Dzisiejsze śniadanie to propozycja dla tych, którzy lubią wyraziste smaki. Delikatne placuszki z dodatkiem ziół, sumaku i papryczki chili są niezwykle aromatyczne. Najlepiej podawać je z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego lub ulubionego dipu. Razem ze mną placuszki przygotowała Josia, Justinka i Martnosia.
PLACUSZKI Z CHILI
Śniadanie Mistrzów #126
Składniki (na około 8 sztuk):
[The lebanese kitchen”]
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- pół łyżeczki sumaku
- 1 chili, pozbawione pestek i posiekane
- 2 dymki, drobno posiekane
- pół pęczka natki pietruszki, posiekanego
- spora szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła lub oleju/ew. oliwy
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Dodajemy jajka, mleko, sumak, składniki łączymy przy pomocy trzepaczki. Dodajemy chili, dymkę, natkę, pieprz, olej lub masło, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, wylewamy porcje ciasta i smażymy z obu stron aż placuszki lekko się zrumienią.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
Prześliczne te placuszki!
pyszności, ja uwielbiam pikantne rzeczy. Placuszki na pewno mi posmakują.
Pozdrawiam słonecznie
Monika
wyglądają cudnie, a ja lubię pikantne potrawy, więc pewnie mi posmakują 🙂
Pozdrawiam słonecznie
Monika
Jak cudnie Ci wyrosły! Moje aż tak nie chciały, ale to nic, ważne że były pyszne!
Z mąki pełnoziarnistej myślisz, że by wyszły? 🙂
Karola, wyjdą. Tylko mogą mieć troszkę bardziej "chrupiącą" skórkę.
Szalejesz z libańską kuchnią … mi ona wydawała się zawsze bardzo egzotyczna, a tutaj jak widze ma ona w sobie i takie proste potrawy z całkiem zwyczajnych skladników:)