Ziemniaki pieczone z zaatarem

przez Malwina
 Ziemniaki z zatarem
Ziemniaki pieczone z zaatarem
Dopóki trwa VI Festiwal Kuchni Arabskiej, razem z Połówkiem praktycznie każdego dnia zajadamy się pieczonymi ziemniakami z zaatarem. Młode ziemniaki, jeszcze ze skórką, podrasowane aromatycznym zaatarem smakują wybornie. Szczególnie w towarzystwie lekkiego sosu z dodatkiem ziół. 

Ziemniaki z zaatarem możecie podać jako dodatek do obiadu, np. z sadzonymi jajkami i zsiadłym mlekiem. Jeśli chcecie zaoszczędzić troszkę czasu (i miejsca w zmywarce), to na kilkanaście minut przed końcem pieczenia dorzućcie na blaszkę przyprawioną rybę lub nieduży filet z kurczaka. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotujecie cały obiad za jednym zamachem.
Dzisiejszy wpis powstał w ramach wspólnego gotowania z Emilią, Sianko, Mopsikiem i Zuzią. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie, co smacznego wyczarowały z młodych ziemniaków. 
 Ziemniaki z zatarem

ZIEMNIAKI PIECZONE Z ZAATAREM


Składniki:

  • 500 g młodych, niedużych ziemniaków
  • 2 łyżeczki oliwy z wytłoczyn lub oleju (np. ryżowego)
  • 2 łyżki zaataru
  • sól morska lub himalajska w młynku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy (jeśli ziemniaki są większe, warto przekroić je na pół lub na 4 części). Najlepiej młode ziemniaczki pozostawić w skórkach, będą wtedy jeszcze smaczniejsze. Umyte ziemniaki osuszamy papierowym ręcznikiem i umieszczamy na blasze do pieczenia. Ja blachę wykładam dodatkowo papierem do pieczenia. Ziemniaki polewamy olejem/oliwą, mieszamy dokładnie dłońmi. Kolejno przyprawiamy je solą i posypujemy zaatarem. Ponownie mieszamy. 
Ziemniaki wstawiamy do piernika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można włączyć na kilka minut termoobieg.

 Ziemniaki po arabsku
Ziemniaki pieczone z zaatarem

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

mopswkuchni 22/06/2016 - 5:22 pm

Proste i na pewno pyszne danie. Dziękuję za wspólne gotowanie 😉

Odpowiedz
Daria 23/06/2016 - 6:16 am

uwielbiam zatar a tym bardziej pieczone ziemniaki, duet idealny! 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 23/06/2016 - 7:19 am

uwielbiam młody ziemniaczki! szczególnie takie pieczone 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies