Grillowany kurczak w libańskiej marynacie

przez Malwina
Skoro wczoraj prezentowałam Wam arabskie smaki wegetariańskie, a wręcz wegańskie- dziś przyszła pora na małą porcyjkę mięska. Oczywiście w roli głównej – Pan Kurczak. Pan Kurczak dziś występuje w asyście pełnej aromatów marynaty- cytryna, czosnek i tymianek – czy nie brzmi kusząco? I do tego tak jak lubimy-szybko, prosto i smacznie. Do tego wszystkie składniki zapewne znajdziecie w swojej kuchni. 
Dziś zaliczyłam ostatni egzamin, łapka powoli dochodzi do siebie (choć wyglądam jak dziewczyna Frankensteina – rzecz jasna bez urazy dla W. 😉 ). Pominę przygody w gabinecie zabiegowym- chyba każdy z nas wie, jak miewa się polska służba zdrowia – choć to co zobaczyłam przerosło moje wyobrażenia.
Przepis dodaję do akcji- Z widelcem po Azji prowadzonej przez Grumków.

GRILLOWANY KURCZAK (LIBAN)
Składniki (na 2 porcje):
[przepis znaleziony TUTAJ]
  • 2 piersi z kurczaka (każda po około 180 g)
  • sok z jednej cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4-5 łyżek oliwy

Mięso myjemy i dokładnie czyścimy (możemy piec w całości lub jeśli zależy nam na czasie każdą pierś przekrawamy na pół). Wszystkie pozostałe składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 6 godzin (radzę odstawić mięso na całą noc- będzie bardziej aromatyczne i soczyste). Piersi wyjmujemy z marynaty, grillujemy na patelni bądź pieczemy w piekarniku (najlepiej na ruszcie- jeśli pieczemy na blasze,  w połowie pieczenia mięso przewracamy je na drugą stronę) przez około 25 minut w temp. 175 stopni (lub dłużej- do momentu aż mięso będzie upieczone). W trakcie grillowania lub pieczenia podlewamy mięso pozostałą marynatą. Mięso podałam z sałatką z czarnych oliwek, papryczek chilli i rukoli (całość zalana sosem na bazie octu winnego, oliwy i kuminu). 

22 komentarze
0

Podobne posty:

22 komentarze

wiosenka27 23/02/2011 - 5:22 pm

Ależ soczyste mięsko:)

Odpowiedz
Fuchsia 23/02/2011 - 5:24 pm

Smakowicie wygląda ten kurczaczek!
Dobrze słyszeć, że z ręką już lepiej 🙂

Odpowiedz
Ania 23/02/2011 - 5:30 pm

Gratulacje z okazji zakończenia sesji, pomyślnego procesu gojenia rany i tego wspaniałego mięska:)

Odpowiedz
Majana 23/02/2011 - 5:35 pm

Ależ podoba mi się ten kurczak! Mniam!:)

Odpowiedz
Anonimowy 23/02/2011 - 5:47 pm

najważniejsze, że najgorsza masz za sobą:)

Odpowiedz
tu-tusia 23/02/2011 - 6:30 pm

Oj kusisz tym Panem Kurczakiem 🙂 ale właśnie wróćiłam od ortodonty, więc jutro to chyba tylko zupka może się pojawić 😉
Gratuluję zdanego egzaminu i cieszę się, że w końcu doprosiłaś się o zdjęcie szwów. Oby paluszek zaraz doszedł do siebie 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz
SłodziutkieOkazje 23/02/2011 - 6:33 pm

Smaczne danie!!:)

Odpowiedz
Laura 23/02/2011 - 7:04 pm

cudownie wygląda…

Odpowiedz
Lekka 23/02/2011 - 7:53 pm

Pysznie wygląda kurczak z tą sałatą, oliwką i przyprawami.:) Aż by się chciało spróbować.:)
I ja gratuluję zakończenia sesji i zdrowienia łapki.:)

Odpowiedz
Paulina 23/02/2011 - 8:38 pm

Idealne danie dla takiego fana Pana Kurczaka jak ja! Malwinnko przpepraszam za taką długą nieobecność na Twoim blogu. I przepraszam za brak przepisów w Twojej akcji :/ Nie mam czasu…

Odpowiedz
Malwina 24/02/2011 - 6:48 am

dziewczyny- dziękuję;)

Paulinko- nic nie szkodzi, za rok też będzie okazja do kucharzenia na nutkę arabską;)

Odpowiedz
Karmel-itka. 24/02/2011 - 7:29 am

a tym razem Libia ;]
tak podróżniczo, tak smakowicie!

Odpowiedz
ka.wo 24/02/2011 - 7:55 am

Po pierwsze wygląda pięknie, a po drugie myślę, że smakuje nawet lepiej 🙂

Odpowiedz
Gosia 24/02/2011 - 8:08 am

smakowicie wyglada 🙂

Odpowiedz
mollisia 24/02/2011 - 10:31 am

Rewelacyjny pomysł na egzotyczny obiad 😉 Musi smakować rewelacyjnie… 🙂

pozdrawiam, mollisia
(http://studentowiwieje.blogspot.com -> zapraszam też tutaj:))

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 24/02/2011 - 1:20 pm

Grillowany kurczak we wschodniej marynacie? Uwielbiam! Ah, niech się tylko ciepło zrobi…

Odpowiedz
aga 24/02/2011 - 3:53 pm

co za smaki… pyszny kurczaczek:)

Odpowiedz
Paulina 24/02/2011 - 10:42 pm

Tak, ale jak zobaczyłam Twoją akcję to bardzo się ucieszyłam. Nawet wybrałam parę przepisów…

Odpowiedz
grumko 25/02/2011 - 5:04 am

Zdecydowanie lubię marynowane kurczaki!;-)

Odpowiedz
judik1119 25/02/2011 - 7:54 am

Wygląda przepysznie:) Uwielbiam mięso z kurczaka podane w najróżniejsze sposoby:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Fiolunka 01/03/2011 - 3:31 pm

Smaczne to mało powiedziane 🙂 kurczak to zdecydowanie faworyt w mojej kuchni – w każdej postaci 🙂 Świetny przepis 🙂

Odpowiedz
Grace 02/03/2011 - 10:06 am

Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies