Warzywne chili

przez Malwina
Chili z warzywami

W ramach kolejnego spotkania z Karoliną i Edytą przygotowałyśmy bardzo smaczne warzywne chili. Ta ekspresowa potrawa z pewnością rozgrzeje Was w chłodniejszy dzień. Przepis wylosowała Karolina w jednej z książek Jamiego O. 

Chili wegetariańskie


WARZYWNE CHILI
Zielona Środa #29


Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja:J. Oliver]

  • 1-2 papryczki chili, pozbawiona pestek i posiekana
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 duże papryki, oczyszczone i pokrojone w większą kostkę
  • 700 ml przecieru pomidorowego (passata)
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki do posypania 
  • do podania: ryż lub tortille
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i chili, smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek, papryki, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 3-4 minuty. Wlewamy passatę, dodajemy kmin i wędzoną paprykę, przykrywamy patelnię i gotujemy przez około 10 minut. W razie potrzeby dolewamy na patelnię odrobinę wody. Dodajemy odsączoną i opłukaną fasolę i ciecierzycę, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy 3 minuty. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.

Wegetariańskie chili przepis

Czas przygotowania: 20 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Justyna Żak 13/02/2014 - 8:00 am

smaczne:)

Odpowiedz
wenus-lifestyle 13/02/2014 - 8:12 am

Wygląda wspaniale 🙂

Odpowiedz
Zuzanna 13/02/2014 - 8:20 am

Niesamowite kolory:) Bardzo lubię gulasze z ciecierzycą, ten musi być bardzo smaczny. Pozdrawiam

Odpowiedz
Hotelowe Recenzje 13/02/2014 - 9:02 am

prezentuje się wyśmienicie 🙂

http://www.hotelowerecenzje.blogspot.com

Odpowiedz
mnemonique 13/02/2014 - 9:07 am

ponieważ ostatnio (od jakichś trzech lat) unikam mięsa to takie warzywne chilli jest dla mnie idealne. Przyrządziłabym je bardzo pikantne bo tak lubię.
Pozdrawiam ciepło
Monika

Odpowiedz
kulinarne-smaki 13/02/2014 - 1:46 pm

Cudownie wygląda, pewnie też tak smakuje. Chętnie bym się do Ciebie wybrała na taką ucztę 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/02/2014 - 2:47 pm

Szkoda że nie dołączyłam do wspólnego gotowania 🙁 Pycha danie!

Odpowiedz
kabamaiga 13/02/2014 - 3:12 pm

Malwino ale śliczne, kolorowe u Ciebie.

Odpowiedz
Angie 13/02/2014 - 6:09 pm

Co za piękne kolory!; )

Odpowiedz
Magda C. 14/02/2014 - 7:50 am

Obłędnie wygląda to chili 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/02/2014 - 6:00 pm

Potrawa, jak to u Jamiego, kolorowa i apetyczna:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Ania 09/05/2017 - 5:07 pm

To jest niemożliwe… cokolwiek bym nie zrobiła od Ciebie jest pyszne. To chilii również 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies