Sałatka z pieczonej papryki i anchois

przez Malwina
Sałatka z pieczoną papryką
Sałatka z pieczonej papryki i anchois

Przepis na sałatkę z pieczonej papryki znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja. Jest dość minimalistyczna, jednak absolutnie przepyszna, o ile oczywiście lubicie tego typu połączenia. Dobrze sprawdzi się jako przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem, np. bagietką. Możecie też przygotować do niej chrupiące grzanki.

Przepis na sałatkę z pieczonej papryki
bierze udział w akcji Mopsika- Warzywa psiankowate 2014.


Sałatka z pieczoną papryką przepis

SAŁATKA Z PIECZONEJ PAPRYKI
(HISZPANIA)


Składniki:

  • 6 papryk (mogą być różnych kolorów)
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • 12 anchois
  • 3 łyżki oliwek 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dressing: 1-2 łyżki octu z czerwonego wina, 4 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i pieprz do smaku
Papryki kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy skórką do góry na blasze. Pieczemy w temp. 200-220 stopni przez około 30-40 minut (aż skórka na papryce pomarszczy się i ściemnieje). Papryki obieramy ze skórki, kroimy w podłużne paski. Jajka kroimy w ćwiartki, anchois w mniejsze kawałki. W misce umieszczamy papryki, jajka, anchois, dodajemy oliwki, posiekaną natkę. Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku, zakręcamy, potrząsamy do połączenia. Sałatkę polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

*Grumkowie znaleźli ten przepis w książce „Smaki Hiszpanii” wyd. Paragon. Jak się okazało i ja mam ten przepis w swoich zbiorach w książeczce „Kuchnia Hiszpańska” wyd. Olesiejuk.

Sałatka z papryki

Czas przygotowania: 40 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Magda C. 11/08/2014 - 6:55 pm

Wygląda cudownie!

Odpowiedz
Majana 11/08/2014 - 8:27 pm

Przepyszne zdjęcia Malwinko. Sałatka zapowiada się znakomicie.:)
Pozdrowienia

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/08/2014 - 7:08 am

Wygląda super i na pewno tak smakuje!

Odpowiedz
Agata Koton 12/08/2014 - 7:30 am

ajajaj! Jak śródziemnomorsko, samo zdrowie!!

Odpowiedz
mopswkuchni 12/08/2014 - 1:04 pm

Ja uwielbiam anchois, ze słodką papryką musi się komponować znakomicie. Zapraszam do dodania do akcji psiankowatej 😉

Odpowiedz
Anonimowy 26/03/2016 - 6:35 am

super !

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies