Shish Tawuk

przez Malwina

Shish Tawuk to nic innego, jak arabskie szaszłyki z kurczaka.  Razem ze mną przygotowali je także: Ania S.,  Dobromiła, Emma, Maggie, Michał, Mirabelka, Mops w kuchniPela, Pluskotka,  Tu-tusia. Tym samym II Festiwal Kuchni Arabskiej dobiegł już końca. Muszę przyznać, że miesiąc ten minął mi niesamowicie szybko i bardzo smakowicie. Niestety natłok obowiązków sprawił, iż nie zdążyłam zrealizować wszystkich zamierzonych przepisów. Mam jednak nadzieję, że spotkamy się także za rok w ramach kolejnego festiwalu. 

SHISH TAWUK (SYRIA)

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis pochodzi z TEJ strony]

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu (użyłam greckiego)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli ( w przepisie było 3/4)
  • łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • 1 duża zielona papryka, pokrojona w większą kostkę
  • patyczki do szaszłyków

Mięso myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę grubości 2,5 cm. W miseczce łączymy jogurt, koncentrat, ocet balsamiczny, sok i skórkę z cytryny, musztardę. Dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek, dokładnie mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso, miseczkę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. 
Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Na patyczki nabijamy na przemian kawałki mięsa i papryki. Szaszłyki smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (przez 20-25 minut w temp. 180 stopni). 
Ja moje szaszłyki podałam z lekką sałatką oraz dipem z dodatkiem pasty harissa. 

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

Anka Wrocławianka 29/02/2012 - 6:10 pm

Wyglądają naprawdę niezwykle smakowicie!

Odpowiedz
Pluskotka 29/02/2012 - 6:11 pm

Ale gafę walnęłam…pokroiłam paprykę w kostkę i dodałam do marynaty. A tu widzę, że wszyscy nadziali ją. 😛

Odpowiedz
Malwina 01/03/2012 - 6:54 am

Nic się przecież nie stało;) Ważne , że smakowały

Odpowiedz
Pela 29/02/2012 - 6:26 pm

Malwi – jeśli przekonam się do kuchni arabskiej, to będzie wyłącznie Twoja zasługa. Bez tej zachęty sama pewnie jeszcze długo nie sięgnęłabym do tych przepisów. 🙂

Odpowiedz
Kasia 29/02/2012 - 6:29 pm

wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedz
Dota 29/02/2012 - 6:54 pm

wlasnie u "znajomej" widziala prawie taki sam przepis:) chyba dobra propozycja na wiosenny stol:)

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 29/02/2012 - 7:03 pm

Apetyczne te szaszłyki 🙂

Odpowiedz
Aciri 29/02/2012 - 7:34 pm

Wygląda rewelacyjnie!

Odpowiedz
Emma 29/02/2012 - 9:04 pm

ale fajnie wyglądają szaszłyki z takimi dużymi kawałami mięsa. ja zawsze kroję je w miarę drobno, by zająć jak najwięcej mięsa na patyku 😉
piękne zdjęcia.

Odpowiedz
Mirabelka 29/02/2012 - 9:30 pm

Świetny ten przepis, naprawdę 🙂 Oba (sambouseki również) pozostawiły bardzo przyjemne wrażenia 🙂

Skąd Ty takie śliczne pomidorki o tej porze roku wytrzasnęłaś? 😉

Odpowiedz
Malwina 01/03/2012 - 6:55 am

Cieszę się, że przepisy przypadły Ci do gustu. A pomidorki kupiłam na targu i mają nawet pomidorowy smak;)

Odpowiedz
Avelina 29/02/2012 - 9:30 pm

Niedawno zasmakowałam w kuchni arabskiej, fajne szaszłyki, chętnie wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 29/02/2012 - 9:40 pm

Poczęstuję się, żebym jeszcze miała okazje wypróbować takiej pyszności.. ;-)) Już dawno nie jadłam szaszłyków, czas to nadrobić 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
shinju 29/02/2012 - 10:09 pm

Bardzo apetyczne 🙂 Z pewnością któregoś dnia je wypróbuję bo z tego co widzę przygotowanie proste, a większość składników stale mam w domu.

Odpowiedz
Majana 29/02/2012 - 10:17 pm

Wspaniale i bardzo smacznie wyglądają te szaszłyki!
Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
basiaP 01/03/2012 - 12:42 am

danie wygląda tak delikatnie, wręcz pogodnie:)

Odpowiedz
Maggie 01/03/2012 - 10:40 am

Zakochalam sie w tych szaszlykach – wiem, ze beda sie u mnie pojawiac czesto, bo smakowaly wspaniale! Piekne zdjecia, takie letnie.

Odpowiedz
Wiewióra 01/03/2012 - 12:48 pm

Powalające kolory!!! muszą być mega smaczne!!!

Odpowiedz
mopswkuchni 01/03/2012 - 1:49 pm

Bardzo dobry pomysł miałaś abyśmy wspólnie je przygotowali, są wspaniałe!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies