Kofty pieczone z ziemniakami

przez Malwina
 Klopsiki z ziemniakami
Kofty pieczone z ziemniakami
Kofty zapiekane w sosie pomidorowym to prawdziwie mistrzowskie danie. Na dodatek banalnie proste w przygotowaniu. Myślę, że takie młode ziemniaczki pieczone w sosie pomidorowym z dodatkiem klopsików wołowych, przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie to najlepiej podawać z dodatkiem labanu, czyli jogurtu rozcieńczonego wodą z dodatkiem soli (zapewne większość z Was zna ten napój pod turecką nazwą ayran).

Dzisiejszy wpis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania z Emilią z blogu Turcja od kuchni. Zajrzyjcie do niej koniecznie, i zobaczcie, co smakowitego przygotowała.
Klops z ziemniakami

 

KOFTY PIECZONE Z ZIEMNIAKAMI


Składniki (na 2 porcje):

Ziemniaki w sosie:

  • 450 g małych, młodych ziemniaków, obranych ze skórki
  • pół niedużej cukinii
  • 1 puszka lub kartonik posiekanych pomidorów (400 g) plus około 1/4-1/3 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilkanaście zielonych oliwek
Kofty:
  • 300 g mielonej wołowiny (mięso musi być tłustsze, najlepiej kark wołowy)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko lub żółtko (opcjonalnie, przy dość chudym mięsie)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub pół księżyce. Cukinię kroimy w grubsze plastry, W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce układamy ziemniaki, cukinię, wlewamy pomidory (u mnie były to pomidory koktajlowe w soku pomidorowym), dodajemy bazylię, oregano, liść laurowy, ocet balsamiczny, wlewamy 1/4-1/3 szklanki wody i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez pół godziny.
Przygotowujemy kofty wołowe. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, kmin, kolendrę, koperek, natkę oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli mięso jest dość chude, należy dodać do mięsa małe jajko lub żółtko (ewentualnie kilka łyżek zimnej wody). Mięso dokładnie wyrabiamy i formujemy z niego okrągłe kofty.
Po 30 minutach dokładamy na blaszkę kofty oraz oliwki. Pieczemy dalej przez około 15-20 minut (do miękkości ziemniaków). Upieczone kofty nakładamy na talerze. Danie posypujemy drobno posiekaną natką. Polecam podawać je z labanem, czyli mocno schłodzonym jogurtem zmiksowanym z dodatkiem soli i zimnej wody (tureckim odpowiednikiem jest zapewne lepiej Wam znany ayran). Gotową potrawę możecie dodatkowo posypać pokruszonym serem feta (pod koniec pieczenia lub już po nałożeniu na talerze).
 Pulpety z ziemniakami

 

Klopsiki z kartoflami
Kofty pieczone z ziemniakami

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 27/06/2016 - 9:25 am

Ale obłędnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 04/07/2016 - 5:05 pm

pysznie wygląda taka wariacja 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/07/2016 - 7:14 pm

U mnie jogurt miksowany jest z kostkami lodu i miętą. Polecam szczególnie na upały – mięta bardzo orzezwia:)

Odpowiedz
Darioszka 21/07/2017 - 2:41 pm

Ziemniaki są dobre dopiero po 1h 30min w piecu. Przynajmniej te, które kupiłam. A ogółem smaczne

Odpowiedz
Malwina 21/07/2017 - 2:46 pm

Oj, musiałaś kupić naprawdę jakąś felerną odmianę, która nie jest w ogóle przeznaczona do pieczenia. Tym bardziej, że tu mamy małe ziemniaki pokrojone na w ćwiartki. Obstawiam, że włożyłaś do pieca ziemniaki sałatkowe. Do pieczenia najlepiej wybierać odmiany typ BC.

Odpowiedz
Anonimowy 30/10/2017 - 11:12 am

Niby prosty przepis, ale bardzo pyszny i zaskakujący. Dla męża zrobiłam w wersji mięsnej a dla siebie pulpety z soczewicy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies