Arabska sałatka z ciecierzycą

przez Malwina
 Sałatka z ciecierzycy i pomidora
Arabska sałatka z ciecierzycą
Tym razem mam dla Was ekspresową w przygotowaniu i niezwykle smaczną sałatkę na bazie sezonowych warzyw. Możecie podać ją na obiad jako dodatek do np. koft wołowych, najlepiej w towarzystwie chlebków z zaatarem. Tego typu sałatki doskonale wpisują się w letnie menu.


Sałatka z ciecierzycą i pomidorem sprawdzi się także jako posiłek w pracy lub szkoły. Pamiętajcie tylko o tym, by polać ją sosem dopiero przed jedzeniem. Transportujcie go osobno, np. w małym słoiczku lub specjalnym pojemniku na dressing.

 Sałatka z ciecierzycy i pomidora

 

ARABSKA SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek szklarniowy
  • pół czerwonej papryki
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana
  • 120 g sera feta
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka melasy z granatu, pół ząbka czosnku (drobno posiekanego), pół łyżeczki suszonego oregano, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidora pozbawiamy pestek, kroimy w drobną kostkę. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, natkę pietruszki, miętę, szalotkę. Składniki dressingu łączymy w słoiczku. Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy pokruszonym serem feta i podajemy. Sałatkę z pomidorem i fetą można zabrać ze sobą do pracy/szkoły, należy jednak pamiętać o tym, aby dressing transportować w osobnym pojemniku.
 Sałatka z ciecierzycy i pomidora
Arabska sałatka z ciecierzycą

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

5 komentarzy
1

Podobne posty:

5 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 23/06/2016 - 7:55 pm

pysznie wygląda 😀

Odpowiedz
Ciekawa swiata 24/06/2016 - 9:29 am

Wyglada pysznie. Wlasnie namaczam ciecierzyce i jutro bede robic te salatke. Zastanawiam sie tylko, cz zamiast melasy z granatu mozna uzyc swiezego soku z tego owoca…

Odpowiedz
Malwina 24/06/2016 - 9:33 am

Myślę, że tak.

Odpowiedz
Karolina 29/10/2018 - 3:41 pm

„Filozofia” stała się moim sztandarowym kołem ratunkowym, gdy nie mam pomysłu na jakieś danie, a dzisiaj z powodu braku sałaty w kuchni szukałam jakiegoś przepisu na sałatkę bez sałaty . Trafiło na tą i wyszła cudna 🙂 Składniki, które każdy ma w domu, prosto, ekspresowo i absolutnie smacznie – ideał!

Odpowiedz
Malwina 29/10/2018 - 4:02 pm

💖💖💖 i do lunchboxu jak znalazł 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies