Kebab to rodzaj dania z kawałków mięsa lub ryb, najczęściej przygotowywanego na grillu. Przepis, który dziś Wam prezentuję pochodzi z mojej ulubionej książki „The Lebanese Kitchen”. Kawałki kurczaka zostały zamarynowane w aromatycznej mieszance przypraw z dodatkiem soku z cytryny a później ugrillowane na patelni. Moje kebaby podałam w chlebkach z patelni z dodatkiem warzyw i sosu z sumakiem. Razem ze mną kebaby z kurczaka przygotowały Maggie, Wojtek i Mopsik.
Składniki (na 4 porcje):
[S. Hage, „The Lebanese Kitchen”]
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę (dwie duże piersi)
- 4 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- chlebki pita do podania (ew. szybkie chlebki z patelni, chlebki lavash)
- sos jogurtowy z sumakiem: 200 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, szczypta sumaku
- do podania: sezonowe warzywa, np. sałata, papryka, ogórek, pomidory, czerwona cebula
Czas przygotowania: 15 minut.
6 komentarzy
najlepsze!
świetnie wygląda, zjadłabym teraz taki:)
Widząc Twoje zdjęcia już wiem i czuje, że to właśnie Twoje przepisy:) Kliknięcie tylko to potwierdza. Kolejny, który podbija moje serce. Zdjęcia są tak apetyczne, że nawet najedzony staje się głodnym:)
Super kebab 🙂 Zjadłabym!
Ale apetycznie wygląda!
Napisze może mało apetycznie, ale prawdziwie: wciągnęłabym w 3 sekundy:). Boskie danie .. dla mnie spragnionej dziś jakiegoś sosu i mięsa:)