Ciastka z daktylami

przez Malwina
 Ciastka z daktylami przepis

Te ekspresowe ciasteczka piekłam stosunkowo niedawno. To prawdziwa gratka dla miłośników daktyli. Są miękkie w środku, w kształcie odrobinę koślawe, ale właśnie to nadaje im uroku. Koniecznie wypróbujcie przepis 🙂

 Ciastka z suszonymi daktylami

CIASTKA Z DAKTYLAMI
Słodka Sobota #27


Składniki (na około 20 sztuk):
[„The Lebanese Kitchen”]

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g daktyli bez pestek, posiekanych
Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy mąkę, miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy daktyle i mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciasto odstawiamy do lodówki. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego 20 kulek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy na blasze na 1-2 minuty i przenosimy na kratkę. Przechowujemy w metalowej puszce do tygodnia czasu.

Czas przygotowania: 25 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Kulinarne Inspiracje 01/02/2014 - 5:07 pm

pyycha 🙂

Odpowiedz
asia_2105 01/02/2014 - 5:18 pm

przypominają moje ulubione pieguski, ale są na pewno dużo mniej kaloryczne, to dla mnie super alternatywa 🙂

Odpowiedz
Magda 01/02/2014 - 5:23 pm

Też miałam robić ciastka z daktylami. W takim razie zrobię coś innego :-))

Odpowiedz
Kamila 01/02/2014 - 10:38 pm

Smakowite maluszki! Pozdrawiam

Odpowiedz
teenager ;) 02/02/2014 - 5:04 am

z daktylami? to słodko i smacznie oczywiście! podobają mi się te ciasteczka, mają w sobie urok 🙂

Odpowiedz
Magda C. 02/02/2014 - 7:44 am

Piękne ciasteczka, uwielbiam takie do herbatki 🙂

Odpowiedz
mnemonique 02/02/2014 - 7:49 am

uwielbiam daktyle, często je jadam jako przekąskę, zamiast słodyczy. Często dodaję je do wypieków zamiast cukru (lub pastę z namoczonych daktyli) ale takich ciasteczek jeszcze nie robiłam. Nie są zbyt słodkie? Wyglądają cudownie.
Monika

Odpowiedz
Malwina 02/02/2014 - 11:31 am

Same ciastka nie mają zbyt wiele cukru w składzie. Jednak za sprawą dodanych daktyli nabierają słodyczy. Jeśli lubisz wypieki z daktylami, to niedługo na blogu pojawi się świetne ciasto z dodatkiem daktyli 🙂

Odpowiedz
Ola Sz 02/02/2014 - 7:54 am

aaaa coś sla mnie! 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/02/2014 - 10:12 am

Porywam ciasteczko i wracam do pracy!

Odpowiedz
Patrycja 04/02/2014 - 8:04 am

Zachomikowałam nieco daktyli, dzięki za inspirację!

Odpowiedz
Unknown 07/01/2017 - 8:01 pm

Można zastąpić inną mąką? Na przykład gryczaną lub owsianą?

Odpowiedz
Malwina 08/01/2017 - 8:02 am

Orkiszowa, żytnia, z bezglutenowych myślę, że gryczana się sprawdzi, o ile lubisz jej smak w słodkich wypiekach.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies