Marchewka po marokańsku

przez Malwina
Marchewka z miodem przepis

Marchewka z dodatkiem miodu i aromatycznego kuminu oraz kolendry to smaczny dodatek do dań obiadowych. Jeśli znudziła Wam się już marchewka zasmażana z groszkiem, polecam wypróbować marchewki w tym wydaniu. Przepis znalazłam u niezawodnej Eve.

Marchewka po arabsku przepis

MARCHEWKA PO MAROKAŃSKU

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400 g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • łyżka posiekanej natki lub kolendry
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, smażymy cebulę do momentu aż będzie miękka. Dodajemy obrane marchewki posiekane w kostkę, smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy niewielką ilość wody na patelnię, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż marchewka będzie miękka (ale nie rozgotowana). W przypadku młodych marchewek zajmie to kilka minut. Wlewamy sok z pomarańczy  i smażymy dalej do momentu kiedy sok wyparuje. Dodajemy przyprawy zmieszane z miodem i posiekaną kolendrą ( ewentualnie natką pietruszki). Podajemy na ciepło lub na zimno.

* jeśli używamy nasion kolendry i kuminu, wcześniej prażymy je na suchej patelni przez około minutę, stale mieszając

Czas przygotowania: 15 minut.

27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

andzia-35 24/02/2011 - 5:13 pm

O, to ja z wielką chęcią skorzystam z przepisu:) bo uwielbiam marchewkę!

Odpowiedz
Mona 24/02/2011 - 5:24 pm

super..ale dzis pomarańczowo..a u mnie na blogu surowa marchewka skropiona sokiem pomaranczy..Pozdrawiam

Odpowiedz
Izka 24/02/2011 - 5:38 pm

U Ciebie znów coś aromatycznego, rozgrzewającego:)Marchewkę uwielbiam w każdej postaci.

Odpowiedz
Fuchsia 24/02/2011 - 5:47 pm

Ja lubię tylko marchewkę z groszkiem na słodko, zupę marchewkową na mleku albo surową marchew. Takiej pokrojonej w zupie nie lubię – wydłubuję – ale dodaję, bo rodzinka lubi….. 🙂 Może taka by mi posmakowała? Kto wie 🙂

Odpowiedz
aniula 24/02/2011 - 5:50 pm

wygląda i brzmi fantastycznie:) przypadkiem mam na stanie całkiem pokaźny zapas marchewki, więc pomysł wypróbuję niezwłocznie!
pozdrawiam:)

Odpowiedz
wiosenka27 24/02/2011 - 6:08 pm

Ale pysznie:)

Odpowiedz
tu-tusia 24/02/2011 - 6:14 pm

Lubię marchewkę i taka odsłona brzmi bardzo apetycznie. Jak już przejdzie mi etap jedzenia papek po ortodoncie sadyście (kto to widział, żeby zęba wsuwać o 1,5mm w dziąsło w jedną noc!), będę musiała się skusić 🙂

Odpowiedz
aniula 24/02/2011 - 6:15 pm

buuu gdzieś mi wcięło komentarz:/ a chciałam tylko powiedzieć, że pomysł super i na pewno wykorzystam przepis w swojej kuchni:)
dzięki wielkie i pozdrawiam!

Odpowiedz
Lekka 24/02/2011 - 6:22 pm

Czasem się zastanawiam czy nie jestem Twoim połówkiem, bo jakoś tak się składa, że lubię wszystko co on. Tę marchewkę też.:)

Odpowiedz
kuchnia na polnej 24/02/2011 - 6:36 pm

marchewka 🙂 pamietam jak strasznie nie lubiłam kiedy dodawali mi ją do rosołu, takie słodkie i miękkie … dziś smaki mi się pozmieniały bo uwielbiam takie słodkie marcheweczki nawet w rosole 😉 , a Twoja wersja wygląda calkiem interesująco :))

Odpowiedz
Ania 24/02/2011 - 6:40 pm

Marchewkę uwielbiam i na całe szczęście mogę ją jeść:) Pycha:)

Odpowiedz
kass 24/02/2011 - 6:47 pm

Lubię smaki marokańskie i lubię marchewke…na bank zrobię:)

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 24/02/2011 - 7:29 pm

Bardzo lubię gotowaną marchewkę jako dodatek do obiadu. W takiej, aromatycznej postaci musi być pyszna.

Odpowiedz
Majana 24/02/2011 - 7:43 pm

U Ciebie jak zawsze pyszności Malwinko. A ja marchewkę lubię i chętnie bym takiej wersji skosztowała:)
Pozdrowienia:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 24/02/2011 - 7:52 pm

Lubię marchewkę, ale zawsze robiłam taką zwykłą – jedynie na odrobinie masła. Wypróbuję 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 24/02/2011 - 9:39 pm

I znowu kumin. Marchewkę lubię, więc zrobię jak nic.

Odpowiedz
zauberi 24/02/2011 - 9:40 pm

uwielbiam takie połączenia !!!

Odpowiedz
Paulina 24/02/2011 - 10:40 pm

A ja lubię marchewę i zapiszę sobie ten przepis:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2011 - 7:24 am

Z takimi przyprawami musi być pyszna 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 25/02/2011 - 8:22 am

Aromatycznie i apetycznie! To lubię! 🙂

Odpowiedz
Natalia Wine 25/02/2011 - 8:44 am

Wielbicielka marchewki melduje się! Oj, gdybym była na nią uczulona – byłaby to jedna z większych katastrof w moim życiu – mówię szczerze 🙂 Smak mogę już sobie wyobrazić, więc pewnie i ja wypróbuje wkrótce na obiadek 🙂

Odpowiedz
flusso 25/02/2011 - 10:01 am

Lubię marchewkę, a ta wersja brzmi bardzo ciekawie 🙂

Odpowiedz
EVE 25/02/2011 - 12:29 pm

Malwi, bo się rozpłynę od tych zachwytów 😉 ale marchewka faktycznie cudownie smakuje! u mnie też tylko w tej postaci ostatnio króluje, Połówek oficjalnie się zakochał 😀
pozdrawiam ciepło!

Odpowiedz
Jola 25/02/2011 - 4:36 pm

Wyglada smakowicie! Zapisuje sobie ten przepis,bo tez marchewkozerca ze mnie 😀

Odpowiedz
bastamb 25/02/2011 - 4:55 pm

Lubie marchewke,,,świetny przepis…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Bon Appetit! 15/04/2012 - 11:50 am

ZROBIE NA PEWNO TĄ MARCHEWKE, BO ZWYKLA Z GROSZKIEM JUZ MI SIE ZNUDZIŁA 🙂 A ŻE FANKĄ MAROKA JESTEM I W OGÓLE KUCHNI ARABSKIEJ TO NA PEWNO CZĘSTO BĘDĘ TU POWRACAĆ PO PRZEPISY! 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 06/04/2017 - 10:14 am

Jest po prostu pyszna. Dziękuję za kolejną wspaniałą inspirację. Marchewka już u mnie na blogu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies