Placuszki z chili

przez Malwina
Placki z chili przepis

Dzisiejsze śniadanie to propozycja dla tych, którzy lubią wyraziste smaki. Delikatne placuszki z dodatkiem ziół, sumaku i papryczki chili są niezwykle aromatyczne. Najlepiej podawać je z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego lub ulubionego dipu. Razem ze mną placuszki przygotowała Josia, Justinka i Martnosia.

PLACUSZKI Z CHILI
Śniadanie Mistrzów #126


Składniki (na około 8 sztuk):
[The lebanese kitchen”]

  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół łyżeczki sumaku
  • 1 chili, pozbawione pestek i posiekane
  • 2 dymki, drobno posiekane
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanego
  • spora szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła lub oleju/ew. oliwy
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Dodajemy jajka, mleko, sumak, składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy chili, dymkę, natkę, pieprz, olej lub masło, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron aż placuszki lekko się zrumienią.

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Magda C. 16/02/2014 - 9:29 am

Prześliczne te placuszki!

Odpowiedz
mnemonique 17/02/2014 - 8:34 am

pyszności, ja uwielbiam pikantne rzeczy. Placuszki na pewno mi posmakują.
Pozdrawiam słonecznie
Monika

Odpowiedz
mnemonique 17/02/2014 - 8:41 am

wyglądają cudnie, a ja lubię pikantne potrawy, więc pewnie mi posmakują 🙂
Pozdrawiam słonecznie
Monika

Odpowiedz
JustInka 20/02/2014 - 11:50 am

Jak cudnie Ci wyrosły! Moje aż tak nie chciały, ale to nic, ważne że były pyszne!

Odpowiedz
Karola S 25/02/2014 - 12:48 pm

Z mąki pełnoziarnistej myślisz, że by wyszły? 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/02/2014 - 1:45 pm

Karola, wyjdą. Tylko mogą mieć troszkę bardziej "chrupiącą" skórkę.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 25/02/2014 - 7:09 pm

Szalejesz z libańską kuchnią … mi ona wydawała się zawsze bardzo egzotyczna, a tutaj jak widze ma ona w sobie i takie proste potrawy z całkiem zwyczajnych skladników:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies