Arabskie klopsiki wołowe w sosie pomidorowym

przez Malwina
Klopsiki w pomidorach po libańsku
Arabskie klopsiki wołowe w sosie pomidorowym
Arabskie klopsiki vel kofty w sosie pomidorowym to moja kolejna propozycja jaką przygotowałam w ramach trwającego właśnie V Festiwalu Kuchni Arabskiej. Delikatne klopsiki i aromatyczny sos (wybaczcie nadużywanie przeze mnie tego słowa w przeciągu kilku ostatnich tygodni, jednak nieodłącznie kojarzy mi się ono z kuchnią arabską) połączyły się w niezwykle apetyczną całość. Do tego kleks z gęstego jogurtu naturalnego, odrobina natki pietruszki i płaskie pieczywo. To co, skusicie się na taki obiad?

Klopsiki w sosie pomidorowym po arabsku


ARABSKIE KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki (na 2 porcje):

Klopsiki:

 

  • 300 g wołowiny, zmielonej (ja zmieliłam udziec wołowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • pół niedużej cebuli
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy:
  • pół cebuli, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 600 g siekanych pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 2 niepełne łyżeczki przyprawy baharat (przepis na mieszankę baharat poniżej)
  • sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
Mieszanka baharat:
  • pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Przygotowujemy klopsiki: w misce umieszczamy zmieloną wołowinę. Dodajemy drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, chili, słodką paprykę w proszku, posiekaną drobno cebulkę, żółtko. Mięso doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie wyrabiamy dłonią. Z powstałej masy formujemy malutkie klopsiki i układamy je na talerzu. W trakcie wyrabiania mięsa warto dodać do niego niewielką ilość zimnej wody. Przy formowaniu natomiast zmoczenie dłoni zimną wodą ułatwi Wam turlanie klopsików.
Przygotowujemy mieszankę baharat mieszając wszystkie składniki. Jeśli jakieś przyprawy są w formie nasion, wówczas należy je wcześniej rozetrzeć na proszek w moździerzu.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy klopsiki, obsmażamy je ze wszystkich stron, aż lekko się zrumienią i odkładamy na talerz (klopsiki mają być jedynie obsmażone). Na patelnię dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy klopsiki, 2 łyżeczki przyprawy baharat (czyli całą naszą mieszankę, którą wcześniej przygotowaliśmy). Patelnię przykrywamy. Sos gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Jeśli będzie zbyt gęsty, wówczas dolewamy na patelnię niewielką ilość wody (dodałam łącznie około 1/3 szklanki płynu). Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Klopsiki nakładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami (patrz uwagi przy składnikach) i kleksem jogurtu naturalnego.

Klopsiki z pomidorami przepis

 

Aromatyczne klopsiki w sosie pomidorowym
Arabskie klopsiki wołowe w sosie pomidorowym

 

Klopsiki arabskie w sosie z pomidorów
Arabskie klopsiki wołowe w sosie pomidorowym

 

Czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy
4

Podobne posty:

11 komentarzy

Kinga 25/06/2015 - 2:12 pm

Wygląda apetycznie 😉

Odpowiedz
Evi 26/06/2015 - 9:21 am

W weekend zamierzam zrobić Twój arabski gulasz, to danie będzie następne na liście 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/06/2015 - 7:34 pm

Dzięki Filozofii Smaku rozkochaliśmy się w kuchni arabskiej. Przepis bajecznie prosty, szybki i niedrogi – same zalety. Dziękujemy za kolejny trafiony przepis 🙂
Eli&Luke

Odpowiedz
Malwina 01/07/2015 - 4:26 am

Cieszę się, że i Wy pokochaliście tę kuchnię 🙂

Odpowiedz
FitHealthyLife 01/07/2015 - 10:20 am

UWIELBIAM KUCHNIE ARABSKĄ 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/11/2015 - 3:26 pm

Przepyszne! Właśnie spróbowałam. Idealna jest ta przyprawa. Tylko kotleciki wyszły lekko twardsze niż się spodziewałam – powinnam dodać więcej wody?

Odpowiedz
Malwina 17/11/2015 - 4:21 pm

A jakiego mięsa użyłaś?

Odpowiedz
kręcona 08/01/2016 - 10:18 pm

Myślisz, że potrwa straci dużo na smaku, jeśli pominę kumin? Nienawidzę kminku i obawiam się, czy sos nie będzie miał wtedy zbyt intensywnego aromatu kminku. A może kumin i kminek to nie to samo?
Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 08/01/2016 - 11:02 pm

Kmin rzymski i kminek to dwie zupełnie inne przyprawy. Sama za kminkiem nie przepadam (toleruję go jedynie w niedużych ilościach w zasmażanej kapuście), natomiast kumin uwielbiam. To nieodłączny element kuchni arabskiej. Polecam wypróbować.

Odpowiedz
kręcona 10/01/2016 - 8:44 am

dzięki, w takim razie na pewno wypróbuję! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/02/2018 - 3:10 pm

Właśnie opierniczam ze świderkami i posypałam żółtym serem, zajebioza! ;0 Pozdro Edzia

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies