Libańska sałatka z kaszą kuskus i klopsikami

przez Malwina

Czy potraficie sobie wyobrazić gotowanie bez dodatku przypraw? Bez nich wszystko byłoby mdłe i nijakie. Zawsze mam spory problem, kiedy gotuję u Babci. Na jej półkach króluje sól, pieprz, majeranek i słodka papryka. W szafce znajdzie się jeszcze liść bobkowy i ziele angielskie. Oczywiście można wyczarować mnóstwo dań z ich dodatkiem, ale problem pojawia się wówczas, gdy chcemy dania urozmaicić, czy sięgnąć po potrawy z innych kuchni świata. 
Jest kilka przypraw, bez których nie wyobrażam sobie kuchni. Jest to przede wszystkim kmin rzymski, mielone kolendra, chili i oregano. A Wy, macie swoje ulubione przyprawy, którymi dopieszczacie swoje potrawy?

SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I KLOPSIKAMI (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje):

KLOPSIKI

  • 600 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Do mięsa dodajemy 7 pozostałych składników, doprawiamy całość solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy 24 klopsiki, lekko natłuszczamy je oliwą, układamy na talerzu i przykrywamy folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Klopsiki układamy na ruszcie, pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni. Możemy je przygotować także z mięsa drobiowego. Do klopsików nie dodałam jajka i bułki. Jeśli chcecie, możecie wzbogacić je o ten dodatek. 
SAŁATKA
  • 200 g kaszy kuskus
  • 8 pomidorów lima
  • 2 ogórki szklarniowe
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • dressing: 6 łyżek oliwy EV, 3 łyżki soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidory myjemy, pozbywamy się szypułki i pestek. Kroimy je w drobną kostkę. Ogórki obieramy (jeśli mają sporą ilość pestek, wydrążamy je łyżeczką do owoców), kroimy w kostkę. Szczypior i cebulkę drobno siekamy. Napęczniały kuskus spulchniamy widelcem, dodajemy do niego drobno posiekany czosnek, pomidory i ogórki. Składniki dressingu dokładnie mieszamy, zalewamy nim sałatkę. 
SOS
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy EV
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki przyprawy harissa lub pasty harissa*
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Do jogurtu dodajemy oliwę, sok z cytryny i przyprawę harissa. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. 
Klopsiki podajemy na sałatce polane sosem z harissą.

Całkowity czas przygotowania: 45 minut.
35 komentarzy
0

Podobne posty:

35 komentarzy

Mała kuchareczka 15/10/2012 - 9:04 am

ja bardzo lubię taka sałatkę z kaszy kuskus:)
Ale z pulpecikami wygląda zachęcająco:)

Odpowiedz
majka 15/10/2012 - 9:16 am

Ta salatka to cos zdecydowanie dla mnie. Brzmi przepysznie. Ja w kuminie zakochalam sie od pierwszego sprobowania a ostatnio do ulubionych przypraw dolaczyla wedzona papryka 🙂

Odpowiedz
Kamila 15/10/2012 - 9:56 am

Wspaniała sałatka, a te klopsiki świetnie ją uzupełniają. Pycha!

Odpowiedz
Ivka 15/10/2012 - 11:21 am

Pyszne danie, właśnie jestem na etapie odkrywania zalet kuskusu 🙂

Odpowiedz
Dota|oneginetatopa 15/10/2012 - 11:33 am

super:) myślę, że smak by mi odpowiadał w 100%:)

Odpowiedz
Bon Appetit! 15/10/2012 - 12:17 pm

Przyznam, że do tej pory nie znałam tego sklepu internetowego!Zachęciłaś mnie bym ich odwiedziła. Mają rzeczywiście bardzo bogatą ofertę! Jak tylko skończy się mój zapas przypraw, to na pewno skorzystam z ich usług!Dziękuję za takie informacje!

Odpowiedz
Malwina 15/10/2012 - 12:27 pm

Szczerze Ci polecam. Robię w nim zakupy od prawie dwóch lat. Przyprawy są o wiele tańsze i bardzo dobre jakościowo. Przykładowo za pieprz kolorowy znanej firmy w ładnym kuszącym opakowaniu o wadze 16 g zapłacisz 2 zł. A tu za 100 g 5,7zł. Różnica jest ogromna;)

Odpowiedz
Marryś 15/10/2012 - 12:24 pm

zamiast harrisy mozna uzyc pasty paprykowej do gulaszu, albo pasty papryowej ostrej
sprzedaja w tubkach

Odpowiedz
Malwina 15/10/2012 - 12:31 pm

Ja jednak zostaję przy harissie, która zawsze w składzie oprócz chili ma kmin i kolendrę (czasem i kminek), co nadaje jej wyjątkowego smaku. Moje papryczki już prawie ususzyły się przy kaloryferze , więc niedługo poczynię zapasy pasty 😉 Niestety znika u mnie w zastraszająco szybkim tempie.

Odpowiedz
shinju 15/10/2012 - 12:26 pm

Bardzo podoba mi się ta kuskusowa sałatka 🙂 I te apetyczne klopsiki 😀

Odpowiedz
Asia 15/10/2012 - 1:27 pm

Zgadzam się w stu procentach – kuchnia bez przypraw to nieprawdziwa kuchnia. Za to moja podstawa to gałka muszkatołowa, bez której chyba nie potrafiłabym żyć 😉

Odpowiedz
Nemi 15/10/2012 - 3:27 pm

Bazylia i harissa:) Twoja sałatka bardzo przypadła Mr.T do gustu, już mnie męczy, żebym ją przygotowała jak najszybciej:)

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 15/10/2012 - 3:33 pm

Ależ kusi ta kolorowa, smakowita sałatka:)
Uwielbiam świeże zioła, ale nie mam ich zawsze pod ręką, uwielbiam natkę pietruszki, koperek i najlepiej zestaw ziół prowansalskich.W swojej kuchni mam ich dużo więcej…ale suszone.
pozdrawaim

Odpowiedz
Agata Pachla 15/10/2012 - 4:22 pm

U mnie niezbędna jest jeszcze gałka muszkatołowa 🙂 A jak idzie o wypieki, to cynamon 🙂

Odpowiedz
magda k. 15/10/2012 - 4:32 pm

obiad bardzo w moim guście 🙂 piękne kolorki do tego

Odpowiedz
Majana 15/10/2012 - 5:35 pm

Sałatka wygląda pysznie. 🙂
Jeśli chodzi o przyprawy to lubię bardzo bazylię, oregano, tymianek, a także paprykę, kmin rzymski.
Pozdrowienia Malwinko:)

Odpowiedz
Emcia Pichci! 15/10/2012 - 5:48 pm

fajny pomysł na wykorzystanie kuskusa 😉 chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 15/10/2012 - 6:18 pm

za takimi smakami tęsknie najbardziej w takie dni jak dzisiaj 🙂

Odpowiedz
Dominika 15/10/2012 - 6:27 pm

Bez przypraw rzeczywiście byłoby ciężko.
Ja też uwielbiam kumin 🙂

Odpowiedz
Wiera 15/10/2012 - 6:30 pm

W tym tygodniu zrobię sobie do pracy taką sałatkę. Dam znać pod koniec tygodnia. Zachwyciła mnie 🙂
Ulubiona przyprawa? Cynamon, który ostatnio pakuje wszędzie. Uwielbiam mięsa z cynamonem, ciasta i ciastka z cynamonem, owsianki, gotowane warzywa.
Lubię też cytryną i, ciut łagodniejszą limonkę. I to też do wszystkiego 🙂

Odpowiedz
Madame Edith 15/10/2012 - 7:00 pm

Malwinko,

z powodu wyjazdów już dawno u Ciebie nie byłam i widzę, że jak zwykle same pyszności u Ciebie! Ostatnio z trochę mniej typowych przypraw polubiłam sumak. Twoja ulubiona czwórka także jest nieodzownym elementem mojej kuchni 🙂

Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.

Odpowiedz
Malwina 16/10/2012 - 6:41 am

Ja sumak uwielbiam za specyficzny smak, jaki nadaje potrawą i cudowną barwę;)

Odpowiedz
Malwina 19/10/2012 - 6:59 pm

*potrawom oczywiście;-) A miałam nie pić przed południem;-))

Odpowiedz
aga 15/10/2012 - 7:32 pm

bardzo ladnie sie prezentuje:)

Odpowiedz
pasjonatka 15/10/2012 - 8:43 pm

kuskus i moge zyc 😉

Odpowiedz
Karolka 16/10/2012 - 5:44 am

O ja też uwielbiam Skworcu:) a jeśli o przyprawach mowa to może podzielisz się swoimi szafkami z przyprawami w mojej akcji? Szczegóły na blogu:)

Odpowiedz
Malwina 16/10/2012 - 6:40 am

Właśnie widziałam Twoje przyprawowe zapasy;) Może i ja podzielę się moimi, jeśli tylko znajdę chwilkę

Odpowiedz
Aga 16/10/2012 - 6:08 am

Bardzo fajny pomysł na sałatkę z takimi klopsikami:)

Odpowiedz
Ekwinokcjum 16/10/2012 - 6:52 am

Mnie ciekawi ten sumak. Możesz napisać o nim coś więcej? I co Twoim zdaniem warto jeszcze kupić w tym sklepie? Pozdrawiam :*
Monika

Odpowiedz
Malwina 16/10/2012 - 7:07 am

Sumak nadaje potrawom kwaskowaty posmak. Jeśli używany jest jako składnik marynat, dodatkowo nadaje też lekko czerwonej barwy potrawie. Możesz używać go do doprawiania sałatek, jak np. tutaj- http://filozofiasmaku.blogspot.com/2012/07/kuskus-z-pieczonymi-pomidorkami.html
Ewentualnie do doprawiania mięs-http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/06/libanska-uczta-kebab-z-pistacjami-i.html

Co do innych przypraw, to jeśli lubisz kuchnię arabską na pewno przyda Ci się kmin rzymski, mielona kolendra, warto kupić też suszoną miętę. Z innych przypraw bardzo lubię mieszankę do kuchni indyjskiej chana masala, czarnuszkę, czubricę zieloną. I obowiązkowo wędzoną paprykę słodką i ostrą. To moja tegoroczna miłość;)

pozdrawiam

Odpowiedz
Grażyna 16/10/2012 - 7:36 am

Bardzo ciekawe danie 😉

Odpowiedz
Marzena 16/10/2012 - 7:52 am

Zaopatrzyłam się, w Turcji na tegorocznym urlopie, właśnie w sumak. Moje smaki ta Twoja sałatka:-)) Pozdrawiam serdecznie:-)

Odpowiedz
Malwina Chalińska 16/10/2012 - 8:06 am

Chyba i ja muszę zaopatrzyć się w ten sumak. Ta mieszanka też ciekawie się zapowiada, uwielbiam wszystko co pikantne:-)

Odpowiedz
MartynCia ^^ 16/10/2012 - 8:17 am

fajna salatka…ja również uwielbiam orientalne przyprawy. a te od Skworcu są naprawdę dobre, bardzo je lubię. 😉

Odpowiedz
Tomek gotuje 16/10/2012 - 11:46 am

Bardzo lubię sałatki z kuskusem 🙂 Z takimi aromatycznymi klopsikami to już w ogóle 🙂 Ja mam zawsze w kuchni suszony tymianek i rozmaryn, bo to moje dwa ulubione zioła 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies