosci! Strasznie mi sie podoba przepis na kasze kuskus bo to zdecydowanie moje smaki 🙂

Pozdrawiam cieplo.

Odpowiedz
Maggie 06/09/2011 - 9:51 am

Szalenie mi sie podoba ta salatka! Kuskus w buraczanej barwie wyglada zupelnie inaczej niz zwykle.

Odpowiedz
Gosia 06/09/2011 - 10:42 am

ta salatka mnie urzekla i zaciekawila…..zapisuje sobie do wyprobowania,a do krojenia papryczek chili itp, mam zawsze pod reka gumowa rekawiczke przeznaczona tylko do tego celu-polecam,bo mi sie zdarzalo i po dosc dokladnym umyciu rak i tak jakos oko zatrzec….
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
qualietta 06/09/2011 - 11:52 am

Ładnie wygląda ta sałatka. Pomysł ciekawy, choć ja amatorem buraków jestem raczej średnim. Za to szaszłyczki zjadłabym bez zastanowienia. :)))
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Pluskotka 06/09/2011 - 12:04 pm

Nabrałam ochoty na szaszłyki, bo w zasadzie na obiad ich nigdy nie robimy. A to przecież całkiem smaczne połączenie mięsa z warzywami.
P.S. Wkradła ci się literówka do tytułu posta. 🙂

Odpowiedz
Angie 06/09/2011 - 12:10 pm

Super zestaw. Sałatka koniecznie do wypróbowania:)

Odpowiedz
Malwina 06/09/2011 - 12:12 pm

Pluskotko-ślicznie dziękuję że zauważyłaś;)

Odpowiedz
Monisia 06/09/2011 - 1:00 pm

Takie obiady to ja lubię;)

Odpowiedz
grumko 09/09/2011 - 9:39 am

Zwykle mięso do mnie w pierwszej kolejności przemawia, a w przypadku tego dania było odwrotnie. Najpierw skosztowałbym sałatkę!;-)

Odpowiedz
Biedr_ona 12/09/2011 - 7:40 pm

Jak widać i grilla można sobie w domku zrobić 😉 Sałateczka.. świetny dodatek!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 22/09/2012 - 12:10 pm

wow jednak kuchnia arabska to jest to!

Odpowiedz
domino 26/11/2012 - 7:34 pm

zakochałam się w tej sałatce! jest pyszna! a miała być dla gości… tzn. się – była nawet! dodłubałam kolejnych orzechów garści kilka – poszła w trymiga! 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/11/2012 - 5:26 am

:):):)

Odpowiedz
Martynosia 27/05/2013 - 12:45 pm

Ta salatka zdecydowanie pojawi sie w moim menu;)

Odpowiedz
Anonimowy 15/05/2018 - 9:04 pm

Witam, chciałabym tą sałatkę zrobić koleżance na komunię. Czy ona może spokojnie przeleżakować całą noc w lodówce?

Odpowiedz
Malwina 16/05/2018 - 5:46 am

Kuskus przez noc może wchłonąć mocno dressing i sałatka wyjdzie troszkę sucha. Może po prostu wrzuć składniki do pudełka, a rano polej dressingiem?

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies