Pełnoziarnisty chleb z kaszą bulgur i bakaliami

przez Malwina


Jakiś czas temu byłam uzależniona od pieczenia tego chlebka. Przecież chleb z taką ilością bakalii i ziaren musi być pyszny. Za pierwszym razem dodałam tyle wody, ile zalecał oryginalny przepis, w wyniku czego musiałam  dosypywać sporo mąki. Przy kolejnym wypieku odpowiednio zmniejszyłam jej ilość. Teraz wydaje się być wręcz idealna. Chleb ma zwartą strukturę, nie odnajdziecie w nim majestatycznych dziurek. Mimo tego prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Także jego waga jest imponująca. Niepozorny na pierwszy rzut oka bochenek warzy 600 g. Możemy z przepisu upiec także jeden wielki bochen chleba, ja jednak zdecydowanie wolę dwa mniejsze. Dodajcie do niego  ulubione bakalie, by stworzyć swoją idealną kompozycję. 

PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z KASZĄ BULGUR I BAKALIAMI

Składniki (na 2 bochenki o wadze 600g):
[źródło przepisu]

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 375 ml ciepłej wody (w oryginalnym przepisie 435 ml)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 320 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 225 g mąki pszennej (dałam typ 650)
  • 90 g kaszy bulgur
  • 2 łyżeczki soli
  • dodatkowa mąka do podsypania
  • 95 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g posiekanych daktyli
  • 80 g kandyzowanego ananasa
  • jajko do posmarowania
  • do posypania ulubione ziarna- u mnie słonecznik, mak i sezam
Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Mąki mieszamy z kaszą i solą, wlewamy drożdże, pozostałą wodę i olej. Wyrabiamy gładkie ciasto podsypując je mąką. Wyrobienie ciasta zajmie nam około 7-10 minut. Wkładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Następnie do ciasta dodajemy posiekane bakalie. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż ładnie połączy się z bakaliami. Formujemy dwa podłużne bochenki, przykrywamy je i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami, pieczemy przez 40 minut, aż bochenki postukane od spodu będą wydawać głuchy dźwięk. 

34 komentarze
0

Podobne posty:

34 komentarze

Anonimowy 03/04/2012 - 4:11 pm

warto spróbować widzę że wygląda pysznie pozdrawiam gorąco:))

Odpowiedz
Amy 03/04/2012 - 4:29 pm

Ile ziaren:)! Uwielbiam pieczywo z dodatkiem suszonych owoców:)

Odpowiedz
Maggie 03/04/2012 - 4:49 pm

Na pewno wyprobuje – w tym obsypanym bakaliami chlebku latwo sie zakochac!

Odpowiedz
Majana 03/04/2012 - 4:54 pm

O mniam! Ależ wspaniały chleb! Cudowna skórka ,wspaniałe wnętrze.
Daj kawałeczek:)

Odpowiedz
dawny_basik 03/04/2012 - 4:54 pm

Muszę zapisać sobie przepis bo wygląda to na pyszny chleb!

Odpowiedz
niebochce 03/04/2012 - 5:38 pm

niesamowicie smacznie wygląda, poczęstowałabym się chętnie :).

Odpowiedz
bastamb 03/04/2012 - 5:40 pm

Smacznie wygląda i jest zapewne bardzo zdrowy…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Optymistyczna 03/04/2012 - 5:56 pm

wygląda interesująco. jeszcze takiego nie jadłam! 🙂

Odpowiedz
Phalange 03/04/2012 - 7:38 pm

Piękna skórka. Upiekę Młodemu, uwielbia bakalie.

Odpowiedz
Małgosia 03/04/2012 - 7:39 pm

Przesliczny i bardzo fotogeniczny chlebus. Te ziarenka maku takie niebieściutkie :))) Malwinnko, ja tez wole dwa bochenki, bo na dwoch jest wiecej chrupiacej skorki, o ktora u mnie wszyscy sie bija 😉

Odpowiedz
pasjonatka 03/04/2012 - 7:59 pm

do takiego chleba juz nawet dodatkow nie trzeba 😉

Odpowiedz
mnemonique 03/04/2012 - 8:15 pm

pieczywo z bakaliami jest pyszne – mnie smakuje zarówno do dżemów, serów jak i wędlin. Mąż nie lubi takiego pieczywa do wędlin, ale to kwestia gustu. Pięknie taki chlebek wygląda, mak się niebieszczy zachęcająco i chętnie wypróbuję jak tylko piekarnik zawita w naszej kuchni.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Paulina 03/04/2012 - 8:23 pm

Ten niebieski kolor robi wrażenie:D

Odpowiedz
kulinarne-smaki 03/04/2012 - 8:43 pm

Zachwycający widok, aż chciało by się taki kawałeczek chlebka mieć przy sobie

Odpowiedz
Ola 03/04/2012 - 9:12 pm

zobaczyłam pierwsze zdjęcie i pomyślalam "o wow! wygląda jak obraz!" – genialnie się prezentuje!

Odpowiedz
Kamila 03/04/2012 - 9:18 pm

Świetny jest ten przepis, piękny chlebek wychodzi.

Odpowiedz
kikimora 03/04/2012 - 9:25 pm

O raju, boski! Koniecznie do zrobienia 🙂

Odpowiedz
Nemi 03/04/2012 - 10:09 pm

Oczarowałaś mnie tym chlebkiem:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 03/04/2012 - 10:22 pm

piękny bochenek. piękny!
naprawdę.

Odpowiedz
vanilla 03/04/2012 - 10:40 pm

pamiętam jak o nim pisałyśmy. Efekt i ilość ziarenek na skórce przerosły moje wyobrażenie 🙂 boski…

Odpowiedz
Kermeet 04/04/2012 - 5:38 am

Ciekawy wypiek 🙂

Odpowiedz
Dota 04/04/2012 - 12:53 pm

super wyglada:)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/04/2012 - 1:20 pm

śliczny bochen ….a jaki smakowity:)

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 04/04/2012 - 1:47 pm

Piękny!:)

Odpowiedz
Wiera 04/04/2012 - 4:04 pm

patrząc na pierwsze zdjęcie nie uwierzyłam, że to mak 🙂 Bardzo fajny wypiek. Rzadko piekę chleb, ale na święta BN muszę zrobić taki 🙂

Odpowiedz
Luna 12/04/2012 - 1:50 pm

Wow. wygląda niesamowicie pięknie! i ten mak w kolorze fioletu wyszedł, śliczne 🙂

Odpowiedz
Berunia 14/04/2012 - 8:35 am

Pełnoziarnisty chleb z owocami – pycha 🙂
Od dawna obiecuję sobie, że spróbuję upiec chleb i chyba znalazłam przepis, który będzie moim pierwszym ;P

Odpowiedz
Berunia 06/05/2012 - 4:57 pm

Jutro biorę się za ten chlebek o ile znajdę gdzieś w sklepie kaszę bulgur.. Nigdzie jej nie widać.. 🙁 Ewentualnie czym można ją zastąpić?

Odpowiedz
Berunia 06/05/2012 - 4:59 pm

Jutro biorę się za ten chlebek, o ile znajdę gdzieś w sklepie kaszę bulgur.. Ewentualnie czym można ją zastąpić?

Odpowiedz
Malwina 07/05/2012 - 6:49 am

Kaszę bulgur dostaniesz w sklepach z żywnością eko i w większych marketach. Ja u siebie nie spotkałam jej jeszcze, swoją zamawiałam przez internet. Możesz spróbować zastąpić ją kaszą kuskus- ale nie zagwarantuję Ci, że wszystko wyjdzie dobrze (kuskus jednak o wiele szybciej pęcznieje, aniżeli bulgur). Daj znać, co Ci wyszło.

Odpowiedz
siostraelwa 06/07/2012 - 10:45 am

Berunia, rownież jestem ciekawa czy wyszło. W moim sklepie eko na pewno jest ta kaszka, ale w najbliższym czasie nie będę miała jak dojechać – dla tego chciałabym zastąpić – chlebek obłędny! Właśnie brałam się już do roboty, jak zobaczyłam, że brakuje mi jednego składnika 🙁

Odpowiedz
Malwina 06/07/2012 - 10:50 am

Wyszedł je i to jak;) Pozwolę sobie wkleić link do jej bloga- http://oregano-i-cynamon.blogspot.com/2012/05/moj-pierwszy-chleb.html popatrz jakich zmian dokonała

Odpowiedz
Viola 25/05/2012 - 6:49 am

Obłędny!! Powala wyglądem i obfitością składników!!Zdjęcia jak zwykle piękne!

Odpowiedz
mojetworyprzetwory 09/05/2013 - 8:40 am

Dziękuję za inspirację i przepyszny przepis! Piekłam w miniony weekend i dziś dodałam u siebie na blogu;) Pozdrawiam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies