Rolmopsy z musztardą

przez Malwina
Rolmopsy przepis

Pierwszy raz przygotowałam rolmopsy na minione święta. Muszę przyznać, że byłam bardzo miło zaskoczona efektem. Przygotowuje się je stosunkowo szybko, później muszą już tylko odleżeć swoje w lodówce i są gotowe do jedzenia. Idealnie sprawdzą się jako przystawka w okresie karnawału. 

Jak zrobić rolmopsy
ROLMOPSY Z MUSZTARDĄ

Składniki:

  • pół kg płatów śledziowych
  • kilka łyżeczek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • kilka małych ogórków konserwowych, pokrojonych na ćwiartki
  • pół dużej papryki, pokrojonej w podłużne paski
  • 2 szalotki, posiekane w piórka
  • zalewa: 1,5 szklanki octu z białego wina, 1,5 szklanki wody, pół łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżeczka cukru, 1 duży liść laurowy, 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w plasterki
  • pół cytryny, pokrojonej w plasterki
Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy przez godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę* Osuszamy je, każdy płat smarujemy odrobiną musztardy, układamy na nim kawałek ogórka, szalotki i papryki. Ciasno zwijamy i spinamy wykałaczką. W garnku umieszczamy ocet i wodę, pieprz, cukier listek laurowy i marchewkę. Zagotowujemy a następnie odstawiamy do przestudzenia. Śledzie układamy w słoiku lub pojemniku plastikowym, zalewamy chłodną marynatą, do której wrzucamy plasterki cytryny. Wkładamy do lodówki. Po około 4 dniach rolmopsy są gotowe do jedzenia.

*czas moczenia śledzi jest uzależniony od stopnia ich słoności. Może się zdarzyć, że będziecie potrzebować kilka godzin na wymoczenie ich. Śledzie podczas moczenia muszą na tyle zmięknąć, by później można było je zwijać w rulon. 

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

MartynCia ^^ 04/01/2013 - 5:34 pm

bardzo ładnie Ci wyszły 😉

Odpowiedz
mopswkuchni 04/01/2013 - 5:45 pm

Mopsy lubią rolmopsy 😛 Twoja wersja jest bardzo przekonująca 🙂

Odpowiedz
Madleine 04/01/2013 - 7:24 pm

mmm pycha !

Odpowiedz
Nemi 04/01/2013 - 8:35 pm

O! Mr.T byłby zachwycony:]

Odpowiedz
Majana 04/01/2013 - 9:09 pm

Śliczne! Z musztardą są pyszne 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 04/01/2013 - 9:22 pm

o, bardzo pyszny pomysł na karnawałowego (i nie tylko!) śledzika!

Odpowiedz
Justyna Bąk 04/01/2013 - 9:55 pm

fajnie wyglądają, już dano nie jadłam takich śledzi:)

Odpowiedz
Marzena 05/01/2013 - 4:28 am

Uwielbiam sledzie!:) I wyglada ze na to ze latwo zrobic rolmopsy!:))) Pozdrowka w Nowym Roku Malwinko!:)

Odpowiedz
Tygrysica 05/01/2013 - 7:42 pm

Bardzo prosta przekąska. A takie są najlepsze.

Odpowiedz
kachna 06/01/2013 - 12:43 pm

bardzo lubimy :)))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies