Salatka z kuskusem, kurczakiem i migdałami

przez Malwina
Sałatka z kaszy kuskus i kurczaka
Tematem przewodnim kolejnego wirtualnego pichcenia była kasza kuskus, tak często wykorzystywana w kuchni arabskiej. Postawiłam na szybką w przygotowaniu sałatkę, która świetnie  sprawdziła się w roli lekkiej kolacji. Razem ze mną na rozpoczęcie III Festiwalu Kuchni Arabskiej gotowały: Mirabelka, Siaśka i Lejdi. 

Przepis dodaję także do akcji Grumków- Z widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię. 

Sałatka z kuskusem i kurczakiem przepis

SAŁATKA Z KUSKUSEM, KURCZAKIEM I MIGDAŁAMI

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka, oczyszona, pokrojona w kostkę
  • 2 pomidory, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, obrana, posiekana w kostkę
  • 1/4 szklannki orzechów włoskich, uprażonych na patelni i posiekanych
  • 1/4 szklanki płatków migdałów, uprażonych na patelni 
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • dressing: 5 łyżek oliwy, 4 łyżki soku z cytryny, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta mielonej kolendry, 1 ząbek czosnku (drobno posiekany), sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Kuskus przygotowujemy wg opisu na opakowaniu. Napęczniałą kaszę spulchniamy widelcem. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni (możecie też usmażyć filety w całości i później pokroić je w kostkę). Usmażone mięso przekładamy na papierowy ręcznik i odkładamy do ostygnięcia. Do kaszy dodajemy paprykę, pomidory, cebulę, natkę, orzechy, kurczaka. Wszystkie składniki dressingu mieszamy dokładnie w słoiczku. Powstałym dressingiem zalewamy sałatkę, delikatnie mieszamy. Posypujemy płatkami migdałów. 

Czas przygotowania: 15 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Siaśka 01/03/2013 - 6:09 pm

bardzo mi się podoba ta sałatka 😀

Odpowiedz
Wiewióra 01/03/2013 - 6:32 pm

super sałatka! bardzo lubię takie lekkie połączenia 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 01/03/2013 - 7:10 pm

Wygląda pysznie !Będę robić- Alicja.

Odpowiedz
favcook 01/03/2013 - 7:53 pm

wygląda lepiej niż przepysznie. 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 01/03/2013 - 9:46 pm

bardzo podoba mi się ta sałatka i te chrupkie migdały do tego! w sam raz na przegryzkę:)

Odpowiedz
Kamciss 01/03/2013 - 10:41 pm

Mmm pysznie wygląda :>

Odpowiedz
teenager ;) 02/03/2013 - 4:54 am

same smakowite składniki *-*

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 02/03/2013 - 11:15 am

Przepsznie wyglada ta sałatka i śmiało może być samodzielnym daniem obiadowym:) pozdrawiam

Odpowiedz
Agnieszka 02/03/2013 - 11:35 am

Świetna sałatka! Ja ciągle cierpię na deficyt pomysłów na kuskus, dlatego zapisuję przepis. 🙂

Odpowiedz
Gosia 02/03/2013 - 5:25 pm

Zapisuję przepis od razu żeby mi nie uciekł gdzieś 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 30/12/2013 - 8:34 pm

Przepis sprawdzony. Genialnie przepyszna rzecz. Dzięki za pomysł 🙂

Odpowiedz
Malwina 30/12/2013 - 9:25 pm

Polecam się na przyszłość 🙂

Odpowiedz
Ela xyz 27/09/2017 - 7:30 am

Sałatka wygląda przepysznie, dziś wypróbuję przepis. Mniam, mniam…

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies