Kurczak z limonką i estragonem w arabskim sosie z owoców granatu

przez Malwina

Dziś powrót do propozycji dań z użyciem kurczaka- estragon, limonka i owoce granatu. Nad sosem z owoców granatu długo się głowiłam, aż w końcu trafiłam na dosyć interesujący przepis w książce Podróże kulinarne. Kuchnia arabska. W oryginale sos został podany do pieczonej kaczki. 
Jak widać kurczak się nie nudzi i mam coraz więcej pomysłów na jego wykorzystanie. Po tygodniu diety (choć dla mnie ciężko nazwać to dietą – W. non stop je) i treningu W. ma mniej o 4 kg na wadze. Efekty są bardzo szybkie- i nikt mi nie wmówi, że potrzeba specjalistycznych i rygorystycznych diet aby zrzucić wagę. Wystarczy zdrowo i regularnie się odżywiać i przede wszystkim ruszać.
KURCZAK Z LIMONKĄ I ESTRAGONEM

Składniki (na 2 spore porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • marynata: łyżeczka otartej skórki z limonki, sok z połowy limonki, 2 ząbki czosnku, świeżo mielony kolorowy pieprz, sól morska, estragon
  • sos z owoców granatu: 1 średni granat, 1 czerwona cebula, ząbek czosnku, pół łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry, 100 ml bulionu z kurczaka, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka brązowego cukru, łyżka mielonych migdałów

Filety czyścimy, przekrajamy wzdłuż na pół (jeśli są małe możemy pozostawić je w całości). Nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany czosnek, sok i skórkę z limonki oraz estragon. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Ja odstawiłam na całą noc. Filety pieczemy na ruszcie w piekarniku około 25 minut w temp. 180 stopni. Jeśli pieczemy na blasze- trakcie pieczenia odwracamy mięso. 
Przygotowujemy sos- owoc granatu pozbawiamy pestek. Odkładamy 1/4, z pozostałych wyciskamy sok (ja zrobiłam to za pomocą widelca). W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę posiekaną w cienkie piórka, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy. Smażymy mieszając, aż cebula będzie miękka. Wlewamy sok z granatu, bulion, sok z cytryny, dodajemy cukier, odłożone pestki granatu i migdały. Gotujemy mieszając około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje (sos jest rzadki, intensywny w smaku). 
Mięso podałam z makaronem ryżowym lekko skropionym sosem. Następnym razem odłożone pestki wrzucę od razu na talerz przed podaniem aby nie straciły swojej barwy.
20 komentarzy
0

Podobne posty:

20 komentarzy

Amber 30/11/2010 - 5:52 pm

Fajne danie, zwłaszcza sos gra tutaj istotną rolę, bo mi niestety kurczak się nudzi…
Pozdrowienia!

Odpowiedz
grazyna 30/11/2010 - 5:53 pm

Oj, to by mi smakowało ! Pycha 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2010 - 5:55 pm

gratuluję wytrwałości i spadku kg:)

Odpowiedz
Bella 30/11/2010 - 6:01 pm

wygląda bardo apetycznie

Odpowiedz
kabamaiga 30/11/2010 - 6:08 pm

I to jest to.

Odpowiedz
Ewam 30/11/2010 - 6:27 pm

Jak dla mnie!!!!!!wyglada pieknie,mam ochote na takiego kurczaczka teraz!!!No i gratuluje spadku wagi.

Odpowiedz
Majana 30/11/2010 - 8:44 pm

Lubię Twoje kurczakowe propozycje 🙂 Zresztą nie tylko te, masz fajne pomysły 🙂
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Anonimowy 30/11/2010 - 10:10 pm

Bardzo mi się podoba Twój przepis na sos z grantów. Muszę koniecznie go sobie zapisać i wypróbować:)Pzdr Aniado
Ps. Podpisuję się pod każdym Twoim słowem! Zdrowe i regularne odżywianie oraz ruch to recepta na dobre samopoczucie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 01/12/2010 - 6:30 am

Zgadzam się z Tobą w 100% jeśli chodzi o dietę 🙂 odkąd mój brat dba o to co je to i humor lepszy i zdrowszy no i nad mięśniami pracuje bo u niego o to chodzi by przybrać na masie mięśniowej właśnie 🙂 zrzucać nie ma co 🙂 kurczak pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
grumko 01/12/2010 - 7:51 am

Widzę, że kulinarne podróżowanie po świecie bardzo Ci spodobało;-)
I fajnie bo to bardzo miły i smaczny sposób spędzania wolnego czasu;-)
Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Ewelosa 01/12/2010 - 10:28 am

Malwinko ależ apetycznie wygląda ten kurczaczek – miam a W. pogratuluj 🙂

Odpowiedz
Nemi 01/12/2010 - 10:40 am

Nie sądziłam,że z granatów może wyjść taki apetyczny sos;)Dla mnie bomba, bo uwielbiam te owoce;)Co do diety i ruszania się masz całkowitą rację!

Odpowiedz
Paula 01/12/2010 - 12:43 pm

za granatem nie przepadam, ale cała reszta jest jak najbardziej na tak 🙂

Odpowiedz
aga 01/12/2010 - 2:47 pm

ale apetycznie wyglada:) az nabralam ochoty na takie jedzonko:)

Odpowiedz
bryssska 01/12/2010 - 8:54 pm

bardzo interesująca propozycji, szczególnie mnie zainteresował ten sos z dodatkiem owoców granatu

Odpowiedz
Szarlotek 02/12/2010 - 6:11 am

Łał! Jakie piękne zdjęcia ! Cieplutkie, kojące i takie apetyczne 🙂 Wspaniała propozycja 🙂

Odpowiedz
majka 02/12/2010 - 11:33 am

Swietny pomysl na kurczaczka 🙂 Ten sos z granatow szczegolnie mnie kusi bo ostatnio ma faze na granaty :))

Odpowiedz
Paulina J. 02/12/2010 - 11:51 am

Malwinno jest mistrzynią obiadów!

Odpowiedz
Nina 04/12/2010 - 1:49 pm

o tak, zgadzam się, że wystarczy zdrowo i regularnie się odżywiać plus uprawiać sport!

a ta propozycja jest super smaczna … i kto by pomyślał że to jest jednocześnie zdrowe :)))

Odpowiedz
Małgosia 06/02/2011 - 8:57 am

To wyglada fantastycznie! Zapisuje sobie na liste "do zrobienia" 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies