Pikantne kofty wołowe

przez Malwina
Pikantne kofty wołowe przepis

Te kofty przypadną do gustu miłośnikom wyrazistych smaków. Są pikantne za sprawą dodatku ostrej papryki, czosnku, imbiru i kminu rzymskiego. Podałam je z dipem z czerwonej papryki i fasoli, ale równie dobrze będą się komponować z delikatnym sosem jogurtowym.

Kofty wołowe przepis

PIKANTNE KOFTY WOŁOWE

Składniki:
[przepis własny]

  • 500 g wołowiny
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielonego)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
Wołowinę mielimy razem z cebulą. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy natkę, sypkie przyprawy, przyprawiamy wg preferencji solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią przez kilka minut. Jeśli mięso jest zbyt chude, warto dodać do masy 1 łyżkę oliwy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Mięso wyjmujemy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 15-20 minut. Formujemy z niego 6-8 podłużnych kiełbasek (możecie je nabić na patyczki do szaszłyków). Smażymy na patelni, grillu lub pieczemy w piekarniku. Kofty podałam z dipem z białej fasoli i pieczonej papryki, chlebkami z patelni i sałatką z żółtych pomidorów. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

Przepis na pikantne kofty w wykonaniu czytelników:

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Justyna Bąk 21/11/2013 - 5:47 pm

nie jadłam takiego dania jeszcze wyglada bardzo ciekawie:)

Odpowiedz
Magda C. 21/11/2013 - 9:01 pm

Kolejne boskie danie obiadowe, pycha!

Odpowiedz
JustInka 22/11/2013 - 11:43 am

Bardzo fajnie wyglądają 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 22/11/2013 - 12:19 pm

Uwielbiam:)

Odpowiedz
Walizka 12/06/2016 - 12:56 pm

Fantastyczny przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies