Te kofty przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Są pikantne za sprawą dodatku ostrej papryki, czosnku, imbiru i kminu rzymskiego. Podałam je z dipem z czerwonej papryki i fasoli, ale równie dobrze będą się komponować z delikatnym sosem jogurtowym.
PIKANTNE KOFTY WOŁOWE
Składniki:
[przepis własny]
- 500 g wołowiny
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielonego)
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- sól i pieprz do smaku
Wołowinę mielimy razem z cebulą. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy natkę, sypkie przyprawy, przyprawiamy wg preferencji solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią przez kilka minut. Jeśli mięso jest zbyt chude, warto dodać do masy 1 łyżkę oliwy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Mięso wyjmujemy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Formujemy z niego 6-8 podłużnych kiełbasek (możecie je nabić na patyczki do szaszłyków). Smażymy na patelni, grillu lub pieczemy w piekarniku. Kofty podałam z dipem z białej fasoli i pieczonej papryki, chlebkami z patelni i sałatką z żółtych pomidorów.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
Przepis na pikantne kofty w wykonaniu czytelników:
5 komentarzy
nie jadłam takiego dania jeszcze wyglada bardzo ciekawie:)
Kolejne boskie danie obiadowe, pycha!
Bardzo fajnie wyglądają 🙂
Uwielbiam:)
Fantastyczny przepis 🙂