Labneh to pyszny ser o cudownie kremowej konsystencji. Najlepiej smakuje rozsmarowany na chlebkach z patelni z dodatkiem zaataru i oliwy. To także świetna przystawka. Z serka możecie uformować małe kuleczki i obtoczyć je w ulubionych dodatkach, takich jak prażone orzechy czy zioła. Świetnie smakuje także zamarynowany w oliwie.
LABNEH
Składniki:
- 2 opakowania jogurtu greckiego (lub jogurtu typu greckiego)- 800 g
- 1 łyżeczka soli
- duża gaza
- sitko
- sznurek
Jogurt mieszamy z solą. Durszlak wykładamy gęstą gazą złożoną na pół. Przekładamy na nią jogurt. Durszlak ustawiamy na miseczce (będzie do niej spływać serwatka) i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano związujemy ciasno gazę sznurkiem tuż nad masą jogurtową i zawiniątko wieszamy nad zlewem na kilka godzin. Oczywiście, jeśli macie możliwość, możecie zawiesić zawiniątko z serem na haku w lodówce. Po około 6-8 godzinach serek powinien być gotowy. Jest to oczywiście czas orientacyjny i czas powstawania serka może się wydłużyć.
*do jogurtu możecie dodać ulubione zioła i inne dodatki, takie jak skórka otarta z cytryny, zaatar czy sumak. W ten sposób otrzymacie smakowy serek
**z serka z łatwością uformujecie kuleczki. Możecie je obtoczyć w posiekanych ziołach lub uprażonych i posiekanych orzechach
Czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
Uwielbiam!
Cały czas zabieram się za zrobienie tego serka i jakoś zabrać się nie mogę. Muszę sobie jakiegoś kopa zapodać.
Serek uwielbiam. Nie wiedziałam, że jest taki prosty…
ojeju! jutro lecę po jogurty!
wygląda smacznie:)
Ja też uwielbiam ten serek. Pięknie wygląda obtoczony w świeżych ziołach.
No nawet nie wiedziałam że sama mogę takie cudo sobie wyprodukować! Bardzo ciekawy pomysł.
Wow! Pięknie 🙂
No to rozpoczynam produkcję sera! ZDJĘCIA BOSKIE!!!
Awansował na mój ulubiony przepis – zero roboty, efekt powalający 🙂 U mnie dzisiaj "zafunkcjonował" jako dodatek do… ciastek maślanych z porzeczkowym dżemem…. 🙂
Bardzo często robię taki serek, jest wspaniały:) Dodaję do środka czosnek, szczypiorek itp:). Jest pyszny …. pomysł z kulkami w oliwie wspaniały, musze spróbować:)
Właśnie zrobiłam, zaraz będę toczyć kulki 🙂
Te kulki mozna tez obtoczyc w za3tar i do sloika z oliwa z oliwek wlozyc, potem stopniowo w miare jedzenia wyciagac…