Libańskie ciasteczka z makiem

przez Malwina

Dziś prezentuję Wam pyszne ciasteczka z nutką limonki i cynamonu.  Kruche i delikatne, bardzo proste w wykonaniu (w końcu to ciasteczka;). Zachęcam do wypróbowania w domu. 
Przepis dołączam do Festiwalu kuchni arabskiej oraz akcji Ireny i Andrzeja- Z widelcem po Azji.

Ostatnio zadałam Wam filmową zagadkę. W ekspresowym tempie odpowiedzi udzieliła n_zak. Biorąc pod uwagę fakt, iż wygrała też pierwszą zabawę postanowiła dać szansę też innym. Tym samym po kilkunastu godzinach prawidłowej odpowiedzi udzieliła Eve (prześlij mi proszę na maila swoje dane do wysyłki). Do niej też powędruje nagroda, a n_zak dostanie ode mnie dodatkową niespodziankę.
Prawidłowe odpowiedzi to : 1) Historie miłosne 2) Niebezpieczne związki 3) Nic śmiesznego

CIASTECZKA Z MAKIEM (LIBAN)

Składniki (na około 48 sztuk):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia arabska]

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki startej skórki z limonki
  • 75 g cukru pudru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka maku
  • 260 g mąki
  • 35 g orzechów makadamia podzielonych na ćwiartki (dałam migdały podzielone na pół)

Masło, skórkę z limonki, cukier puder i cynamon mieszamy dokładni mikserem. Dodajemy sok z limonki, mak, a następnie mąkę w dwóch partiach. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy 18-centymetrowy wałek. Zawijamy go w folię aluminiową i wkładamy do lodówki (najlepiej do zamrażarki, ja wkładam też do lodówki nóż, którym mam zamiar później kroić). Kiedy ciasto stwardnieje kroimy je na 8-milimetrowe plasterki. Układamy na natłuszczonej blasze zachowując 2-centymetrowe odstępy. W środek każdego ciastka wciskamy kawałek orzecha. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Najpierw studzimy na blasze, po 5 minutach na kratce.
Ja z racji tego, iż ciastka robione w ten sposób nigdy nie wchodzą mi zbyt estetycznie, formowałam je jak każde inne ciasteczka. Masę włożyłam do lodówki, kiedy stwardniała odrywałam kawałki ciasta, formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczałam i układałam na blasze.

28 komentarzy
0

Podobne posty:

28 komentarzy

Mona 05/02/2011 - 4:54 pm

jakie śliczne…tylko jesc i popijac kawą z kardamonem..i Zapraszam do mnie na wycieczkę po Muzeum Ikon…

Odpowiedz
Wiewióra 05/02/2011 - 5:05 pm

Pysznie się prezentują 🙂 u mnie tez dzisiaj ciasteczkowo 🙂

Odpowiedz
kornik 05/02/2011 - 5:08 pm

Fajowe, proste, pyszne i takie ładne!

Odpowiedz
Edith 05/02/2011 - 5:20 pm

ślicznie wyglądają 🙂 choć nie przepadam za makiem, to na te bym się skusiła 🙂

Odpowiedz
ana 05/02/2011 - 5:37 pm

Muszą fajnie smakować.

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 05/02/2011 - 6:26 pm

śliczne, śliczne, śliczne;)

Odpowiedz
Ewam 05/02/2011 - 6:38 pm

Dzis mialam ochote na takie proste ciasteczka…ale zrobilam paczki…rodzina byla gora!!dlatego skubnelam od Ciebie jedno 😉

Odpowiedz
wiosenka27 05/02/2011 - 7:26 pm

Robiłam te ciasteczka w ramach akcji mundialowej:)

Odpowiedz
kasandraa6 05/02/2011 - 7:39 pm

mniam mniam ale smaka narobiłaś …

Odpowiedz
Karmel-itka. 05/02/2011 - 7:50 pm

i ten migdał.
urocze.

Odpowiedz
Majana 05/02/2011 - 8:11 pm

Śliczne ciasteczka :))
A Natalka widzę w filmach obcykana ;))

Odpowiedz
Lekka 05/02/2011 - 8:32 pm

Super wygladają! Takie pulchniutkie…:)

Odpowiedz
Arvén 05/02/2011 - 8:32 pm

Ciasteczka z makiem – to jedno, że pyszne.
Ale jeszcze migdał! Albo orzech makadamia! No coś wspaniałego nam tu serwujesz 😉

Odpowiedz
Anonimowy 05/02/2011 - 8:50 pm

poproszę jedno:)

Odpowiedz
aga 05/02/2011 - 8:53 pm

jakie urocze, chetnie bym schrupala takie:)

Odpowiedz
Paula 05/02/2011 - 9:41 pm

przepadam za ciasteczkami z dodatkiem maku 🙂

Odpowiedz
bastamb 06/02/2011 - 7:09 am

Pyszne, muszę zrobić bo mąż uwielbia słokości…pozdrawiam Malwinko…

Odpowiedz
Małgosia 06/02/2011 - 8:54 am

O, jakie ładne… Zwłaszcza z tym zolciutkim, wiosennym zonkilem. U ciebie juz wiosna :)))

Odpowiedz
Ivon 06/02/2011 - 9:06 am

Wyglądają tak pysznie !!!

Odpowiedz
Anucha 06/02/2011 - 9:11 am

Na takie ciasteczka to i ja mam ochotę. Już spisałam co i jak:)
Serdecznie pozdrawiam:)

Odpowiedz
Paulina 06/02/2011 - 9:15 am

Sesja się powoli kończy więc i ja wezmę się za gotowanie po arabsku. A ciasteczka sama radość patrzenia!

Odpowiedz
Anonimowy 06/02/2011 - 10:02 am

Bardzo ciekawy przepis i fajne migdałowe oczko. Zapisuję 🙂

Odpowiedz
Karolina 06/02/2011 - 10:56 am

Bardzo fajne ciasteczka i ciekawe połączenie limonki i cynamonu 🙂

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 06/02/2011 - 12:43 pm

śliczne i apetyczne! 🙂

Odpowiedz
delikatessen 06/02/2011 - 1:21 pm

Wyglądają bardzo ciekawie i apetycznie – robiłam ciasteczka do nich zbliżone, ale nigdy dokładnie "takich":)

Odpowiedz
Nemi 06/02/2011 - 3:19 pm

Wyszły Ci baaaardzo kuszące ciasteczka:)

Odpowiedz
mysia 07/02/2011 - 4:41 pm

Piekny jest Twoj blog i piekne ciasteczka tutaj masz : ) Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych rewolucji kuchennych ; )

Odpowiedz
magda barcik 17/08/2011 - 5:16 pm

uwielbiam je 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies