Katayef z serem i borówkami, arabskie placuszki |
Katayef (qatayef, atayef) to słodkie arabskie placuszki podawane na deser. Do ciasta naleśnikowego dodaje się najczęściej drożdże, same zaś placuszki smaży tylko z jednej strony. Dzięki temu mają mnóstwo uroczych pęcherzyków. Przygotowałam mniej czaso- i pracochłonną wersję tych placuszków z wykorzystaniem proszku do pieczenia. Po usmażeniu placuszki skleja się, nadając im specyficzny kształt. Nadziałam je serem ricotta, borówkami i płatkami migdałów a przed podaniem polałam płynnym miodem. Katayef z pewnością przypadną do gustu najmłodszym, już sam ich nietypowy kształt zachęca do tego, by ich spróbować.
KATAYEF Z SEREM I BORÓWKAMI
Śniadanie Mistrzów #211
Z naleśnikiem dookoła świata #19
Śniadanie Mistrzów #211
Z naleśnikiem dookoła świata #19
Składniki (na około 16 sztuk):
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia*
- nadzienie: 250 g sera ricotta, 2 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
- dodatkowo: borówki, płynny miód, uprażone płatki migdałów
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, mleko, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej (ja zajęłam się sprzątaniem i zostawiłam ciasto na około 1 godzinę). Patelnie smarujemy olejem, na rozgrzane dno wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu tylko z jednej strony. Na wierzchu powinny pojawić się małe bąbelki. Kiedy wierzch ciasta będzie suchy, zdejmujemy placuszka na talerz i sklejamy z jednej strony (wystarczy ścisnąć placuszka w palcach). Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Poniżej katayef zaraz po usmażeniu. Jak widzicie, mają mnóstwo dziurek.
*w oryginalnym przepisie autorka dodała do ciasta 1 łyżkę proszku do pieczenia. Moim zdaniem to stanowczo zbyt dużo. Będzie on później mocno wyczuwalny w cieście. Oczywiście, jeśli chcecie, zwiększcie ilość proszku do pieczenia w przepisie.
Przygotowujemy nadzienie: odsączoną ricottę miksujemy z cukrem i wodą z kwiatów pomarańczy. Katayef napełniamy serkiem, dodajemy borówki, uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Polewamy lekko miodem i podajemy. Oczywiście możecie zrezygnować z dodatku miodu (całość będzie już dość słodka).*przepis na placuszki pochodzi z bloga The Little Teochew
Czas przygotowania: 30 minut.
12 komentarzy
Jakie śliczne, mają kształt jak płatki kwiatów:)
cudnie się prezentują, tak smacznie podane! kolejny przepis na placuszki, który chętnie wypróbuję 🙂
nigdy czegoś takiego nie widziałam/jadłam! Wygląda bardzo smacznie! 🙂
Wyglądają przepysznie, nadawałyby się również jako słodka przekąska na imprezę 🙂
Jakie świetne placuszki! Nigdy takich nie widziałam 🙂
Piękne, po prostu; )
Cudowny mają kształt!
Wygladaja genialnie 🙂
Malwi wyglądają bardzo apetycznie:) …. podejrzewam, ze moja Lili szybko przyczyniłaby się do zmniejszenia ich ilości na talerzu:) buziaki
smaczne ale dziadygi nie chciały się tak ładnie sklejać 🙁
Kwestia wprawy, z kolejnymi pójdzie Ci zapewne bez problemu 🙂
Przepis mega prosty a placuszki idealne .