Sałatka z pęczaku i fasolki szparagowej

przez Malwina
Sałatka z kaszy i fasoli szparagowej
Sałatka z pęczaku i fasolki szparagowej 
Jeśli poszukujecie jakiejś smacznej sałatki w sam raz do pracy, to dobrze trafiliście. Sałatka z pęczaku i fasolki szparagowej jest nie tylko pożywna, ale i niezwykle smakowita. Świetnie sprawdzi się jako posiłek jedzony poza domem. Jako bazę do mojej sałatki wybrałam kaszę pęczak, z której dość często korzystam w kuchni. Oczywiście możecie podmienić ja na inną o niedominującym smaku, np. drobną jęczmienną, kuskus, bulgur lub w wersji bezglutenowej na kaszę jaglaną lub komosę ryżową.

Wyrazistego smaku nadaje tej sałatce dodatek sera koziego w solance. Bez problemu możecie go pokroić w zgrabną kostkę, w przeciwieństwie do miękkich serków kozich w roladkach. Rozglądajcie się za tego typu produktem na półkach z nabiałem w większych marketach. Jeśli nie uda się Wam go zakupić, użyjcie do tej sałatki sera feta. W tym połączeniu smakowym sprawdzi się ona równie dobrze.

Sałatkę z fasolką szparagową przygotowała również Emilia z bloga Turcja od kuchni. Zobaczcie koniecznie, jak wygląda jej sałatka w tureckiej wersji.

Sałatka z fasolką szparagową i kaszą pęczak
SAŁATKA Z PĘCZAKU I FASOLKI SZPARAGOWEJ


Składniki (na 2 porcje):

  • pół szklanki kaszy pęczak (suche ziarno); około 100 g
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanej czerwonej cebulki
  • 80 g koziego sera w solance
  • 2 łyżki nasion słonecznika, podprażonych na suchej patelni 
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki
  • dressing: 1 mały ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak płuczemy na sicie, umieszczamy w rondelku, prażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. Zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut lub dłużej, aż kasza wchłonie płyn. Po tym czasie wyłączamy płomień pod rondlem, pozostawiamy kaszę pod przykryciem na 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, spulchniamy pęczak widelcem i studzimy. 
Fasolkę szparagową obieramy. Gotujemy na parze, aż będzie al dente. Przelewamy ją zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i odstawiamy do przestudzenia. 
Do kaszy pęczak dodajemy koperek, odsączoną ciecierzycę, pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę, pokrojony w kostkę lub pokruszony w palcach ser kozi, słonecznik, cebulę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy bokiem noża z odrobiną soli na pastę. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Sałatkę z pęczaku i fasolki szparagowej podajemy jako samodzielny posiłek lub przystawkę. Dobrze sprawdzi się także jako drugie śniadanie w pracy lub szkole. 

Uwagi:

– jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, zamiast kaszy pęczak użyj do tego przepisu komosy ryżowej , niepalonej kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej

Sałatka z pęczakiem i fasolą
Sałatka z pęczaku i fasolki szparagowej 
Sałatka z pęczaku i fasoli
Sałatka z fasolką szparagową do pracy

Czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Kinga 10/07/2015 - 7:06 am

Wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 10/07/2015 - 4:10 pm

takie sałatki uwielbiam!

Odpowiedz
Aleksandra Fic 11/07/2015 - 2:31 pm

Cudownie wygląda, na pewno smaczna 😉

Odpowiedz
Anonimowy 13/07/2015 - 9:50 am

Ucieszyłam się z tego przepisu bo dziś mam sałłatkę na bazie pęczaku z suszonymi pomidorami, świeżą papryką, oliwkami zielonymi, świeży pomidor + dużo natki pietruszki. Całość polana winegretm dość kwaśnym z olejem lnianym. Twoja wersja w następnej kolejnośći (a wersji mnoooogo…). Pzdr. Katarzyna

Odpowiedz
Malwina 13/07/2015 - 11:23 am

Katarzyno, jeśli lubisz pęczak (a jest co lubić, bo to świetny produkt), to polecam Ci również sałatkę z pęczaku i pieczonej papryki, z pęczakiem, indykiem i brokułem, z dynią i kozim serem (dziś właśnie widziałam w warzywniaku dynie) oraz wariację na temat arabskiego tabbouleh.

Odpowiedz
Krzysiek 21/05/2021 - 2:11 pm

Wygląda pysznie – i, co najważniejsze, można spakować na wynos, więc to dobra opcja na obiad do pracy czy jako danie w plener podczas wycieczki 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies