Kotlety wieprzowe z pieczarkami w sosie balsamicznym

przez Malwina

Dziś pomysł na szybki i smaczny obiad. Bardzo często podaję mięso z pieczarkami w sosie balsamicznym, pasują one zarówno do drobiu, jak i wieprzowiny. Mięso wraz z pieczarkami przygotujecie w dosłownie 10 minut. Ja do kotletów wieprzowych podałam pieczone młode ziemniaki, ale równie dobrze możecie do nich zaserwować ryż, czy też inne ulubione dodatki obiadowe. Wszystko zależy od Waszej fantazji i preferencji smakowych. 

Przepis dodaję do akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny .

KOTLETY WIEPRZOWE Z PIECZARKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 kotlety wieprzowe (użyłam schabu)
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, suszony tymianek
  • 400 g małych pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • masło do smażenia
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżeczka brązowego cukru
  • świeżo mielony pieprz i sól
Kotlety wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron na oliwie lub maśle. 
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, smażymy przez minutę czosnek, następnie dodajemy pieczarki. Smażymy je do miękkości. Nie używamy zbyt dużej ilości tłuszczu do smażenia. Dodajemy ocet, wsypujemy cukier i smażymy dalej mieszając przez około 3 minuty. Pod koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeśli chcemy aby sos był gęsty warto go przygotować wcześniej a następnie podgrzać (po około 15 minutach powinien ładnie zgęstnieć). 

PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI

Składniki (na 4 porcje):

  • 600 g młodych ziemniaków jednakowej wielkości
  • do posypania- słodka papryka w proszku, suszony tymianek, suszona bazylia, suszone oregano, sól, świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki. Układamy na blasze, posypujemy przyprawami, na koniec kropimy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i pieczemy 20-25 minut lub do momentu kiedy będą miękkie. W połowie pieczenia warto je przemieszać. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, np. z sosem czosnkowym. 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

co by tu zjeść? 01/08/2011 - 4:25 pm

Pieczarki w sosie balsamicznym ,jeszcze nie kosztowałam :)wyglądają smakowicie nie wspomnę już o mięsku i ziemniaczkach:)

Odpowiedz
Beata 01/08/2011 - 5:09 pm

Bardzo apetycznie wygląda 🙂 Mniam

Odpowiedz
Majana 01/08/2011 - 6:08 pm

Bardzo pyszna propozycja na obiadek. Szybkie obiadki zawsze są w cenie.
Pozdowienia:)

Odpowiedz
Kamila 01/08/2011 - 7:07 pm

Zjadłabym chętnie taki smaczny posiłek! Pozdrawiam

Odpowiedz
Anonimowy 01/08/2011 - 7:56 pm

Ogromnie smakowite są te kotlety. Przyjemna odmiana od tradycyjnego schabowego (za którym nie przepadam). :))

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 01/08/2011 - 8:41 pm

Mmm pycha!

Odpowiedz
Karmel-itka. 01/08/2011 - 10:42 pm

te pieczarki mnie zaintrygowały ;]

Odpowiedz
mnemonique 02/08/2011 - 6:25 am

danie wygląda jak w ekskluzywnej restauracji – bomba!!!
No i teraz muszę kupić ocet balsamiczny. Tyle już o nim myślałam, a jeszcze jak zobaczyłam ten przepis to już postanowione!!!

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
Anonimowy 02/08/2011 - 6:38 am

O! menu idealne dla mnie! mega kuszące danie! pozdrawiam

Odpowiedz
shy 02/08/2011 - 7:13 am

te pieczarki wyglądają bardzo apetycznie – ten ciemno brązowy kolor – mniam 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 02/08/2011 - 8:56 am

Tak dawno nie jadłam wieprzowiny, że z chęcią porwałabym porcję na dzisiejszy obiad. Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
EVE 02/08/2011 - 11:47 am

Malwi, takie najprostsze przepisy są najlepsze! a opiekane ziemniaczki to ja uwielbiam!

Odpowiedz
Strawberries&Cream 02/08/2011 - 11:53 am

uwielbiam takie ziemniaki,a przepis na kotlecika wypróbuje-zawsze to inny schabowy:D

Odpowiedz
judik1119 02/08/2011 - 9:09 pm

Taki pyszny obiadek zawsze mnie kusi!:)

Odpowiedz
bastamb 03/08/2011 - 12:46 pm

Jak zwykle bardzo pysznie u Ciebie, aż ślinka cieknie….masz u mnie wyróżnienie…pozdrawiam…

Odpowiedz
Biedr_ona 09/08/2011 - 12:59 pm

Takie ziemniaczki chętnie jadam z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Bernadeta 09/08/2011 - 3:33 pm

alez one muszą być pyszne.

Odpowiedz
moje pasje 17/08/2011 - 7:49 am

rany… jak to ślicznie wygląda!!!

Odpowiedz
tu-tusia 23/08/2011 - 1:28 pm

Pieczarki w sosie balsamicznym? Zapowiada się ciekawie… 🙂
Buziaki!

Odpowiedz
Lawenda 02/04/2012 - 9:06 am

Próbowałam 🙂 Pycha! Polecam!!!

Odpowiedz
Malwina 02/04/2012 - 9:07 am

Miło mi to słyszeć;)

Odpowiedz
Anonimowy 26/08/2012 - 9:55 am

zamiast octu balsamicznego mozna dodac sos sojowy, z pieczarkami swietnie smakuje.

Odpowiedz
Adrijah 07/10/2012 - 5:34 pm

Zrobiłam dzisiaj z kurczakiem 😉 te pieczarki są nieziemskie! jutro powtórka 🙂 i koniecznie muszę spróbować też ze schabem 🙂

Odpowiedz
Adrijah 18/06/2013 - 4:59 pm

Zrobiłam kolejny raz, tym razem ze schabem. Obie wersje są super 🙂 Ziemniaczki też 🙂
http://bit.ly/17VRSq8

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies