Ta zupa składa się tylko z kilku składników. Pomimo swojej prostoty zachwyca głębokim smakiem. Jest niezwykle sycąca i przede wszystkim zdrowa. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, pod warunkiem, że macie pod ręką dobrej jakości bulion lub rosół.
ZUPA Z KURCZAKIEM I RYŻEM
Składniki (na 4 porcje):
[The lebanese kitchen]
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
- 2 piersi z kurczaka
- 800 ml bulionu drobiowego lub rosołu
- 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
- pół szklanki ryżu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i selera, smażymy przez 5 minut. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy passatę, piersi z kurczaka (jeśli są duże podzielcie je wzdłuż na pół, tak, by bulion je przykrył) i przyprawę 7 smaków. Doprowadzamy do zagotowania, wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Mięso wyjmujemy, przy pomocy dwóch widelców dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładamy mięso. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 20 minut.
15 komentarzy
smaczny pomysł:)
jejku, u Ciebie nawet pomidorowa wygląda tak że mam ochotę zlizać ją z monitora!
Idealna zupa 🙂
ten przepis jest popularny na innym blogu, a dodanie przyprawy 7 smaków nie jest na tyle nowatorskie, żeby traktować go jak swój własny!
Przepis pochodzi z kuchni libańskiej, w tekście postu została nawet oznaczona książka, która jest źródłem przepisu. Polecam powrót do Elementarza 😉
Smakowicie się prezentuje. Musze wreszcie przekonać się do przyprawy 7 smaków 🙂 Pozdrawiam i polecam nie przejmować dziwnymi komentarzami
Niesamowite, że zwykłą zupę można sfotografować w taki fantastyczny sposób! Od razu zachciało mi się biec do kuchni i gotować 🙂
Prze-pysz-na!!! 🙂
Witam,
Czy istotnie wystarczą 4 łyżki passaty na aż 800 ml bulionu? Czy nie chodzi aby o koncentrat?
pozdrawiam,
Michal
Ta zupka nie jest jakoś mocno pomidorowa. Jeśli chcesz, by taka była, możesz zwiększyć ilość passaty lub użyć koncentratu (kilka łyżeczek).
Cala rodzina zajadala ze smakiem. Pycha. Dziekujemy.
a jak się doda surowe piersi to nie zaczną pływać w zupie takie jakby "szumy"?
Jak nie będziesz przykrywać garnka i gotować na dużym ogniu to powstanie tylko lekka pianka. Zawsze możesz ją ściągnąć.
Pani Malwino, przygotowuję tę zupę regularnie od 7 lat, zmodyfikowałam ją nieco według swojego gustu ale chcę bardzo podziękować za ten przepis <3
Bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz.