Pudding czekoladowy z nasionami chia

przez Malwina
Budyń wegański

Po czekoladowym kremie z awokado przyszła kolej na pudding czekoladowy w zdrowszej wersji. Do jego przygotowania potrzebujecie szałwii hiszpańskiej, czyli nasion chia oraz blendera o dużej mocy. Niestety mój blender  troszkę mnie zawiódł, ponieważ nie poradził sobie z dokładnym zmiksowaniem nasionek. Na szczęście delikatnie wyczuwalne nasionka w niczym nam nie przeszkadzały a sam deser bardzo przypadł do gustu zarówno mi, jak i Połówkowi. 

Deser czekoladowy z chia

PUDDING CZEKOLADOWY Z NASIONAMI CHIA
Zielona Środa #31


Składniki (na 2 porcje):
[inspiracja: Oh My Veggies]

  • 1/3 szklanki nasion chia*
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego, sojowego, migdałowego
  • 1 łyżka cukru pudru lub więcej  do smaku (lub zamiennik cukru w ilości wg preferencji)*
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
W słoiku umieszczamy nasiona chia, kakao, mleko, cukier lub inny środek słodzący, ekstrakt. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do połączenia składników. Ostawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia zawartość słoika przekładamy do rozdrabniacza, miksujemy przez kilka minut. Pudding możecie przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.

*jako środek słodzący możecie wykorzystać także suszone daktyle, ewentualnie dodać do niego 1 dojrzałego banana i zmiksować (na drugi dzień po napęcznieniu masy).

Czas przygotowania: 10 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

whiness 26/02/2014 - 7:17 pm

Wspaniale! Takiego przepisu szukałam. Te nasionka już od dawna czekają na wypróbowanie. 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 26/02/2014 - 8:49 pm

pycha, zjadłabym taki:d

Odpowiedz
Majana 26/02/2014 - 9:20 pm

Nie wiem, co to za nasionka, ale pudding prezentuje się pysznie. 🙂

Odpowiedz
teenager ;) 27/02/2014 - 4:24 am

chia są tak smaczne jako pudding, uwielbiam tą konsystencję! chętnie spróbuję kakaową wersję 🙂

Odpowiedz
Magda C. 27/02/2014 - 7:24 am

Wygląda bosko! Nigdy czegoś takiego nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/02/2014 - 9:13 am

Nie mam tych nasionek. Nigdy też ich nie próbowałam. Jak to smakuje? Hmmm…

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/03/2014 - 9:17 am

U mnie z tym blenderem to mógłby być problem:) …. ale sam pudding wygląda fantastycznie:)

Odpowiedz
Anonimowy 17/07/2015 - 5:49 pm

1/3 szklanki na 2 porcje? czy aby nie trochę za dużo? Nasiona chia maja w sobie mnóstwo błonnika i po takiej ilości moją wystąpić 'skutki uboczne'

Odpowiedz
Malwina 17/07/2015 - 5:55 pm

Możesz dodać 2 łyżki chia, też wyjdzie, choć nie będzie aż tak gęsty.

Odpowiedz
Anonimowy 20/08/2017 - 2:15 pm

A czy można dodać takie zwykłe mleko (np. z biedronki :p)? Czy nie wyjdzie?

Odpowiedz
Malwina 21/08/2017 - 6:30 am

No jasne, że wyjdzie 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies