Saudyjskie ciasteczka pomarańczowo-migdałowe

przez Malwina
Festiwal kuchni arabskiej zleciał bardzo szybko. Wspólnie przygotowaliśmy wiele na prawdę ciekawych potraw, które pomogły nam bliżej zapoznać się z tą odległą nam kuchnią. Na zakończenie Festiwalu proponuję coś słodkiego- migdałowo-pomarańczowe ciasteczka – na prawdę warte grzechu. Na słodko kończą też udział w Festiwalu- Eve, Maggie i Małgosia- zobaczcie jakie smakołyki przygotowały.
Od razu chciałabym podziękować wszystkim za tak liczny udział w zabawie, za liczne inspiracje i pomysły z Waszej strony. Mam nadzieję, że i za rok wybierzemy się powtórnie w taką kulinarną podróż.
Ja z kolei dziś pierwszy raz zaczęłam jogować od czasu Afery Falafelowej. Jest to troszkę utrudnione, ale mimo to czuję się o wiele lepiej- tego mi brakowało w codziennym grafiku. Na początek zaserwowałam sobie pół godzinny trening. Mam nadzieję, że wkrótce wrócę do dłuższych sesji.

SAUDYJSKIE CIASTECZKA POMARAŃCZOWO-MIGDAŁOWE


Składniki (na około 45 sztuk):

  • 200 g masła posiekanego (u mnie miękkie)
  • 1 łyżka drobno startej skórki z pomarańczy
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy 
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 300 g mąki
  • 310 g mielonych migdałów
  • 40 g migdałów zblanszowanych i przepołowionych

    Masło, skórkę z pomarańczy, przesiany cukier puder i wodę z kwiatów pomarańczy ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy aż dobrze się połączą z pozostałymi składnikami. Dodajemy stopniowo mąkę i dokładni mieszamy, by uzyskać miękkie ciasto. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na około 30 minut by stwardniało.
    Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je delikatnie, w środek wciskamy połówkę migdała i układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy około 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku (u mnie w temp. 175 stopni). Studzimy nie zdejmując z blachy (ja chwilę studziłam na blasze, potem przeniosłam ciastka na kratkę).
    Ciasteczka przechowujemy do tygodnia czasu w zamkniętej puszce. 

    31 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    31 komentarzy

    kulinarne-smaki 28/02/2011 - 5:34 pm

    fajniutkie te ciasteczka W sam raz na słodkie zakończenie Waszego arabskiego gotowania 😉

    Odpowiedz
    Marzena 28/02/2011 - 5:44 pm

    Piekne!:) I napewno smaczne:)

    Odpowiedz
    magda k. 28/02/2011 - 5:58 pm

    świetne te ciasteczka :)z chęcią wypróbuję przepis 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 28/02/2011 - 6:19 pm

    Mmm, wspaniałe, jaśniutkie, z apetycznym pęknięciem 🙂

    Odpowiedz
    Ania 28/02/2011 - 6:20 pm

    Świetna ciasteczkowa propozycja. Takie milutkie są:)

    Odpowiedz
    zauberi 28/02/2011 - 6:29 pm

    fajnie wyglądają, takie delikatne 🙂

    Odpowiedz
    Gula 28/02/2011 - 6:51 pm

    Migdały, pomarańcze… ale mi tu zapachniało:)

    Odpowiedz
    Maggie 28/02/2011 - 7:36 pm

    Polaczenie pomaranczy i migdalow uwielbiam, wiec chetnie skusilabym sie na takie ciasteczko. Co tam, najlepiej od razu na szesc 🙂
    Milo bylo znow sie spotkac w kuchni – mam nadzieje, ze to nie ostatni raz!

    Odpowiedz
    ozzie 28/02/2011 - 8:35 pm

    migdałowe = pyszne i piękne tulipany!!

    Odpowiedz
    Małgosia 28/02/2011 - 8:57 pm

    mniam, moge sobie tylko o nich pomarzyc 🙂

    malwinko, ja ci tez bardzo dziekuje za te arabska podroz i za te wszystkie fajne potrawy, ktore dla nas znalazłas :* Fajnie bylo 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 28/02/2011 - 9:11 pm

    Wspaniałe ciasteczka! 🙂

    Szkoda, że mnie nie udało się dołączyć do Festiwalu…

    Odpowiedz
    Majana 28/02/2011 - 9:20 pm

    Pysznie wyglądają te ciasteczka i bardzo ładne zdjęcia zrobiłaś Malwinko:)

    Odpowiedz
    Avelina 28/02/2011 - 9:39 pm

    z przyjemnością wypróbuję przepis, bardzo lubię zarówmo migdały jak i pomarańcze, więc ciasteczka w sam raz dla mnie

    Odpowiedz
    aniula 28/02/2011 - 9:46 pm

    ciasteczka przeurocze, te migdały mnie rozbrajają!
    i też dziś dostałam pierwsze w tym roku tulipany:) wiosna, nie ma co;)

    Odpowiedz
    Lekka 28/02/2011 - 10:34 pm

    Fajne ciasteczka.:) A ten migdałek pośrodku to dotknięcie mistrza.:)

    Odpowiedz
    Malwina 01/03/2011 - 6:26 am

    Maggie, Małgosiu- mam nadzieję, że nie raz spotkamy się jeszcze w wirtualnej kuchni;)

    aniula- ja tulipany kocham, zawsze mam w domu bukiet świeżych;)

    Odpowiedz
    mikimama 01/03/2011 - 7:15 am

    Zdecydowanie moje smaki!

    Odpowiedz
    asieja 01/03/2011 - 8:25 am

    bardzo inspirujący był to festiwal.
    a z moją słabością do pieczenia ciasteczek, to właśnie je przygotowałabym najchętniej.

    Odpowiedz
    mollisia 01/03/2011 - 9:49 am

    Są naprawdę urocze! 🙂 Chętnie bym takie zjadła

    Odpowiedz
    Kuba 01/03/2011 - 10:53 am

    Piękne ciasteczka. Poproszę jedno albo dwa 🙂

    Odpowiedz
    Kuchareczka 01/03/2011 - 11:13 am

    Jakie to śliczne. Takie przedwiosenne. I urokliwe.

    Odpowiedz
    urszula_d73 01/03/2011 - 11:46 am

    Wyglądają słodko i smacznie, małe wypieki, choć trochę przy nich roboty, kochają wszyscy.

    Odpowiedz
    Gosia 01/03/2011 - 1:49 pm

    apetycznie wygladaja!!

    Odpowiedz
    bastamb 01/03/2011 - 2:14 pm

    …ale pięknie wyglądają z tulipanami…tak u Ciebie wiosennie…pozdrawiam Malwinko…

    Odpowiedz
    Ewam 01/03/2011 - 2:35 pm

    ostatnio chodza za mna migdaly,i musze cos upichcic z nimi bo inaczej nie przestana ;)A u Ciebie juz wiosna…

    Odpowiedz
    aga 01/03/2011 - 3:12 pm

    fajne, juz porywam kilka do schrupania:)

    Odpowiedz
    slyvvia 01/03/2011 - 5:15 pm

    U mnie taka pojawia się dość często, to popularna na śląsku surówka 🙂

    Odpowiedz
    Olivia 01/03/2011 - 5:24 pm

    Wspaniałe ciasteczka 🙂 Coraz piękniejsze fotki widzę u Ciebie 🙂

    Odpowiedz
    Anucha 01/03/2011 - 5:40 pm

    Uwielbiam pomarańczowe wypieki, więc ciasteczka te trzeba koniecznie wypróbować:)
    Śliczne zdjęcie:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
    Umm Latifa (in Saudi Kingdom) 03/03/2011 - 9:36 am

    Uuu, Panno Malwinno, szkoda ogromna, że nie wiedziałam o akcji… Z chęcią bym się przyłączyła.

    Odpowiedz
    Malwina 05/03/2011 - 8:20 am

    Umm Latifa- zapraszam w takim razie do zabawy za rok;)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies