Sałatka z pęczaku i fasolki szparagowej |
Jeśli poszukujecie jakiejś smacznej sałatki w sam raz do pracy, to dobrze trafiliście. Sałatka z pęczaku i fasolki szparagowej jest nie tylko pożywna, ale i niezwykle smakowita. Świetnie sprawdzi się jako posiłek jedzony poza domem. Jako bazę do mojej sałatki wybrałam kaszę pęczak, z której dość często korzystam w kuchni. Oczywiście możecie podmienić ja na inną o niedominującym smaku, np. drobną jęczmienną, kuskus, bulgur lub w wersji bezglutenowej na kaszę jaglaną lub komosę ryżową.
Wyrazistego smaku nadaje tej sałatce dodatek sera koziego w solance. Bez problemu możecie go pokroić w zgrabną kostkę, w przeciwieństwie do miękkich serków kozich w roladkach. Rozglądajcie się za tego typu produktem na półkach z nabiałem w większych marketach. Jeśli nie uda się Wam go zakupić, użyjcie do tej sałatki sera feta. W tym połączeniu smakowym sprawdzi się ona równie dobrze.
Wyrazistego smaku nadaje tej sałatce dodatek sera koziego w solance. Bez problemu możecie go pokroić w zgrabną kostkę, w przeciwieństwie do miękkich serków kozich w roladkach. Rozglądajcie się za tego typu produktem na półkach z nabiałem w większych marketach. Jeśli nie uda się Wam go zakupić, użyjcie do tej sałatki sera feta. W tym połączeniu smakowym sprawdzi się ona równie dobrze.
Sałatkę z fasolką szparagową przygotowała również Emilia z bloga Turcja od kuchni. Zobaczcie koniecznie, jak wygląda jej sałatka w tureckiej wersji.
SAŁATKA Z PĘCZAKU I FASOLKI SZPARAGOWEJ
Składniki (na 2 porcje):
- pół szklanki kaszy pęczak (suche ziarno); około 100 g
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 czubata łyżka drobno posiekanej czerwonej cebulki
- 80 g koziego sera w solance
- 2 łyżki nasion słonecznika, podprażonych na suchej patelni
- 100 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu) lub z puszki
- dressing: 1 mały ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pęczak płuczemy na sicie, umieszczamy w rondelku, prażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. Zalewamy szklanką ciepłej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut lub dłużej, aż kasza wchłonie płyn. Po tym czasie wyłączamy płomień pod rondlem, pozostawiamy kaszę pod przykryciem na 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, spulchniamy pęczak widelcem i studzimy.
Fasolkę szparagową obieramy. Gotujemy na parze, aż będzie al dente. Przelewamy ją zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i odstawiamy do przestudzenia.
Do kaszy pęczak dodajemy koperek, odsączoną ciecierzycę, pokrojoną w mniejsze kawałki fasolkę, pokrojony w kostkę lub pokruszony w palcach ser kozi, słonecznik, cebulę. Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy, rozcieramy bokiem noża z odrobiną soli na pastę. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy dressingiem, delikatnie mieszamy. Sałatkę z pęczaku i fasolki szparagowej podajemy jako samodzielny posiłek lub przystawkę. Dobrze sprawdzi się także jako drugie śniadanie w pracy lub szkole.
Uwagi:
– jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, zamiast kaszy pęczak użyj do tego przepisu komosy ryżowej , niepalonej kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej
Sałatka z pęczaku i fasolki szparagowej |
Czas przygotowania: 30 minut.
6 komentarzy
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
takie sałatki uwielbiam!
Cudownie wygląda, na pewno smaczna 😉
Ucieszyłam się z tego przepisu bo dziś mam sałłatkę na bazie pęczaku z suszonymi pomidorami, świeżą papryką, oliwkami zielonymi, świeży pomidor + dużo natki pietruszki. Całość polana winegretm dość kwaśnym z olejem lnianym. Twoja wersja w następnej kolejnośći (a wersji mnoooogo…). Pzdr. Katarzyna
Katarzyno, jeśli lubisz pęczak (a jest co lubić, bo to świetny produkt), to polecam Ci również sałatkę z pęczaku i pieczonej papryki, z pęczakiem, indykiem i brokułem, z dynią i kozim serem (dziś właśnie widziałam w warzywniaku dynie) oraz wariację na temat arabskiego tabbouleh.
Wygląda pysznie – i, co najważniejsze, można spakować na wynos, więc to dobra opcja na obiad do pracy czy jako danie w plener podczas wycieczki 😉