Kuskus z pieczonymi pomidorkami, migdałami i pistacjami

przez Malwina
Kuskus z pieczonymi pomidorkami, migdałami i pistacjami


Czy wspominałam Wam, że uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze? Na stałe wpisały się w moje menu i nie wyobrażam sobie dnia bez nich. Kiedy nie mam czasu, jadam wówczas kaszkę kuskus, którą można przygotować w tempie ekspresowym. Do tego ulubione dodatki w postaci sezonowych produktów i otrzymuję pyszny posiłek. Do sałatki, którą dziś Wam prezentuję, użyłam sumaku. Jeśli go nie posiadacie, dodajcie do niej skórkę otartą z cytryny. Jest to niesamowicie lekkie i orzeźwiające danie na cieplejsze dni. 

Kuskus z pieczonymi pomidorkami, migdałami i pistacjami

KUSKUS Z PIECZONYMI POMIDORAMI, MIGDAŁAMI I PISTACJAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 120 g kaszy kuskus
  • 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki obranych i posiekanych pistacji
  • 4 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach, uprażonych na suchej patelni
  • pół czerwonej cebulki, drobno posiekanej
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki sumaku, szczypta cayenne, sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory myjemy, kroimy na pół, układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Lekko solimy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut. Napęczniały kuskus spulchniamy widelcem. Dodajemy do niego upieczone pomidory, pistacje, migdały, szczypiorek i cebulkę. Przygotowujemy dressing: oliwę łączymy z sokiem z cytryny, dodajemy sumak, kmin i cayenne, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę zalewamy dressingiem. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

Anonimowy 16/07/2012 - 3:53 pm

No to pomysł na lunch uz mam..dziekuję 🙂

Odpowiedz
Magda 16/07/2012 - 4:06 pm

swietny pomysl na kuskus 🙂

Odpowiedz
Kyarii Klaudia 16/07/2012 - 4:51 pm

wygląda pysznie 😉 dzisiaj też robiłam właśnie kuskus ale z kurczakiem, wyszlo dobre.

Odpowiedz
Agata Pachla 16/07/2012 - 5:26 pm

Nigdy nawet nie słyszałam o sumaku, ale narobiłaś mi ochoty na kaszę 🙂

Odpowiedz
AnnaA-G 16/07/2012 - 5:44 pm

Ciekawy pomysł. Lubie takie jedzonko:)

Odpowiedz
Cmeha 16/07/2012 - 5:51 pm

ja lubię kuskus do ryb, polecam 😉

Odpowiedz
Tomek gotuje 16/07/2012 - 6:22 pm

Lubię połączenie kuskusu z pomidorami 🙂

Odpowiedz
Majana 16/07/2012 - 6:33 pm

Podoba mi się ten pomysł. 🙂 Świetne danie:)

Odpowiedz
Dota 16/07/2012 - 6:58 pm

fajne ja mam jakis problem z kuskusem nie wychodzi mi najlepiej…dziwne nie? niby nie ma co zepsuc ale jednak jest to "cos":(

Odpowiedz
justka2712 16/07/2012 - 7:14 pm

Kurcze, jakoś nie mogę sobie wyobrazić smaku kuskusu z migdałami i pistacjami… Czas wypróbować!

Odpowiedz
Hania-Kasia 16/07/2012 - 7:14 pm

Prezentuje się pysznie.

Odpowiedz
Kamila 16/07/2012 - 8:14 pm

Fantastyczna sałatka, już ją uwielbiam 🙂

Odpowiedz
pasjonatka 16/07/2012 - 8:27 pm

uwielbiam takie salatki 😀

Odpowiedz
Gula 16/07/2012 - 8:43 pm

Jak ja Ci zazdroszczę Kus Kusa!
Też taką chcę sałatkę, też taką chcę! I te pistacje….
No cóż jak się czyta takie posty przed godz. 23:00 to już wiadomo co się będzie dzisiaj śniło:D

Odpowiedz
Canette 16/07/2012 - 9:18 pm

Fajne danie, lubię takie sałatki z wieloma pysznościami 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 16/07/2012 - 9:30 pm

Jak zwykle u Ciebie pysznie! Nie ma mowy o diecie ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
teenager ;) 17/07/2012 - 3:25 am

przyznam się ,że nigdy nie jadłam kuskus ,ale twój sposób przyrządzenia jest bardzo kuszący ,więc moze będzie ten pierwszy raz ;p

Odpowiedz
Aga 17/07/2012 - 6:02 am

Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale prezentuje się smakowicie:)

Odpowiedz
Elexis 17/07/2012 - 6:13 am

Ja też uwielbiam kasze:) Sałatka wygląda pysznie

Odpowiedz
kuchenny bałagan 17/07/2012 - 6:42 am

Jejku, jak Ty kusisz! Siedzę i wyobrażam sobie ten cudowny smak, zapisuję do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
Ola 17/07/2012 - 6:56 am

uwielbiam kus kus, bardzo starannie dobrałaś dodatki 😉

Odpowiedz
Angie 17/07/2012 - 7:35 am

Wspaniałości jak zawsze! Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia, a to moje smaki 🙂

Odpowiedz
Antenka 17/07/2012 - 7:42 am

szybko, lekko, fanatycznie!

Odpowiedz
Ola 17/07/2012 - 9:53 am

mam sumak w domu i nie wiedziałam do tej pory za bardzo jak go użyć, dziękuję za przepis, dodaję do wypróbowania

życie & podróże
gotowanie

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 17/07/2012 - 10:03 am

Ja też uwielbiam wszystkie kasze,
a Twoja propozycja kuskusu wygląda super!:)

Odpowiedz
Marcelina Sunnyday 17/07/2012 - 6:03 pm

Kolorowo i pięknie 😉

Odpowiedz
MartynCia ^^ 18/07/2012 - 5:28 am

wiem, ze to zabrzmi skandalicznie, ale nigdy jeszcze nie jadłam kaszy kus-kus. Po Twoich przepisach wnioskuję, że moje kubki smakowe tracą wiele wrażeń, muszę coś z tym zrobić ;P

Odpowiedz
JustInka 18/07/2012 - 7:36 am

Jeszcze nie tak dawno nie znosiłam kasz! Teraz naprawdę się do nich przekonałam i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że je bardzo lubię. Kuskus cenię za tempo w jakim można przygotować, i to ze smak finalny kaszy można "modyfikować" poprzez zalanie odpowiednim płynem.
Na pewno wypróbuję ten przepis:) Wygląda pięknie i mam nadzieję że się nie pogniewasz 🙂

Odpowiedz
Malwina 18/07/2012 - 8:33 am

Koniecznie daj znać, jak smakowało;)

Odpowiedz
Ewa Olejniczak 18/07/2012 - 12:54 pm

wygląda pysznie i kolorowo 😉
pozdrawiam i zapraszam do mojej kuchni

Odpowiedz
Bernadeta 19/07/2012 - 7:32 am

piekne polaczenie smakow i kolorow.

Odpowiedz
Halina Joskowska 07/04/2014 - 6:17 pm

Danie wygląda bardzo kusząco, świetny pomysł na kuskus. Wydaje mi się, że to połączenie jest nieziemskie.
U mnie kuskus z indykiem.
Moc serdeczności 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies