Sałatka z kaszą kuskus, tofu i daktylami

przez Malwina
Sałatka z tofu i kuskusem

Ta sałatka może nie jest zbyt fotogeniczna, nie zachwyca też pięknymi barwami. Mogę tylko powiedzieć, że jest przepyszna. To cudowne połączenie moich trzech ulubionych smaków- ostrego, kwaśnego i słodkiego. Dla mnie to prawdziwa poezja smaków. Lista składników jest naprawdę krótka, samą sałatkę można przygotować dosłownie w kilka chwil. Ostatnio jadam ją praktycznie każdego dnia. 

Przepis dodaję do akcji MariszkiKwiecień plecień: przeplatamy smaki. 

Sałatka z harissą

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS, TOFU I DAKTYLAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 50 g razowej kaszy kuskus
  • 1/4 małej czerwonej cebulki
  • 1/3 puszki ciecierzycy, opłukanej 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g tofu naturalnego
  • 5 daktyli bez pestek
  • dressing- 2 łyżki soku z cytryny, łyżka oliwy, pół ząbka czosnku, spora szczypta kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku
  • do podania- pasta harissa
Kaszę kuskus solimy, zalewamy wrzątkiem 1 centymetr powyżej jej poziomu. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. Kiedy kasza napęcznieje spulchniamy ją widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy drobno posiekaną cebulkę, ciecierzycę, natkę pietruszki, pokrojone w kostkę tofu, posiekane w mniejsze kawałki daktyle. Przygotowujemy dressing łącząc oliwę z sokiem z cytryny. Doprawiamy go kminem, solą i pieprzem, mieszamy razem z posiekanym drobno czosnkiem.Sałatkę zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Na wierzchu każdej porcji kładziemy pół łyżeczki pasty harissa (lub mniej, w zależności, jak ostrą pastę mamy). Dopiero po wymieszaniu z pastą sałatka nabiera pięknej barwy. 

Czas przygotowania: 15 minut.

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

niebochce 11/04/2012 - 4:06 pm

patrzę na połączenie składników i nie mam wątpliwości, że moje kubki smakowe oszalałyby z radości :D.

Odpowiedz
pasjonatka 11/04/2012 - 4:38 pm

kuskus ma szanse stac sie 2 ziemniakiem 😉

Odpowiedz
Dominika / Nóż i Widelec 11/04/2012 - 4:50 pm

super brzmi i świetnie wygląda 🙂

Odpowiedz
Gosia 11/04/2012 - 4:58 pm

jak to nie jest fotogeniczna, żartujesz? 😉

Odpowiedz
Majana 11/04/2012 - 5:01 pm

Wygląda bosko! Z daktylami to świetny pomysł 🙂

Odpowiedz
vanilla 11/04/2012 - 6:11 pm

harissa musi pięknie uwydatniać słodki smak daktyli. I love dates…

Odpowiedz
mariszka 11/04/2012 - 6:13 pm

Zapowiada się świetnie. Użyłaś suszonych czy świeżych daktyli? Mam akurat te drugie, oby się nadawały, bo jutro planuję wypróbować

Odpowiedz
Malwina 11/04/2012 - 6:24 pm

Użyłam suszonych daktyli (świeżych niestety nigdy nie jadłam). Sałatkę uwielbiam- ta słodycz daktyli i ostrość harissy idealnie ze sobą współgra

Odpowiedz
mariszka 13/04/2012 - 5:15 pm

Melduję, że świeże również pasują genialnie. Podmieniłam tylko tofu na halloumi, ale sałatka naprawdę super, dzięki!

Odpowiedz
Malwina 13/04/2012 - 5:26 pm

Cieszę się, że smakowała mariszko;)

Odpowiedz
Przypraw mnie 11/04/2012 - 7:05 pm

W pierwszej chwili myślałam , że to suszone pomidory a nie daktyle. Sama jako zafiksowanieć na punkcie suszonych pomidorów widać przekuwam to na Ciebie. Hmmm wygląda smakowicie. Tylko gdzie ja tofu znajdę?
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
LaLola 11/04/2012 - 8:50 pm

idealnie trafiłaś w moje smaki, wygląda wybornie;)

pozdrawiam;)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 11/04/2012 - 8:54 pm

samo zdrowie 🙂

Odpowiedz
Avelina 12/04/2012 - 5:58 am

Fajna sałatka 🙂 dawno nie robiłam nic z kuskusem

Odpowiedz
Angie 12/04/2012 - 6:33 am

Uwielbiam sałatki z kus kusem, idealne do pracy. Zapowiada się rewelacyjnie.

Odpowiedz
Maggie 12/04/2012 - 7:00 am

Niefotogeniczna? Smiem polemizowac! Wyglada naprawde apetycznie.

Odpowiedz
Anonimowy 12/04/2012 - 7:44 am

Czy można dodać tofu wędzone i czy je wcześniej podsmażyć?

Odpowiedz
Malwina 12/04/2012 - 7:46 am

Oczywiście, można zamiast naturalnego tofu dodać wędzone. Sałatka zyska dzięki temu na wyrazistości. Ja osobiście bym go nie podsmażała, ale to już kwestia gustu;)

Odpowiedz
mopswkuchni 12/04/2012 - 9:13 am

Nie wiedziałam, że jest razowa kasza kuskus, gdzie ją można kupić? Sałatka zapowiada się ciekawie.

Odpowiedz
Malwina 12/04/2012 - 9:15 am

Aniu, ja razowy kuskus zamawiam przez internet. Spotkasz go zapewne także w sklepach ze zdrową żywnością

Odpowiedz
Smaczny Kąsek 12/04/2012 - 10:51 am

Bardzo lubię kuskus, ale z razowym też się jeszcze nie spotkałam… Trzeba to szybko nadrobić! 🙂

Odpowiedz
Drui... 12/04/2012 - 3:06 pm

Bardzo fajna propozycja sałatkowa. Zrobiłam już kilka sałatek/surówek z Twojego bloga, masz naprawdę świetne na nie przepisy 🙂

Odpowiedz
Emma 12/04/2012 - 3:09 pm

Nie będę oryginalna – ja też nie spotkałam się jeszcze z razowym kuskusem 🙂 poszukam w internecie, tam wszystko jest 😉
A sałatkę zrobię na pewno, tylko muszę zaopatrzyć się w tofu.

Odpowiedz
Biedr_ona 17/04/2012 - 1:50 pm

Tobie zawsze uda się coś pysznego na ząb przygotować ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Strawberry 21/11/2016 - 4:36 pm

Świetne połączenie smaków, dziś wypróbowałam. Podziwiam inwencję!
Twój blog i Twoje przepisy nieustannie mnie zachwycają i fascynują. Tak trzymać!

Odpowiedz
Malwina 21/11/2016 - 4:42 pm

Cieszę się, że smakowała i dziękuję za dobre słowo!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies