Sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek w sosie z kuminem

przez Malwina
Macie czasem tak, że widzicie jakiś przepis i od razu wiecie, że będzie to strzał w dziesiątkę? Ja właśnie tak miałam z tą sałatką. Spojrzałam na składniki i wiedziałam, że to jest właśnie TO, co mi obłędnie posmakuje. I wcale się nie pomyliłam. Połączenie słodkich pomarańczy, czerwonej cebuli i oliwek- a wszystko zalane sosem z dodatkiem kuminu. Sałatkę tę jadłam w ubiegłym tygodniu trzykrotnie- na prawdę uzależnia. Co dziwne- nie jadam i nie lubię owoców- a w tym przypadku ich obecność nie przeszkadzała mi. Przy okazji wykorzystałam słoik oliwek (mam w zapasie chyba jeszcze z 10) i pomarańcze, które leżały od jakiegoś czasu w koszu z owocami i nikt nie miał ochoty ich spożytkować. Przepis dodaję do akcji- Ekspresowo w kuchni prowadzonej przez Karto_flaną oraz do akcji Tylko ze spiżarni prowadzonej przez Paulinkę. Oczywiście sałatka zasila też bazę Festiwalu kuchni arabskiej, z racji iż przepis pochodzi z kuchni egipskiej.


SAŁATKA Z POMARAŃCZY I CZARNYCH OLIWEK 



Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis znaleziony na TEJ stronie]

  • 4 średniej wielkości pomarańcze (odmiana słodka i bez pestek)
  • 1 czerwona cebula posiekana w cienkie piórka bądź drobną kostkę
  • pół szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • sos- 1 łyżka oliwy, sok z jednej cytryny, 1/4-1/2 łyżeczki mielonego kuminu, sól,świeżo mielony czarny pieprz

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Ekwinokcjum 27/02/2011 - 10:27 am

ooooo! no nic więcej nie mogę powiedzieć bo oooo!

Odpowiedz
Lekka 27/02/2011 - 10:42 am

Cudne zestawienie smaków i kolorów!:)

Odpowiedz
tu-tusia 27/02/2011 - 11:31 am

Apetycznie 🙂

Odpowiedz
Natalia Wine 27/02/2011 - 12:17 pm

Myślę, że i mi smakowałaby taka sałatka, ale póki co poza dymką nie mam żadnej cebuli ;/
za to też mam taki wiosenny talerzyk w tulipanki 😉

Odpowiedz
Fuchsia 27/02/2011 - 12:52 pm

Ja uwielbiam owoce w każdej postaci, a ta sałatka wygląda obłędnie!

Odpowiedz
Malwina 27/02/2011 - 1:11 pm

Natalio- tak jak pisałaś mamy wiele podobnych rzeczy w kuchni (w tym serwetki;) a ten talerzyk bardzo lubię i zawsze na nim jem;)

Odpowiedz
kasandraa6 27/02/2011 - 1:35 pm

świetnie połączenie smaków a zdjęcia śliczne

Odpowiedz
kasandraa6 27/02/2011 - 1:36 pm

piękne

Odpowiedz
kikimora 27/02/2011 - 1:45 pm

O, ciekawie się zapowiada!

Odpowiedz
Atria C. 27/02/2011 - 3:34 pm

Z pomarańczami bardzo się lubimy i robię często sałatki pomarańczowe.

Ale zaintrygował mnie sos z kuminem, ja zazwyczaj dodawałam koper włoski, ponieważ kumin kojarzył mi się z mięsem raczej… oj, czas wypróbować!

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Gula 27/02/2011 - 4:49 pm

Przypomniałaś mi o sałatce z pomelo, czerwoną cebulą i płatkami chili. Piękne połączenia smaków i raj dla podniebienia:)

Odpowiedz
Ania 27/02/2011 - 8:31 pm

Mmmm. Moje smaki. Czuję, że była bardzo dobra:)

Odpowiedz
mopswkuchni 01/03/2011 - 7:06 am

Ona musi być bardzo dobra, a jaka jest kolorowa i fotogeniczna 🙂

Odpowiedz
flowerek.com 04/03/2011 - 5:57 pm

Bardzo intrygujace polaczenie skladnikow. Szczegolnie sos wydaj mi sie interesujacy. Na pewno warto wyprobowac, bo pomarancze w salatkach znam i lubie 🙂

Odpowiedz
Mateusz Grabowski 10/09/2011 - 2:17 pm

jakie winko do tej sałatki polecacie?
dzięki

Odpowiedz
Malwina 10/09/2011 - 2:52 pm

@Mateuszu, niestety rzadko piję alkohol, więc zbytnio Ci nie poradzę. Może zakładam sobie na szyję sznur, ale podałabym do niej lekkie wino białe półwytrawne. Na pewno nie będzie do niej pasować ciężkie wino. Choć to kwestia gustu;)

pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies