Chińska zupa z kurczakiem i makaronem

przez Malwina
Zupa z kurczakiem i makaronem

Dziś kolejna propozycja na szybką zupkę w azjatyckim stylu. Jest wyrazista w smaku i wbrew pozorom sycąca. Chętnie sięgam po tego typu przepisy, tym bardziej, że kuchnia tych regionów jest szczególnie lubiana przez Połówka. Jeśli również jesteście fanami kuchni chińskiej, ta zupka z pewnością przypadnie Wam do gustu. 
Zupa chińska z makaronem

ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM (CHINY)

Składniki (na 2 porcje):
[źródło]

  • 900 ml bulionu z kurczaka
  • 1 pierś z kurczaka o wadze około 200 g (użyłam polędwiczek)
  • łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 50 g makaronu chińskiego
  • 2 łyżki kukurydzy mrożonej lub z puszki (użyłam mini kolb kukurydzy)
  • 2-3 pieczarki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 cebule dymki posiekane
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól i świeżo mielony pieprz
Do wrzącego bulionu wrzucamy czosnek, imbir, kurczaka pokrojonego w mniejsze kawałki. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10-15 minut. Dodajemy pieczarki, kukurydzę, sos sojowy, połowę dymki. Gotujemy 2-3 minuty. Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Rozkładamy go pomiędzy dwie miseczki. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, rozlewamy na talerze. Zupę posypujemy pozostałą dymką. Możemy ją także ozdobić posiekanym chili.

Czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy
1

Podobne posty:

16 komentarzy

Anonimowy 04/04/2012 - 4:42 pm

czasami lubię sobie taką zupę zjeść smacznego życzę

Odpowiedz
Izaa 04/04/2012 - 4:46 pm

ale apetycznie wyglada :)))

Odpowiedz
Kermeet 04/04/2012 - 4:53 pm

Podoba mi się ta zupa, lubię zupy z dodatkiem mini kolbami i imbirem 🙂

Odpowiedz
Majana 04/04/2012 - 4:53 pm

Kolejna świetna propozycja Malwinko:)
Pozdrawiam

Odpowiedz
ulcik 04/04/2012 - 5:35 pm

boska ..

Odpowiedz
ulcik 04/04/2012 - 5:35 pm

boska !

Odpowiedz
pasjonatka 04/04/2012 - 6:04 pm

wyglada super smakuje? sprawdze ;d

Odpowiedz
Paulina 04/04/2012 - 6:22 pm

Chyba jutro zrobię i podam z moimi modyfikacjami.

Odpowiedz
Magda Obada 04/04/2012 - 7:09 pm

A wyobraź sobie, że nawet moja Babcia lubi takie pikantne "rosołki".. Pycha!

Odpowiedz
niebochce 04/04/2012 - 8:17 pm

bardzo lubię tego typu zupy :).

Odpowiedz
slyvvia 04/04/2012 - 9:00 pm

Bardzo lubię chińskie zupy. Wygląda świetnie 🙂

Odpowiedz
Maggie 05/04/2012 - 5:08 am

My jestesmy, wiec na pewno trafilaby w nasze upodobania. Wyglada bardzo lekko.

Odpowiedz
Kamila 05/04/2012 - 7:39 am

Pysznie!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/04/2012 - 9:27 am

Wygląda bardzo smakowicie Malwi:)
Zdrowych i wesołych Świąt Wielkiej Nocy życzę:)

Odpowiedz
Russkaya 06/04/2012 - 11:15 am

Oooo coś idealnego dla mojego Lubego 😉 on lubi takie klimaty 🙂

Kochana, życzę Ci radosnych i zdrowych Świąt! :*

Odpowiedz
Biedr_ona 17/04/2012 - 1:56 pm

Szybka.. a do tego pyszna zupka? Można tylko o tym pomarzyć ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies