Kebab drobiowy

przez Malwina
Domowy kebab przepis

Kebab to rodzaj dania  z kawałków mięsa lub ryb, najczęściej przygotowywanego na grillu. Przepis, który dziś Wam prezentuję pochodzi z mojej ulubionej książki „The Lebanese Kitchen”. Kawałki kurczaka zostały zamarynowane w aromatycznej mieszance przypraw z dodatkiem soku z cytryny a później ugrillowane na patelni. Moje kebaby podałam w chlebkach z patelni z dodatkiem warzyw i sosu z sumakiem. Razem ze mną kebaby z kurczaka przygotowały Maggie, Wojtek i Mopsik.

Kebab z kurczaka przepis

KEBAB DROBIOWY


Składniki (na 4 porcje):
[S. Hage, „The Lebanese Kitchen”]

  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę (dwie duże piersi)
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • chlebki pita do podania (ew. szybkie chlebki z patelnichlebki lavash)
  • sos jogurtowy z sumakiem: 200 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, szczypta sumaku 
  • do podania: sezonowe warzywa, np. sałata, papryka, ogórek, pomidory, czerwona cebula
Czosnek drobno siekamy, rozcieramy z solą na pastę i umieszczamy w miseczce. Dodajemy paprykę, pieprz, tymianek, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso należy wyciągnąć z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej na około 30 minut przed smażeniem. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków (patyczki warto namoczyć w zimnej wodzie przez kilkanaście minut). Grillujemy na patelni (w sezonie letnim na grillu ogrodowym) z obu stron, aż ładnie się zrumienią. 
Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną sumaku.
Drobiowe kebaby podajemy na chlebkach (pita, lavash lub szybki flatbread z patelni) razem z ulubionymi warzywami i sosem.

Kebab przepis

Czas przygotowania: 15 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

bo gotowac kazdy moze 12/02/2014 - 8:03 pm

najlepsze!

Odpowiedz
Justyna Żak 12/02/2014 - 8:57 pm

świetnie wygląda, zjadłabym teraz taki:)

Odpowiedz
Izka 12/02/2014 - 9:07 pm

Widząc Twoje zdjęcia już wiem i czuje, że to właśnie Twoje przepisy:) Kliknięcie tylko to potwierdza. Kolejny, który podbija moje serce. Zdjęcia są tak apetyczne, że nawet najedzony staje się głodnym:)

Odpowiedz
Magda C. 13/02/2014 - 7:01 am

Super kebab 🙂 Zjadłabym!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/02/2014 - 2:47 pm

Ale apetycznie wygląda!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/02/2014 - 2:19 pm

Napisze może mało apetycznie, ale prawdziwie: wciągnęłabym w 3 sekundy:). Boskie danie .. dla mnie spragnionej dziś jakiegoś sosu i mięsa:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies