Pierwszy raz przygotowałam rolmopsy na minione święta. Muszę przyznać, że byłam bardzo miło zaskoczona efektem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, później muszą już tylko odleżeć swoje w lodówce i są gotowe do jedzenia. Idealnie sprawdzą się jako przystawka w okresie karnawału.
ROLMOPSY Z MUSZTARDĄ
Składniki:
- pół kg płatów śledziowych
- kilka łyżeczek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- kilka małych ogórków konserwowych, pokrojonych na ćwiartki
- pół dużej papryki, pokrojonej w podłużne paski
- 2 szalotki, posiekane w piórka
- zalewa: 1,5 szklanki octu z białego wina, 1,5 szklanki wody, pół łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżeczka cukru, 1 duży liść laurowy, 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w plasterki
- pół cytryny, pokrojonej w plasterki
Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy przez godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę* Osuszamy je, każdy płat smarujemy odrobiną musztardy, układamy na nim kawałek ogórka, szalotki i papryki. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. W garnku umieszczamy ocet i wodę, pieprz, cukier listek laurowy i marchewkę. Zagotowujemy a następnie odstawiamy do przestudzenia. Śledzie układamy w słoiku lub pojemniku plastikowym, zalewamy chłodną marynatą, do której wrzucamy plasterki cytryny. Wkładamy do lodówki. Po około 4 dniach rolmopsy są gotowe do jedzenia.
*czas moczenia śledzi jest uzależniony od stopnia ich słoności. Może się zdarzyć, że będziecie potrzebować kilka godzin na wymoczenie ich. Śledzie podczas moczenia muszą na tyle zmięknąć, by później można było je zwijać w rulon.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
10 komentarzy
bardzo ładnie Ci wyszły 😉
Mopsy lubią rolmopsy 😛 Twoja wersja jest bardzo przekonująca 🙂
mmm pycha !
O! Mr.T byłby zachwycony:]
Śliczne! Z musztardą są pyszne 🙂
o, bardzo pyszny pomysł na karnawałowego (i nie tylko!) śledzika!
fajnie wyglądają, już dano nie jadłam takich śledzi:)
Uwielbiam sledzie!:) I wyglada ze na to ze latwo zrobic rolmopsy!:))) Pozdrowka w Nowym Roku Malwinko!:)
Bardzo prosta przekąska. A takie są najlepsze.
bardzo lubimy :)))