Zupa z kurczakiem i ryżem

przez Malwina
Zupa z kurczakiem i ryżem przepis

Ta  zupa składa się tylko z kilku składników. Pomimo swojej prostoty zachwyca głębokim smakiem. Jest niezwykle sycąca i przede wszystkim zdrowa. Jej przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, pod warunkiem, że macie pod ręką dobrej jakości bulion lub rosół. 

Zupa z kurczakiem przepis

ZUPA Z KURCZAKIEM I RYŻEM

Składniki (na 4 porcje):
[The lebanese kitchen]

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 800 ml bulionu drobiowego lub rosołu
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • pół szklanki ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i selera, smażymy przez 5 minut. Wlewamy ciepły bulion, dodajemy passatę, piersi z kurczaka (jeśli są duże podzielcie je wzdłuż na pół, tak, by bulion je przykrył) i przyprawę 7 smaków. Doprowadzamy do zagotowania, wsypujemy ryż. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Mięso wyjmujemy, przy pomocy dwóch widelców dzielimy na mniejsze kawałki. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładamy mięso. Podajemy posypaną natką pietruszki.
Zupa ryżowa z kurczakiem

Czas przygotowania: 20 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Justyna Żak 19/02/2014 - 8:43 am

smaczny pomysł:)

Odpowiedz
dariozka91 19/02/2014 - 10:08 am

jejku, u Ciebie nawet pomidorowa wygląda tak że mam ochotę zlizać ją z monitora!

Odpowiedz
wenus-lifestyle 19/02/2014 - 10:18 am

Idealna zupa 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2014 - 7:23 pm

ten przepis jest popularny na innym blogu, a dodanie przyprawy 7 smaków nie jest na tyle nowatorskie, żeby traktować go jak swój własny!

Odpowiedz
Malwina 19/02/2014 - 7:34 pm

Przepis pochodzi z kuchni libańskiej, w tekście postu została nawet oznaczona książka, która jest źródłem przepisu. Polecam powrót do Elementarza 😉

Odpowiedz
JustInka 20/02/2014 - 11:43 am

Smakowicie się prezentuje. Musze wreszcie przekonać się do przyprawy 7 smaków 🙂 Pozdrawiam i polecam nie przejmować dziwnymi komentarzami

Odpowiedz
Domi w kuchni 20/02/2014 - 12:09 pm

Niesamowite, że zwykłą zupę można sfotografować w taki fantastyczny sposób! Od razu zachciało mi się biec do kuchni i gotować 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 07/08/2015 - 6:11 am

Prze-pysz-na!!! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/02/2016 - 10:20 pm

Witam,

Czy istotnie wystarczą 4 łyżki passaty na aż 800 ml bulionu? Czy nie chodzi aby o koncentrat?

pozdrawiam,
Michal

Odpowiedz
Malwina 22/02/2016 - 9:51 am

Ta zupka nie jest jakoś mocno pomidorowa. Jeśli chcesz, by taka była, możesz zwiększyć ilość passaty lub użyć koncentratu (kilka łyżeczek).

Odpowiedz
Oda 03/04/2016 - 7:12 pm

Cala rodzina zajadala ze smakiem. Pycha. Dziekujemy.

Odpowiedz
Anonimowy 13/06/2017 - 6:43 pm

a jak się doda surowe piersi to nie zaczną pływać w zupie takie jakby "szumy"?

Odpowiedz
Malwina 13/06/2017 - 6:46 pm

Jak nie będziesz przykrywać garnka i gotować na dużym ogniu to powstanie tylko lekka pianka. Zawsze możesz ją ściągnąć.

Odpowiedz
Anna 08/08/2023 - 7:20 pm

Pani Malwino, przygotowuję tę zupę regularnie od 7 lat, zmodyfikowałam ją nieco według swojego gustu ale chcę bardzo podziękować za ten przepis <3

Odpowiedz
Malwina 31/08/2023 - 6:25 pm

Bardzo mi miło! Dziękuję za komentarz.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies