Tabbouleh

przez Malwina
Tabbouleh
Tabbouleh zna zapewne każdy. Jest to sałatka popularna w krajach arabskich, głównie w Libanie. Oryginalnie wykonuje się ją z kaszy bulgur, spotykane są także wersje z wykorzystaniem kuskusu. Ja z racji tego, iż bulguru nigdzie nie mogłam znaleźć, zastąpiłam go właśnie łatwo dostępnym kuskusem. Wersja, którą Wam prezentuje jest najczęściej spotykaną. Czasem do sałatki tej dodawany jest także ogórek czy też papryka. Ja zdecydowanie wolę ją w tej prostej wersji z dużą ilością ziół. Idealnie sprawdzi się w upalne letnie dni. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji.



Tabbouleh

TABBOULEH (LIBAN)

Składniki (na 4 porcje) :
[przepis własny]

  • pół szklanki kaszy kuskus
  • szklanka  posiekanych liści pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
  • 4 dymki posiekane razem z białą częścią
  • jeden duży pomidor (250 g) pokrojony w kostkę (ja pozbawiłam go pestek)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy napęcznieje spulchniamy ją widelcem. Dodajemy miętę, natkę, dymkę, pomidory. Całość zalewamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. 
Jeśli mam pomidory bardzo soczyste, najczęściej pozbawiam je pestek. Możemy równie dobrze użyć pomidorków koktajlowych. Sałatka jest bardzo lekka i orzeźwiająca. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kebabów drobiowych bądź jako przekąska w ciągu dnia. 
Jeśli chodzi o sos robię go w różnych proporcjach- czasem daję o wiele więcej cytryny niż oliwy. Jednak to zależy od Waszych smaków. Do sałatki możecie dodać także drobno posiekany ząbek czosnku. 

Tabbouleh

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

33 komentarze
0

Podobne posty:

33 komentarze

goh. 10/06/2011 - 5:31 pm

Tabbouleh jest super, robiłam to już kilka razy:)

Odpowiedz
Fuchsia 10/06/2011 - 5:32 pm

Też najbardziej lubię najprostszą wersję Tabbouleh z dużą ilością ziół 😉 bardzo wiosenne zdjęcia!

Odpowiedz
ozzie 10/06/2011 - 5:53 pm

Uwielbiam tabbouleh i też robię czasem z kuskusem nawet jak mam bulgur bo kuskus bardzo lubię. Niech żyje kuchnia libańska!!

Odpowiedz
affogato 10/06/2011 - 6:21 pm

Mmm, aż poczułam aromat tych ziół przez monitor!:)

Odpowiedz
Agna 10/06/2011 - 6:30 pm

dzięki!! nie wiedziałam, że tego typu połączenie nazywa się Tabbouleh, a robię podobne już parę lat:)

Odpowiedz
Maggie 10/06/2011 - 6:48 pm

Tez najbardziej lubie te najprostsza wersje. Ostatnie zdjecie jest boskie!

Odpowiedz
zauberi 10/06/2011 - 6:51 pm

robiłam i lubię 🙂 fajnie, że przypomniałaś tę sałatkę

Odpowiedz
aga 10/06/2011 - 7:08 pm

lubie ta salatke:) pieknie u Ciebie wyglada:)

Odpowiedz
jolanta szyndlarewicz 10/06/2011 - 7:47 pm

wygląda wyśmienicie ….a czy wg Ciebie Malwi pietruszkę można zastapić kolendrą? pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
kabamaiga 10/06/2011 - 8:09 pm

A ja nie znam, ale mam nadzieję się zapoznać.

Odpowiedz
Majana 10/06/2011 - 8:32 pm

Z checią bym kiedyś zjadła tabbuleh, bo jeszcze nie próbowałam. Wygląda pysznie:)

Odpowiedz
Kamila 10/06/2011 - 8:48 pm

Bardzo smaczna i taka zdrowa. Pozdrawiam

Odpowiedz
Lekka 10/06/2011 - 9:02 pm

Nie robiłam jeszcze. Tak jak hummusu i falafela – mam potworne zaległości, jak się okazuje. W Lidlu będzie tydzień afrykański – miałam nadzieję na bulgur, ale akcja jest potwornie skomercjalizowana i nic ciekawego afrykańskiego nie da się na niej kupić.
Piękne zdjęcia.:)

Odpowiedz
ilka_86 10/06/2011 - 9:18 pm

bardzo mi się podoba, zapisuję przepis:) pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

Odpowiedz
kikimora 10/06/2011 - 9:23 pm

Aż wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam tej sałatki 🙁 Ja na szczęście będę mogła ją zrobić z kaszą bulgur, bo jest ona u mnie zawsze w szafce, choć najczęściej gotuję ją na mleku na śniadanie ;D

Odpowiedz
Doctor 10/06/2011 - 9:45 pm

Ale numer! Dzisiaj miałam prawie identyczny obiad 🙂 Pyszności!

Odpowiedz
Soul and Pepper 10/06/2011 - 11:15 pm

Wygląda całkiem fajnie. Muszę spróbować ! 😉

Odpowiedz
Malwina 11/06/2011 - 5:10 am

@goh.- ja też je uwielbiam, na lato idealne;)

@Fuchsia- te najprostsze wersje zawsze urzekają 😉

@ozzie- podpisuję się jak najbardziej- niech żyje kuchnia libańska;)

@Agna- uczymy się całe życie;) mój Połówek swego czasu miał swoje popisowe danie, po kilku latach podobny przepis znaleźliśmy w kuchni japońskiej;)

@Maggie- dziękuję;)

@Jolu- ja za świeżą kolendrą osobiście nie przepadam i jeśli w przepisie ją mam to podmieniam na natkę pietruszki. Jeśli wolisz kolendrę to czemu miałabyś jej nie podmienić 😉

@Majano- polecam, jest bardzo lekki i orzeźwiający;)

@Lekka- no niestety to co ma być w Lidlu z Afryką za wiele nie ma wspólnego. A na jakieś gotowe sosy to ja ochoty raczej nie mam.

@Ilonko- dziękuję i wzajemnie;)

@kikimora- zazdroszczę dostępu do bulguru. Ja niedługo wybieram się do auchana, może tam dostanę go.

@Doctor- jaki zbieg okoliczności;)

@Soul and Pepper- polecam serdecznie;)

Odpowiedz
Anonimowy 11/06/2011 - 7:46 am

baaardzo lubię:) i – tak samo jak ktoś już napisał – najprostszą wersję

Odpowiedz
Gosia 11/06/2011 - 8:01 am

wspaniale Ci wyszla ta salatka,czesto ja robie wlasnie latem,zastepuje wspaniale kolacje 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
Nemi 11/06/2011 - 11:12 am

Twoje zdjęcia za każdym razem mnie urzekają:) Uwielbiam wszystkie dania z kuskusem! Pozdrawiam ciepło:)

Odpowiedz
od-kuchni 11/06/2011 - 11:52 am

Mi też Tabbouleh bardzo smakował 🙂 Ja swój wzbogaciłam mięsem z piersi kurczaka a kuskus zaparzałam rosołem 🙂 Pycha…

Odpowiedz
Karmel-itka. 11/06/2011 - 12:36 pm

taki wspaniale wiosenny, lekki i delikatny.
idealny na upały ;]

Odpowiedz
berrypunch 11/06/2011 - 1:30 pm

Powiem szczerze, nie znam 🙁 wiec na pewno zrobie 🙂

Odpowiedz
Ania 11/06/2011 - 3:23 pm

Niedawno było o niej w Wysokich Obcasach i mam ją na liście "do zrobienia", ale mam ochotę na wersję z papryką:)

Odpowiedz
Malwina 12/06/2011 - 12:46 pm

@Nemi- ślicznie dziękuję;)również uwielbiam kuskus

@od-kuchni- ja z reguły zalewam kuskus osoloną wodą. Ale jeśli mam na stanie niedzielny rosołek to i on idzie w ruch;)

@Karmelitko- masz rację, na upały jak znalazł;)

@berrypuch- polecam jeśli tylko lubisz orzeźwiające smaki

@Aniu- z papryką też czasem robię, ale mimo to wolę wersję najbardziej prostą;)

Odpowiedz
Izaa 12/06/2011 - 4:32 pm

no ja już sie za nią zabieram od dłuższego czasu…. musze w końcu zrobić..;)

Odpowiedz
Grace 12/06/2011 - 6:30 pm

Bardzo lubię i fattoush i tabbouleh – zawsze kojarzą mi się z wakacjami na Bliskim Wschodzie 🙂

Odpowiedz
Karolina 13/06/2011 - 3:15 pm

Utarlo sie, ze tabbouleh ma tyle kaszy, a tak naprawde, po wizycie w libanskiej knajpce, czy tychze blogach (np. Taste of Lebanon)okazuje sie, ze proporcje sa odwrocone na rzecz zieleniny. 🙂 Np. tutaj: http://www.davidlebovitz.com/2011/06/tabbouleh-recipe-anissa-helou/
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 13/06/2011 - 3:29 pm

@Karolino- doskonale zdaję sobie sprawy, że kaszy powinno być niewiele. I u mnie tak dużo jej nie ma. Sałatkę przygotowuję w różnych proporcjach, w zależności kto ją ma jeść- ja uwielbiam większą ilość mięty i cytryny, moja mama natomiast woli mniej kwaśny sos i więcej kaszy.

Odpowiedz
Biedr_ona 14/06/2011 - 5:55 pm

Proste, szybkie w przygotowaniu.. ;-D W sam raz dla mnie :-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
a łyżka na to: niemożliwe 11/06/2013 - 7:56 pm

Pyszne! Dziś przygotowałam na obiad 🙂

Odpowiedz
Martucha na leśnej polanie 04/09/2013 - 5:04 pm

Odkryłam to jakieś 2 miesiące temu kosztując na jednym z Targów śniadaniowych w warszawie, mniam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies