Jajka w kokilkach z pomidorami i mozzarellą

przez Malwina

W Nowym Roku powracam z cyklem Śniadanie Mistrzów. Dziś w ramach ósmej odsłony proponuję Wam jajka w kokilkach, które robią się praktycznie same. Wystarczy tylko podsmażyć kilka składników, później przełożyć wszystko do foremek, wbić jajka i włożyć danie do piekarnika. Po kilkunastu minutach mamy gotowe śniadanie. Chyba prościej już być nie może 🙂

Jajka pieczone z pomidorami przepis
JAJKA W KOKILKACH Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 
Śniadanie Mistrzów #8


Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 średniej wielkości cebula, obrana, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane, drobno posiekane
  • 400 g pomidorów siekanych z kartonika
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • kilka kropel tabasco
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 100 g mozzarelli
  • 4 jajka
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, smażymy na małym ogniu przez około 7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oregano, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco. Mozzarellę kroimy w kostkę. Sos pomidorowy mieszamy z serem i rozkładamy pomiędzy 4 kokilki. Do każdej wbijamy jajko, uważając, by żółtko nie rozlało się. Jajka solimy. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 12-15 minut, aż białka się zetną. Podajemy ze świeżym domowym pieczywem. 

Czas przygotowania: 30 minut

Jajka zapiekane z pomidorami przepis

17 komentarzy
0

Podobne posty:

17 komentarzy

Kruszynka 06/01/2013 - 5:47 pm

mmm, pycha, muszę zrobić coś podobnego:)

Odpowiedz
W kuchni Uli 06/01/2013 - 5:56 pm

to już drugie jajko na śniadanie które dzisiaj widzę i bardzo apetyczne :))

Odpowiedz
Agga 06/01/2013 - 6:20 pm

Super pomysły z przyjemnościa obesrwuję:)
Pozdrawiam

Agga

Odpowiedz
Zielaczek 06/01/2013 - 7:08 pm

Super 🙂

Odpowiedz
soulstorm-everywhere 06/01/2013 - 7:09 pm

poproszę jutro coś takiego na śniadani

Odpowiedz
Nemi 06/01/2013 - 7:25 pm

Smakowity pomysł:)

Odpowiedz
attea atea 06/01/2013 - 7:39 pm

Ale pyszne danie,szczególnie teraz zimą fajnie jest zjeść takie śniadanko:))I znowu spiszę Twój przepis do wielorazowego użytku:)))Bardzo wielorazowego:)))A ja za parę dni pokażę ciekawe jajka śniadaniowe,też zapiekane w piekarniku.Zapraszam za parę dni:))

Odpowiedz
Anulla 06/01/2013 - 7:59 pm

dostałam na święta kokilki, akurat myślałam o podobnych jajkach, muszę w końcu wykorzystać swój prezent:)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 06/01/2013 - 8:00 pm

mmmmm 🙂 pyszności,
jak myślisz w foremce na muffinki lub tartaletki też się uda? 😉

Odpowiedz
Żelikowska 06/01/2013 - 8:42 pm

Smakowitości! Muszę kiedyś mężowi na śniadanie sporządzić, bo wygląda wspaniale!
*_*

Pozdrawiam!
Żelikowska

Odpowiedz
Marzena 07/01/2013 - 5:22 am

Wyglada super!:) Chyba sprobuje bo naprawde wyglada apetycznie:)

Odpowiedz
agnieszka 07/01/2013 - 7:56 am

Robiłam już wersje ze szpinakiem i z pieczarkami 😉 Z mozzarellą i pomidorami chętnie wypróbuję! Fajnie, że wracasz ze swoim cyklem- bardzo je lubię!

Odpowiedz
Antenka 07/01/2013 - 8:30 am

zjadłabym sobie takie eleganckie śniadanko mmm:)

Odpowiedz
moje pasje 07/01/2013 - 8:31 am

genialnie proste i pyszne 🙂 Musze koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 07/01/2013 - 9:17 am

bardzo ciekawe danie:) ja bym dorzuciła jeszcze szynkę i jak dla mnie idealne danie na początek dnia:D

Odpowiedz
Maggie 07/01/2013 - 5:03 pm

To ja sie rozpedzam i lece do ciebie na sniadanie 🙂 Do jutra pewnie zdaze 😉

Odpowiedz
Karolka 14/01/2013 - 8:49 pm

Uwielbiam jajca;) gdyby nie groźba cholesterolu nad głową to pewnie bym codziennie zajadała:)) taka propozycja to strzał w 10:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies