Te ekspresowe ciasteczka piekłam stosunkowo niedawno. To prawdziwa gratka dla miłośników daktyli. Są miękkie w środku, w kształcie odrobinę koślawe, ale właśnie to nadaje im uroku. Koniecznie wypróbujcie przepis 🙂
CIASTKA Z DAKTYLAMI
Słodka Sobota #27
Składniki (na około 20 sztuk):
[„The Lebanese Kitchen”]
- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g daktyli bez pestek, posiekanych
Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jajko i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy mąkę, miksujemy do połączenia. Kolejno dodajemy daktyle i mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i ciasto odstawiamy do lodówki. Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto wyjmujemy z lodówki i formujemy z niego 20 kulek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy przez około 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy na blasze na 1-2 minuty i przenosimy na kratkę. Przechowujemy w metalowej puszce do tygodnia czasu.
Czas przygotowania: 25 minut.
13 komentarzy
pyycha 🙂
przypominają moje ulubione pieguski, ale są na pewno dużo mniej kaloryczne, to dla mnie super alternatywa 🙂
Też miałam robić ciastka z daktylami. W takim razie zrobię coś innego :-))
Smakowite maluszki! Pozdrawiam
z daktylami? to słodko i smacznie oczywiście! podobają mi się te ciasteczka, mają w sobie urok 🙂
Piękne ciasteczka, uwielbiam takie do herbatki 🙂
uwielbiam daktyle, często je jadam jako przekąskę, zamiast słodyczy. Często dodaję je do wypieków zamiast cukru (lub pastę z namoczonych daktyli) ale takich ciasteczek jeszcze nie robiłam. Nie są zbyt słodkie? Wyglądają cudownie.
Monika
Same ciastka nie mają zbyt wiele cukru w składzie. Jednak za sprawą dodanych daktyli nabierają słodyczy. Jeśli lubisz wypieki z daktylami, to niedługo na blogu pojawi się świetne ciasto z dodatkiem daktyli 🙂
aaaa coś sla mnie! 🙂
Porywam ciasteczko i wracam do pracy!
Zachomikowałam nieco daktyli, dzięki za inspirację!
Można zastąpić inną mąką? Na przykład gryczaną lub owsianą?
Orkiszowa, żytnia, z bezglutenowych myślę, że gryczana się sprawdzi, o ile lubisz jej smak w słodkich wypiekach.