Izraelska sałatka z kuskusem i kurczakiem

przez Malwina
sałatka z kuskusem i kurczakiem

Uwielbiam przygotowywać  sałatki, a tym bardziej poznawać sałatki z różnych zakątków świata. Ta izraelska sałatka z kaszy kuskus jest lekka i delikatna w smaku. Świetnie sprawdzi się jako późna kolacja, czy drugie śniadanie. Przygotowałam ją razem z Mirabelką, MaggieGuląDobromiłą i Bartoldzikiem w ramach akcji Peli- Sałatki w podróży. 

sałatka z kuskusem i kurczakiem
SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I KURCZAKIEM (IZRAEL)

Składniki (na 4 porcje):
[inspiracja]

  • szklanka kaszy kuskus
  • 1/4 szklanki posiekanych oliwek
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanych kaparów
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 szklanki pokrojonego w kostkę i usmażonego kurczaka (przyprawionego solą i pieprzem)*
Kuskus zalewamy gorącą wodą (nie solimy go). Kiedy napęcznieje spulchniamy go widelcem. Dodajemy do niego oliwki, natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek, kurczaka, sól, pieprz, oliwę, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy i podajemy. 
* w oryginalnym przepisie kurczak był ugotowany. Jeśli jesteście na diecie zamiast smażyć go, również wybierzcie opcję gotowanego mięsa

sałatka z kuskusem i kurczakiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

25 komentarzy
0

Podobne posty:

25 komentarzy

Gula 06/08/2012 - 5:14 pm

Malwi, ta sałatka była jak dla mnie strzałem w 10! Z pewności jeszcze nie jeden raz będę ją robiła:)

Odpowiedz
Kaś. 06/08/2012 - 6:46 pm

Mmmm. Moja mamusia robiła mi kiedyś taką na niedzielny obiad. Pyszności <3!
Przy okazji zapraszam na mojego bloga, dopiero zaczynam 🙂 http://bakememuffin.blogspot.com/

Odpowiedz
aga-aa 06/08/2012 - 6:47 pm

nie na temat, ale chyba też padłaś ofiarą 🙁 http://milutki.blogspot.com/2012/06/ciasteczka-z-dzemem.html

Odpowiedz
Malwina 06/08/2012 - 6:51 pm

Dziękuję kochana za info, to ja właśnie znalazłam dziś ten blog przypadkiem. "Tylko" 8 przepisów spodobało się tej osobie. Brak słów.

Odpowiedz
Wiewióra 06/08/2012 - 6:57 pm

zapowiada się wspaniale i skorzystam z przepisu niebawem… tylko jedno pytanko, masz pomysł czym zastąpić cytrynę?

Odpowiedz
Malwina 07/08/2012 - 5:08 am

Skoro dieta nie pozwala Ci na spożycie cytryn, zastąp sok octem z białego wina, a skórkę z cytryny po prostu pomiń;)

Odpowiedz
Wiewióra 17/08/2012 - 11:00 am

zaryzykowałam i dodałam soku z cytryny pomijając skórkę 🙂 bardzo pyszna! świeża i lekka 🙂 dzięki 😀

Odpowiedz
mnemonique 06/08/2012 - 7:04 pm

uwielbiam kuskus, na lato idealna kasza, gotować nie trzeba, nie grzeje się człowiek w kuchni, nie narobi się, ideale. Takiej akurat nie jadłam, ale chętnie wypróbuję, bo każdy poszczególny smak (prócz kaparów, te pominę) lubię więc razem wszystko musi być smaczne.
Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
Majana 06/08/2012 - 7:06 pm

Mniam, jaka smakowita sałatka! 🙂 Piękne zdjęcia Malwinko. Pozdrawiam ciepło:*

Odpowiedz
Tomek gotuje 06/08/2012 - 7:27 pm

Z podsmażonym kurczakiem bardziej mi się podoba niż z gotowanym, jakoś smażone smakuje mi bardziej 😉

Odpowiedz
aga i kaja 06/08/2012 - 8:12 pm

Takie sałatki są idealne. Lekkie, pełne smaków i nie zawiele składników 🙂 pozdrawiamy

Odpowiedz
Madame Edith 06/08/2012 - 8:22 pm

Malwinko,

świetna klasyczna sałatka. Robię ją w podobnym wydaniu bardzo często i nawet nie wiedziałam, że pochodzi z Izraela 🙂 Człowiek uczy się przez całe życie. Jak to dobrze, że są blogi kulinarne! 😀

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith

Odpowiedz
kaczodajnia.blogspot.com 06/08/2012 - 8:28 pm

WYgląda bardzo smacznie jak wszystkie Wasze wspólnie ugotowane sałatki

Odpowiedz
JustInka 06/08/2012 - 8:56 pm

Oj kuskus- to u mnie ostatnio częsty gość 🙂 Sałatka piękna

Co do tego bloga, to po prostu słabo się robi jak widzę że ciągle takie akcje się dzieją. Trzeba to tępić!!

Odpowiedz
pasjonatka 06/08/2012 - 9:01 pm

lubie to wasze dzisiejsze wspolne pichcenie ;D

Odpowiedz
Feri 06/08/2012 - 9:58 pm

Kurczę aż mi zaśliniłam no 😀 mniam 😀

Odpowiedz
bartoldzik 07/08/2012 - 4:14 am

Dzięki za wspólne gotowanie. Kiedyś użyję zielonych oliwek, pewnie będzie całkiem inna sałatką.

Odpowiedz
ola in the kitchen 07/08/2012 - 9:16 am

Pyszności!

Odpowiedz
Marzena 08/08/2012 - 9:07 am

Jakby odjąć kurczaka to świetna sałatka do obiadu jako dodatek do mięsa, ale to dla mnie, a zapewne jako samodzielne danie extra:-)

Odpowiedz
Anonimowy 10/09/2012 - 4:56 pm

Jak myślicie – będzie do tego zestawu pasować kukurydza? 🙂
Pozdrawiam serdecznie. Gośka

Odpowiedz
Malwina 10/09/2012 - 5:02 pm

Gosiu, a chcesz konkretny składnik zastąpić kukurydzą, czy po prostu dodać ją dodatkowo? Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, dodatek kukurydzy nada jej lekko słodkiego smaku. Myślę, że możesz spróbować;)

Odpowiedz
Gie eS 10/09/2012 - 5:53 pm

Myślałam o dodaniu, ale bałam się, że mogę popsuć całość. Teraz nabrałam pewności, że nic złego przez to sałatce nie zrobię 😉 Dzięki. Gośka

Odpowiedz
Anonimowy 10/11/2012 - 3:18 pm

a ile konkretnie tego kurczaka dodać? w gramach poproszę 🙂

Odpowiedz
Malwina 10/11/2012 - 5:58 pm

Ciężko mi stwierdzić, ile gram ważyło mięso. Jeśli robisz z całej porcji daj dużą pierś z kurczaka wraz z polędwiczką (około 270 g).

Odpowiedz
Anonimowy 06/05/2015 - 9:20 pm

pycha! Zrobiłam raz z kuskus, raz z bulgur. Obie smakowały, dziękuję za wszystkie inspiracje; prawie codziennie znajduję świetne pomysły na blogu i je wykorzystuję

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies