Katayef z serem i borówkami, arabskie placuszki

przez Malwina
Placuszki arabskie
Katayef z serem i borówkami, arabskie placuszki

 

Katayef (qatayef, atayef) to słodkie arabskie placuszki podawane na deser. Do ciasta naleśnikowego dodaje się najczęściej drożdże, same zaś placuszki smaży tylko z jednej strony. Dzięki temu mają mnóstwo uroczych pęcherzyków. Przygotowałam mniej czaso- i pracochłonną wersję tych placuszków z wykorzystaniem proszku do pieczenia. Po usmażeniu placuszki skleja się, nadając im specyficzny kształt. Nadziałam je serem ricotta, borówkami i płatkami migdałów a przed podaniem polałam płynnym miodem. Katayef z pewnością przypadną do gustu najmłodszym, już sam ich nietypowy kształt zachęca do tego, by ich spróbować.


Placuszki z nadzieniem z ricotty

 

KATAYEF Z SEREM I BORÓWKAMI
Śniadanie Mistrzów #211
Z naleśnikiem dookoła świata #19


Składniki (na około 16 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia*
  • nadzienie: 250 g sera ricotta, 2 łyżki cukru pudru, 1-2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • dodatkowo: borówki, płynny miód, uprażone płatki migdałów
Przygotowanie:
W misce umieszczamy mąkę, mleko, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej (ja zajęłam się sprzątaniem i zostawiłam ciasto na około 1 godzinę). Patelnie smarujemy olejem, na rozgrzane dno wylewamy małe porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu tylko z jednej strony. Na wierzchu powinny pojawić się małe bąbelki. Kiedy wierzch ciasta będzie suchy, zdejmujemy placuszka na talerz i sklejamy z jednej strony (wystarczy ścisnąć placuszka w palcach). Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Poniżej katayef zaraz po usmażeniu. Jak widzicie, mają mnóstwo dziurek.
*w oryginalnym przepisie autorka dodała do ciasta 1 łyżkę proszku do pieczenia. Moim zdaniem to stanowczo zbyt dużo. Będzie on później mocno wyczuwalny w cieście. Oczywiście, jeśli chcecie, zwiększcie ilość proszku do pieczenia w przepisie.

 

Placuszki dla dziecka
Przygotowujemy nadzienie: odsączoną ricottę miksujemy z cukrem i wodą z kwiatów pomarańczy. Katayef napełniamy serkiem, dodajemy borówki, uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Polewamy lekko miodem i podajemy. Oczywiście możecie zrezygnować z dodatku miodu (całość będzie już dość słodka).*przepis na placuszki pochodzi z bloga The Little Teochew

 

Słodkie placuszki arabskie

 

Qatayef przepis

Czas przygotowania: 30 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Zuzanna Ploch 28/08/2014 - 7:36 am

Jakie śliczne, mają kształt jak płatki kwiatów:)

Odpowiedz
teenager ;) 28/08/2014 - 8:25 am

cudnie się prezentują, tak smacznie podane! kolejny przepis na placuszki, który chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Patrycja Głowacka 28/08/2014 - 9:00 am

nigdy czegoś takiego nie widziałam/jadłam! Wygląda bardzo smacznie! 🙂

Odpowiedz
Evi 28/08/2014 - 11:12 am

Wyglądają przepysznie, nadawałyby się również jako słodka przekąska na imprezę 🙂

Odpowiedz
Magda C. 28/08/2014 - 12:16 pm

Jakie świetne placuszki! Nigdy takich nie widziałam 🙂

Odpowiedz
Angie 28/08/2014 - 7:44 pm

Piękne, po prostu; )

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 6:03 pm

Cudowny mają kształt!

Odpowiedz
KaBu 05/09/2014 - 12:39 am

Wygladaja genialnie 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/10/2014 - 9:31 am

Malwi wyglądają bardzo apetycznie:) …. podejrzewam, ze moja Lili szybko przyczyniłaby się do zmniejszenia ich ilości na talerzu:) buziaki

Odpowiedz
Anonimowy 11/05/2015 - 1:35 pm

smaczne ale dziadygi nie chciały się tak ładnie sklejać 🙁

Odpowiedz
Malwina 11/05/2015 - 1:39 pm

Kwestia wprawy, z kolejnymi pójdzie Ci zapewne bez problemu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/02/2018 - 6:48 pm

Przepis mega prosty a placuszki idealne .

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies