Tiramisu czekoladowo-pomaranczowe ( bez jajek)

przez Malwina
Tiramisu czekoladowe przepis

W ten weekend proponuję Wam szybkie w przygotowaniu i niewymagające pieczenia tiramisu. Bez obaw mogą je jeść dzieci a także kobiety w ciąży, nie zawiera bowiem surowych jajek. Połączenie czekolady i pomarańczy jest zawsze udane i w tym przypadku również się sprawdziło. Jedynym minusem tego deseru jest fakt, że musimy odczekać kilka godzin przed jego podaniem. 

Tiramisu z pomarańczą

TIRAMISU CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE (BEZ JAJEK)

Składniki (na tortownicę 16 cm):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mleka
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pomarańczowego, zmielonego na puder (lub więcej do smaku)
  • pół łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • dodatkowo 40 g czekolady 
  • do ozdoby- kandyzowane pomarańcze (opcjonalnie) lub świeże
40 g czekolady łamiemy, miksujemy blenderem na proszek. Łączymy z cukrem pudrem i kakao. Mieszankę umieszczamy w kubku. Mleko zagotowujemy, zalewamy nim czekoladową mieszankę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder pomarańczowy. Mascarpone miksujemy krótko z ekstraktem pomarańczowym (jeśli go używamy). Do mascarpone dodajemy stopniowo po łyżce kremówki i delikatnie mieszamy. 
Biszkopty moczymy w wystudzonej czekoladzie i układamy na spodzie formy. Wykładamy warstwę śmietanową, kolejno układamy drugą warstwę namoczonych biszkoptów i pozostałą masę śmietanową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Dodatkową czekoladę trzemy na tarce lub robimy z niej wiórki czekoladowe przy pomocy ostrego noża. Posypujemy nimi wierzch ciasta i ozdabiamy kandyzowanymi pomarańczami. Ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)

*jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, zamieńcie ją na mleczną

Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 15 minut.

Tiramisu z czekoladą przepis

Tiramisu przepis

17 komentarzy
0

17 komentarzy

magducha 05/01/2013 - 6:40 pm

Mniam mniam mniam mniam 🙂

Odpowiedz
Przypraw mnie 05/01/2013 - 6:49 pm

Malwiś…Tiramisu ja chętnie w każdej wariacji na temat. Pozdrawiam
A.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/01/2013 - 6:55 pm

Wygląda przepysznie! 🙂

Odpowiedz
Kamila 05/01/2013 - 6:55 pm

Fantastyczny! Warto poczekać na ten smakołyk! Pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 05/01/2013 - 8:26 pm

Och, cudowne jest!

Odpowiedz
Justyna Bąk 06/01/2013 - 12:54 am

ciekawy pomysł na tiramisu,no bo kto powiedział, że ma być tylko kawowe:) wygląda rewelacyjnie:D mniam!

Odpowiedz
teenager ;) 06/01/2013 - 4:28 am

dawno nie jadłam takiego deseru ,a ta wersja wygląda i brzmi kusząco ;D

Odpowiedz
Jola Szyndlarewicz 06/01/2013 - 9:13 am

Ja akurat surowych jaj się nie boję, bo te których używam pochodzą ze znanego mi źródła:) ….
Twoje tiramisu Malwi wygląda przepięknie. Teraz zapewne będzie za mną takowe chodzić:). Pozdrawiam ciepło Kochana

Odpowiedz
Gosia 06/01/2013 - 9:22 am

kurczę, ale mi się teraz tiramisu zachciało 🙂

Odpowiedz
Antenka 06/01/2013 - 10:50 am

ale boskie zdjęcia:)
tiramisu jest bardzo niefotogenicznym deserem, a tu proszę.. zdjęcia cudo!:D

Odpowiedz
kachna 06/01/2013 - 12:43 pm

wspaniały widok 🙂 pomimo poświątecznego przejedzenia, skusiłabym się na kawałek 🙂
wszystkiego dobrego w nowym roku, Pozdrawiam!

Odpowiedz
MartynCia ^^ 06/01/2013 - 8:55 pm

z pomarańczami? musi się komponować wybornie! wpraszam się na kawałeczek 😉

Odpowiedz
gin 08/01/2013 - 3:43 pm

Wygląda cudownie – takie delikatne i kremowe, boskie 🙂

Odpowiedz
seledina 24/01/2013 - 10:04 pm

O mamusiu, cudowne!! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/03/2015 - 8:23 pm

Mniam! Uwielbiam tiramisu <3 aczkolwiek zawsze robiłam to klasyczne kawowe.. czas spróbować czegoś nowego 😉 tak się zastanawiam czy dodanie alkoholu jakiegoś, jak w wersji kawowej, byłoby dobre? u mnie to wszyscy uwielbiają tiramisu, ale z alkoholem, boję się, że bez tego dodatku im nie posmakuje ;p myślałam może nad jakimś likierem pomarańczowym, ale pewna nie jestem.. jak myślisz?

Odpowiedz
Malwina 30/03/2015 - 9:02 am

Dodanie alkoholu będzie jak najbardziej na plus. Deser będzie smaczniejszy i bardziej wyrazisty 🙂 Likier pomarańczowy będzie idealny.

Odpowiedz
Emu 20/05/2020 - 1:19 pm

Eeeee, bardzo ciekawe! Zwykłego tiramisu nie jadam, bo wprost nie cierpię kawy, ale takie mogłabym wypróbować. Lubię połączenie czekolada-pomarańcza i mam „podchodzącą” herbatę (tj. dopasowaną smakowo; jestem herbatomaniaczką i bardzo lubię dopasowywać jedzenie do herbaty, a także herbaty do jedzenia, a nawet gier – np. „Monkey Island” – sencha „Karaibska”, „Detective Di” – przygodówka rozgrywająca się w starożytnych Chinach – klasyczna herbata zielona lub herbata ziołowo-owocowa z bambusem…).
Tylko jak uzyskać cukier puder pomrańczowy? Widziałam cukier pomarańczowy w sprzedaży, ale ma on konsystencję zwykłego drobnego cukru, nie pudru.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies