Sałatka z karczochami i bobem

przez Malwina
Sałatka z karczochami przepis

Uwielbiam smak karczochów i mocno ubolewam nad tym, że tak ciężko dostać je w postaci świeżej. Z tego też powodu często sięgam po karczochy marynowane, które można zakupić w supermarketach (co nie zawsze jest też prostym zadaniem). Ta sałatka należy do moich lubionych. Ugotowany al dente bób, pieczone pomidorki, karczochy z zalewy, natka pietruszk i bulgur, a wszystko to skropione orzeźwiającym dressingiem z dodatkiem czosnku i soku z cytryny. 

Sałatka z karczochami i bobem przepis

SAŁATKA Z KARCZOCHAMI I BOBEM
Zielona Środa #30


Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]

  • 60 g bulguru
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki karczochów marynowanych
  • 1 szklanka bobu (użyłam mrożonego, w sezonie letnim skorzystajcie oczywiście ze świeżego)
  • 4 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 
  • 1/4-1/2 łyżeczki pasty harissa
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa ev
  • sól i pieprz do smaku
Bulgur przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.* Pomidorki kroimy na pół, układamy na blasze do pieczenia (skórkami do dołu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i pieczemy przez 20-30 minut. Bób gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i obieramy. Karczochy kroimy na mniejsze kawałki. Do kaszy dodajemy pomidorki, karczochy, bób, czosnek, natkę pietruszki, pastę harissa. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i podajemy. 
*bulguru nie gotuję. Zalewam go wrzącą wodą  (w proporcji 1:2 ), przykrywam talerzykiem i odstawiam na pół godziny. Jeśli po tym czasie nie wchłonie całego płynu, odcedzam go na sicie.

Czas przygotowania: 40 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Justyna Żak 26/02/2014 - 11:46 am

zjadłabym teraz taką sałatkę:)

Odpowiedz
JustInka 26/02/2014 - 11:54 am

Bób uwielbiam. Ale w domu jem go tylko ja 😉 Moje chłopaki nim gardzą. Kiedy jest sezon, razem z mamą i tatą gotujemy go bardzo dużo i często, siadamy przy wspólnej misie i zajadamy. Pychota. Taka sałatka wygląda bardzo kusząco.

Odpowiedz
Magda C. 26/02/2014 - 3:03 pm

Wspaniale wygląda! Znowu tak wiosennie 🙂

Odpowiedz
Nora 27/02/2014 - 10:31 am

Bobowe przepisy bardzo mnie kuszą, ale mam pytanie: skąd bierzesz bób w zimie? U mnie nie ma go nigdzie, ani w supermarkecie ani w hali warzywnej!

Odpowiedz
Malwina 27/02/2014 - 10:42 am

Nora, ponieważ to jedno z moich ulubionych warzyw, mrożę je latem w bardzo dużych ilościach. W marketach widziałam mrożony bób jednej z firm, ale stosunkowo drogi.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/02/2014 - 9:14 am

Patrząc na te zdjęcia czuję wiosnę! !! Cudowne kolory! 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/03/2014 - 11:20 am

Ja nie przepadam za bobem, ale mimo tego salatka mnie zachwyca swoim wyglądem:) … a co do karczochów to widziałam je kiedyś w Lidlu … ale tylko raz:(. Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies