Labneh

przez Malwina
Domowy ser z jogurtu
Labneh to pyszny ser o cudownie kremowej konsystencji. Najlepiej smakuje rozsmarowany na chlebkach z patelni z dodatkiem zaataru i oliwy. To także świetna przystawka. Z serka możecie uformować małe kuleczki i obtoczyć je w ulubionych dodatkach, takich jak prażone orzechy czy zioła. Świetnie smakuje także zamarynowany w oliwie. 
Ser z jogurtu
LABNEH


Składniki:

  • 2 opakowania jogurtu greckiego (lub jogurtu typu greckiego)- 800 g
  • 1 łyżeczka soli
  • duża gaza
  • sitko
  • sznurek
Jogurt mieszamy z solą. Durszlak wykładamy gęstą gazą złożoną na pół. Przekładamy na nią jogurt. Durszlak ustawiamy na miseczce (będzie do niej spływać serwatka) i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano związujemy ciasno gazę sznurkiem tuż nad masą jogurtową i zawiniątko wieszamy nad zlewem na kilka godzin. Oczywiście, jeśli macie możliwość, możecie zawiesić zawiniątko z serem na haku w lodówce. Po około 6-8 godzinach serek powinien być gotowy. Jest to oczywiście czas orientacyjny i czas powstawania serka może się wydłużyć.

*do jogurtu możecie dodać ulubione zioła i inne dodatki, takie jak skórka otarta z cytryny, zaatar czy sumak. W ten sposób otrzymacie smakowy serek

**z serka z łatwością uformujecie kuleczki. Możecie je obtoczyć w posiekanych ziołach lub uprażonych i posiekanych orzechach

Ser z jogurtu przepis

Czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
2

Podobne posty:

13 komentarzy

Kamila 25/02/2014 - 5:03 pm

Uwielbiam!

Odpowiedz
shinju 25/02/2014 - 7:02 pm

Cały czas zabieram się za zrobienie tego serka i jakoś zabrać się nie mogę. Muszę sobie jakiegoś kopa zapodać.

Odpowiedz
Notatnik Małżeński 25/02/2014 - 7:17 pm

Serek uwielbiam. Nie wiedziałam, że jest taki prosty…

Odpowiedz
Zuza 25/02/2014 - 10:20 pm

ojeju! jutro lecę po jogurty!

Odpowiedz
Justyna Żak 25/02/2014 - 10:21 pm

wygląda smacznie:)

Odpowiedz
Hania-Kasia 25/02/2014 - 11:30 pm

Ja też uwielbiam ten serek. Pięknie wygląda obtoczony w świeżych ziołach.

Odpowiedz
JustInka 26/02/2014 - 11:55 am

No nawet nie wiedziałam że sama mogę takie cudo sobie wyprodukować! Bardzo ciekawy pomysł.

Odpowiedz
Magda C. 26/02/2014 - 3:28 pm

Wow! Pięknie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/02/2014 - 9:15 am

No to rozpoczynam produkcję sera! ZDJĘCIA BOSKIE!!!

Odpowiedz
Karolina 02/03/2014 - 1:52 pm

Awansował na mój ulubiony przepis – zero roboty, efekt powalający 🙂 U mnie dzisiaj "zafunkcjonował" jako dodatek do… ciastek maślanych z porzeczkowym dżemem…. 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 06/03/2014 - 6:48 pm

Bardzo często robię taki serek, jest wspaniały:) Dodaję do środka czosnek, szczypiorek itp:). Jest pyszny …. pomysł z kulkami w oliwie wspaniały, musze spróbować:)

Odpowiedz
grazyna 14/04/2014 - 2:25 pm

Właśnie zrobiłam, zaraz będę toczyć kulki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2014 - 7:57 am

Te kulki mozna tez obtoczyc w za3tar i do sloika z oliwa z oliwek wlozyc, potem stopniowo w miare jedzenia wyciagac…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies