Składniki (na około 48 sztuk):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia arabska]
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki startej skórki z limonki
- 75 g cukru pudru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka maku
- 260 g mąki
- 35 g orzechów makadamia podzielonych na ćwiartki (dałam migdały podzielone na pół)
Masło, skórkę z limonki, cukier puder i cynamon mieszamy dokładni mikserem. Dodajemy sok z limonki, mak, a następnie mąkę w dwóch partiach. Ciasto dzielimy na pół. Z każdej części formujemy 18-centymetrowy wałek. Zawijamy go w folię aluminiową i wkładamy do lodówki (najlepiej do zamrażarki, ja wkładam też do lodówki nóż, którym mam zamiar później kroić). Kiedy ciasto stwardnieje kroimy je na 8-milimetrowe plasterki. Układamy na natłuszczonej blasze zachowując 2-centymetrowe odstępy. W środek każdego ciastka wciskamy kawałek orzecha. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Najpierw studzimy na blasze, po 5 minutach na kratce.
Ja z racji tego, iż ciastka robione w ten sposób nigdy nie wchodzą mi zbyt estetycznie, formowałam je jak każde inne ciasteczka. Masę włożyłam do lodówki, kiedy stwardniała odrywałam kawałki ciasta, formowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego, spłaszczałam i układałam na blasze.
28 komentarzy
jakie śliczne…tylko jesc i popijac kawą z kardamonem..i Zapraszam do mnie na wycieczkę po Muzeum Ikon…
Pysznie się prezentują 🙂 u mnie tez dzisiaj ciasteczkowo 🙂
Fajowe, proste, pyszne i takie ładne!
ślicznie wyglądają 🙂 choć nie przepadam za makiem, to na te bym się skusiła 🙂
Muszą fajnie smakować.
śliczne, śliczne, śliczne;)
Dzis mialam ochote na takie proste ciasteczka…ale zrobilam paczki…rodzina byla gora!!dlatego skubnelam od Ciebie jedno 😉
Robiłam te ciasteczka w ramach akcji mundialowej:)
mniam mniam ale smaka narobiłaś …
i ten migdał.
urocze.
Śliczne ciasteczka :))
A Natalka widzę w filmach obcykana ;))
Super wygladają! Takie pulchniutkie…:)
Ciasteczka z makiem – to jedno, że pyszne.
Ale jeszcze migdał! Albo orzech makadamia! No coś wspaniałego nam tu serwujesz 😉
poproszę jedno:)
jakie urocze, chetnie bym schrupala takie:)
przepadam za ciasteczkami z dodatkiem maku 🙂
Pyszne, muszę zrobić bo mąż uwielbia słokości…pozdrawiam Malwinko…
O, jakie ładne… Zwłaszcza z tym zolciutkim, wiosennym zonkilem. U ciebie juz wiosna :)))
Wyglądają tak pysznie !!!
Na takie ciasteczka to i ja mam ochotę. Już spisałam co i jak:)
Serdecznie pozdrawiam:)
Sesja się powoli kończy więc i ja wezmę się za gotowanie po arabsku. A ciasteczka sama radość patrzenia!
Bardzo ciekawy przepis i fajne migdałowe oczko. Zapisuję 🙂
Bardzo fajne ciasteczka i ciekawe połączenie limonki i cynamonu 🙂
śliczne i apetyczne! 🙂
Wyglądają bardzo ciekawie i apetycznie – robiłam ciasteczka do nich zbliżone, ale nigdy dokładnie "takich":)
Wyszły Ci baaaardzo kuszące ciasteczka:)
Piekny jest Twoj blog i piekne ciasteczka tutaj masz : ) Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych rewolucji kuchennych ; )
uwielbiam je 🙂