W tym roku niezwykle polubiłam sałatki z dodatkiem pestek owocu granatu. Nadają one całości przyjemnego, lekko słodkiego i jednocześnie orzeźwiającego akcentu. Tę sałatkę dość często przygotowuję sobie do bento. Jest pożywna i do tego niezwykle smaczna.
SAŁATKA Z TOFU I GRANATEM
Zielona Środa #32
Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
- pół szklanki kaszy kuskus (u mnie pełnoziarnisty)
- 2 szklanki ugotowanego brokuła, podzielonego na różyczki
- pół owocu granatu
- 60 g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
- pół małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
- pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 3 łyżki płatków migdałów, uprażonych na suchej patelni
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 duży ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (ja zalewam ją wrzątkiem i dodaję szczyptę soli, nie używam bulionu ani wywaru). Kiedy kasza napęcznieje spulchniamy ją widelcem i przekładamy do miski. Dodajemy brokuła, tofu, chili, ziarna granatu, cebulę, natkę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy ze szczyptą soli. W małej miseczce umieszczamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy czosnek, dokładnie mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę zalewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Czas przygotowania: 25 minut.
9 komentarzy
cudowna! za granatem przepadam w każdej formie – i do sałatek i w deserach.
Nigdy nie jadłam takiej sałatki, a granat uwielbiam, więc Twoja sałatka pewnie by mi posmakowała 🙂
Pięknie kolorowa sałatka 🙂
Piękne kolory i pyszne połączenie smaków.
wygląda smacznie:)
Dziewczyno, jesteś świetna! Kreatywność poparta cudnymi zdjęciami. Jeden z najpiękniejszych blogów kulinarnych. Mam zamiar w dużej mierze wypróbować Twoje przepisy!!!
Dziękuję za miłe słowa 🙂
wygląda smakowicie!
Ja również lubię dodatek granatu w sałatkach 🙂