Baba ghanoush

przez Malwina
Baba ghanoush przepis

Kontynuujemy odkrywanie arabskich smaków. Tym razem przyszła pora na baba ghanoush, popularną pastę z bakłażana. Jej przygotowanie jest bardzo proste, musicie tylko zrobić wcześniej pastę sezamową. Zajmie to Wam kilkanaście minut i jest banalnie proste. Oczywiście pastę tahini możecie także zakupić w sklepie. Razem ze mną w kuchni spotkali się: Mopsik, Chantel, Iza, Justinka, Emilia oraz Bartoldzik.

Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate. 

Pasta z bakłażana

BABA GHANOUSH


Składniki:
[przepis własny]

  • 1 bakłażan (mój ważył około 300 g)
  • 1 czubata łyżka pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 1 duży ząbek czosnku (lub dwa średniej wielkości)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta ostrej papryki w proszku lub więcej do smaku
  • sól do smaku
Bakłażana nakłuwamy widelcem, układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka bakłażana mocno się pomarszczy. Odkładamy oberżynę do ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy warzywo wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmujemy miąższ. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) umieszczamy miąższ bakłażana, drobno posiekany czosnek i natkę, pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę, kmin i słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą. Miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Baba ghanoush podajemy jako dodatek do pieczywa, np. chlebków lawasz

Pasta z bakłażanów przepis

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

mopswkuchni 26/08/2013 - 7:19 pm

Tak, dobrze że napisałaś w jakim pojemniku miksować, ja co prawda nie ganoush, ale tahini próbowałam zmiksować w takim blenderze do koktajli 😛

Odpowiedz
JustInka 26/08/2013 - 8:14 pm

Twoja wygląda jakoś ładniej! Hehe, ale bałam się tego dania bardzo. A niepotrzebnie! Pół miasta schodziłam za tahini, potem płakałam nad jego ceną. Następnym razem zrobię sama! Dziękuję za zaproszenie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 27/08/2013 - 9:33 am

Gdzie bakłażan, tam i ja 🙂 Cudowna pasta!

Odpowiedz
Maggie 27/08/2013 - 9:54 am

Daj troche!

Odpowiedz
Emilia 27/08/2013 - 10:43 am

Baba ghannoush wyglada super. Musze wyprobowac wersje z pıetruszka.

Odpowiedz
Anonimowy 27/08/2013 - 12:12 pm

Czy można zastąpić bakłażana cukinią??

Odpowiedz
Malwina 27/08/2013 - 12:42 pm

Bakłażan i cukinia różnią się znacznie smakiem i konsystencją po upieczeniu. Postaram się po powrocie przygotować pastę z pieczonej cukinii i podzielić się przepisem na blogu.

Odpowiedz
Karola S 25/02/2014 - 1:04 pm

Podobno Baba Ghanoush z cukinii nazywa się… Mama Ghanoush 😉 Taki znalazłam przepis http://ohmyveggies.com/recipe-mama-ghannouj-baba-ghannouj-made-with-zucchini/ 😀 Mam nadzieję, że nie naruszam jakichś zasad podając tego linka. 🙁 Pzdr.

Odpowiedz
Anonimowy 21/01/2016 - 9:16 pm

Czy wiesz może w przybliżeniu, jak długo można przechowywać "babę"? 😉

Odpowiedz
Malwina 22/01/2016 - 7:46 am

3-4 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce

Odpowiedz
Małgorzata Kijowska 20/09/2017 - 5:18 pm

Przymierzam się do tego dania już od daaaaawna. Niestety, bakłażany lądują zawsze w garze i kończą jako caponata 😀 Chyba muszę się zmobilizować i zrobić baba ghanoush wreszcie 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies