Kofty z papryką z sałatką z zielonej fasoli

przez Malwina

W dalszym ciągu pozostajemy w klimatach kuchni arabskiej. Dziś chciałabym Wam przedstawić jedne z moich ulubionych koft. Paprykowe nadzienie sprawia, iż nabierają one niezwykłego aromatu. Podałam do nich sałatkę ze świeżej zielonej fasolki, na którą przepis znalazłam na stronie Lebanese Recipes. Całość doskonale się komponuje, a przy okazji możemy cieszyć się sezonowymi smakami. W najbliższym czasie postaram się Wam zaprezentować także kilka wegańskich przepisów pochodzących z kuchni arabskiej. 

Przepis dodaję do akcji Pluskotki- Zielnik kuchenny, akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Kartoflanej- Ekspresowo w kuchni oraz akcji Dinner party. 

DROBIOWE KOFTY Z PAPRYKĄ (SYRIA)

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g mielonego mięsa z kurczaka (zmieliłam piersi)
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki harissy w proszku
  • pół łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
Mięso łączymy z natką, kolendrą, czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Paprykę kroimy w podłużne paski. Mięso dzielimy na 8 części, formujemy podłużne placuszki, na ich środku układamy po kawałku czerwonej i żółtej papryki. Całość dokładnie sklejamy. Każdą koftę smarujemy delikatnie oliwą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 20-25 minut. 

SAŁATKA Z ZIELONEJ FASOLKI (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje):

  • 250 g zielonej fasolki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Fasolę dokładnie myjemy, odcinamy końce, gotujemy, aż będzie miękka. Pod koniec solimy ją. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przygotowujemy sos- czosnek drobno siekamy, ucieramy z odrobiną soli, dodajemy olej i sok z cytryny, przyprawiamy pieprzem. Fasolkę mieszamy z cebulką i zalewamy sosem. 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

kasiaaaa24 26/06/2011 - 5:32 pm

Ale miałas pyszny obiadek 🙂 Tylko pozazdrościc.
Miłego wieczoru 🙂

Odpowiedz
mikimama 26/06/2011 - 5:58 pm

Bardzo pysznie wygląda taki obiad!

Odpowiedz
Kamila 26/06/2011 - 6:53 pm

Świetnie komponuje się ta papryka z tym mięsem, do tego świetna sałatka. Super!

Odpowiedz
kikimora 26/06/2011 - 8:04 pm

Z takimi przyprawami musi być pyszne, nie ma bata:)

Odpowiedz
kulinarne-smaki 26/06/2011 - 8:37 pm

Klimaty Twoich dań są godne pozazdroszczenia

Odpowiedz
holendrzyca 26/06/2011 - 8:53 pm

malwinko jakie cuda tu tworzysz . narobilas mi smaka. na pewno wyprobuje. pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
bastamb 27/06/2011 - 4:24 am

Kotlety -świetny przepis….już wiem co dzisiaj zrobie na obiadek….pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
żenia 27/06/2011 - 6:15 am

Super jest ta papryczka w środku!!! To jest pomysł na dzisiejszy obiad:)

Odpowiedz
Katarzyna 27/06/2011 - 6:50 am

A ja dziś w wersji bezmięsnej, ale sałatkę z fasolki chętnie wykorzystam czegoś takiego szukałam 🙂

Odpowiedz
grumko 27/06/2011 - 6:56 am

Ale smacznie jada się u Ciebie, no i w Syrii;-)

Odpowiedz
Maggie 27/06/2011 - 7:02 am

Takich koft jeszcze nie robilam – juz mi sie podobaja!

Odpowiedz
Mona 27/06/2011 - 7:27 am

Bardzo lubię dobre mięso mielone . Papryką chyba nie nadziewałam ? Zawsze , gdy przygotowuję cos z mielonego odstawiam je na jakiś czas aby przeszło przyprawami. Przepis wykorzystam .Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny w skansenie ..jutro cz. III

Odpowiedz
Malwina 27/06/2011 - 7:31 am

@Mona- z reguły o tym nie wspominam, ale tym razem napisałam o odstawieniu mięsa. Zawsze danie nabiera o wiele lepszego smaku;) czekam w takim razie na część trzecią;)

Odpowiedz
Ebru 27/06/2011 - 8:17 am

Dziękuję Ci bardzo za przepis na muffinki Pina Colada. Rodzina była zachwycona i sama też sporo zjadłam 😀

Odpowiedz
Malwina 27/06/2011 - 8:20 am

@Ebru- bardzo cieszę się, że Wam smakowały;) bardzo miło je wspominam

Odpowiedz
Monica 27/06/2011 - 9:27 am

A wiesz, że kiedyś robiłam chyba takie kofty ? Tak coś mi świta…muszę sobie "odgrzać" ten przepis 🙂 Świetne!

Odpowiedz
Duś 27/06/2011 - 9:32 am

Świetnie to nadzienie wygląda, bardzo apetycznie

Odpowiedz
shy 27/06/2011 - 10:59 am

Fajne Kofty, jeszcze fajniejsza sałatka – kocham zieloną fasolkę 🙂

Odpowiedz
Malwina 27/06/2011 - 11:24 am

@Shy- sałateczka jest fajną odmianą obiadową. Polecam skoro tak lubisz zieloną fasolkę;)

Odpowiedz
Moje zakamarki 27/06/2011 - 9:44 pm

Chyba nadeszła pora zamienić włoskie pulpety na arabskie"kofty".Wyglądają tak zachęcająco,że trudno się im oprzeć……

Odpowiedz
just-great-food 03/07/2011 - 7:08 pm

Fajnie tu u Ciebie, nam wszelkie arabskie potrawy pasują 😀

Odpowiedz
Biedr_ona 06/07/2011 - 4:09 pm

Taką kuchnię mogłabym codziennie jadać.. bez ograniczeń ;-D Ps: Biedny mój żołądek ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Ida 26/07/2013 - 12:01 pm

Ojej, zapomniałam kupi kolendrę!
Ile powinnam dac tej w ziarnach, a czym mogę zastąpic harisse ?

Odpowiedz
Malwina 26/07/2013 - 12:09 pm

Liście kolendry mają inny smak aniżeli nasiona. Jednak kofty będą równie smaczne bez dodatku świeżej kolendry. Możesz dodatkowo dać 1/4 łyżeczki mielonej. Co do harissy to zamiast niej użyj posiekanej papryczki chili lub ostrej papryki w proszku.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies