Ciasto daktylowe

przez Malwina
Ciasto daktylowe

Każdy, kto próbował tego ciasta był zachwycony zarówno jego smakiem, jak i strukturą. Jest mocno daktylowe, słodkie i wilgotne w środku. Świetnie komponuje się z kleksem bitej śmietany i plasterkami pomarańczy. 

Ciasto daktylowe przepis

CIASTO DAKTYLOWE
Słodka Sobota #28


Składniki (na keksówkę o długości 20 cm):
[S. Hage, „The Lebanese Kitchen”

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek, posiekanych+250 ml wody+1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
Do garnka wlewamy 250 ml wody, zagotowujemy. Dodajemy daktyle i sodę (całość zacznie się lekko pienić). Gotujmy cały czas mieszając przez 5 minut do otrzymania gęstej pasty (o konsystencji konfitury). Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy po 1 jaju, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wsypujemy mąkę, miksujemy. Dodajemy przestudzoną pastę daktylową (nie musi być zimna, ja dodawałam jeszcze ciepłą lecz nie gorącą pastę), miksujemy do dokładnego połączenia. Dno formy i boki smarujemy masłem, wysypujemy delikatnie mąką. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180 stopnii (do suchego patyczka). W oryginalnym przepisie zalecano pieczenie przez 30-35 minut, jednak moim zdaniem to zbyt krótki czas. Na tym etapie ciasto było nadal surowe w środku. Oczywiście możecie sprawdzić kontrolnie po 35 minutach, jak wygląda ciasto. Upieczenie ciasta daktylowego zajęło mi 55 minut. Po upieczeniu ciasto przenosimy na metalową kratkę. Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ja podałam ciasto z bitą śmietaną i kawałkami pomarańczy.

Ciasto z daktylami przepis

Ciasto z suszonymi daktylami

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

18 komentarzy
0

Podobne posty:

18 komentarzy

Majana 15/02/2014 - 8:40 pm

Pysznie się zapowiada to ciasto Malwinko 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 15/02/2014 - 9:14 pm

A te daktyle to świeże czy suszone, że tak się zapytam ? 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/02/2014 - 8:08 am

Justynko, oczywiście suszone 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 16/02/2014 - 10:21 am

Super ! Dziękuje, świetny przepis 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 15/02/2014 - 9:34 pm

zjadłabym takie ciacho:)

Odpowiedz
Hotelowe Recenzje 16/02/2014 - 8:50 am

lubię daktyle, więc i to ciasto bardzo by mi smakowało

Odpowiedz
Magda C. 16/02/2014 - 9:31 am

Cudne to ciasto 🙂

Odpowiedz
Angie 16/02/2014 - 9:53 am

Musi mieć bardzo ciekawy smak: )

Odpowiedz
JustInka 20/02/2014 - 11:52 am

A ja akurat daktyle mam, to już mam plan jak je wykorzystać.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/03/2014 - 7:11 pm

Pieknie podane:) … ja akurat za daktylami nie przepadam, ale pewnie można je zastąpić innymi bakaliami (np. rodzynkami)

Odpowiedz
jagacicha 31/08/2014 - 4:34 pm

To było drugie ciasto jakie w życiu zrobiłam i najlepsze jak do tej pory! Tym samym zagościło na stałe do weekendowych wypieków 🙂

Odpowiedz
Unknown 24/05/2016 - 12:48 pm

Zastanawiam się czy miękkie masło można zamienić na olej kokosowy a cukier na ksylitol.

Odpowiedz
Malwina 24/05/2016 - 3:16 pm

Cukier na ksylitol jak najbardziej (ewentualnie erytrol). Pozostałabym jednak przy maśle, które także jest zdrowe.

Odpowiedz
Piotr Ferdyan 25/05/2016 - 1:50 pm

Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź wyszło świetnie.

Odpowiedz
Ania 30/07/2016 - 2:13 pm

Jakiej foremki Pani użyła?

Odpowiedz
Malwina 30/07/2016 - 2:22 pm

Aniu, rodzaj i wymiary formy piszę zawsze przy składnikach. I proszę, tylko nie per pani 😉

Odpowiedz
Ania 30/07/2016 - 2:37 pm

Jezu, jestem ślepa. Przeczytałam dwa razy przepis i dwa razy składniki ale tej keksówki to ja nie widziałam – pewno dlatego, że piekę z synem 😛 a on tak średnio chce 😉 Dziekuje.

Odpowiedz
Malwina 30/07/2016 - 2:39 pm

Aniu, w takim razie udanego popołudnia z synkiem 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies