Kontynuujemy odkrywanie arabskich smaków. Tym razem przyszła pora na baba ghanoush, popularną pastę z bakłażana. Jej przygotowanie jest bardzo proste, musicie tylko zrobić wcześniej pastę sezamową. Zajmie to Wam kilkanaście minut i jest banalnie proste. Oczywiście pastę tahini możecie także zakupić w sklepie. Razem ze mną w kuchni spotkali się: Mopsik, Chantel, Iza, Justinka, Emilia oraz Bartoldzik.
Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate.
BABA GHANOUSH
Składniki:
[przepis własny]
- 1 bakłażan (mój ważył około 300 g)
- 1 czubata łyżka pasty tahini (pasta sezamowa)
- 1 duży ząbek czosnku (lub dwa średniej wielkości)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- szczypta ostrej papryki w proszku lub więcej do smaku
- sól do smaku
Bakłażana nakłuwamy widelcem, układamy na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem), pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka bakłażana mocno się pomarszczy. Odkładamy oberżynę do ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy warzywo wzdłuż na pół, łyżeczką wyjmujemy miąższ. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik w zestawie z blenderem) umieszczamy miąższ bakłażana, drobno posiekany czosnek i natkę, pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę, kmin i słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą. Miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Baba ghanoush podajemy jako dodatek do pieczywa, np. chlebków lawasz.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
11 komentarzy
Tak, dobrze że napisałaś w jakim pojemniku miksować, ja co prawda nie ganoush, ale tahini próbowałam zmiksować w takim blenderze do koktajli 😛
Twoja wygląda jakoś ładniej! Hehe, ale bałam się tego dania bardzo. A niepotrzebnie! Pół miasta schodziłam za tahini, potem płakałam nad jego ceną. Następnym razem zrobię sama! Dziękuję za zaproszenie 🙂
Gdzie bakłażan, tam i ja 🙂 Cudowna pasta!
Daj troche!
Baba ghannoush wyglada super. Musze wyprobowac wersje z pıetruszka.
Czy można zastąpić bakłażana cukinią??
Bakłażan i cukinia różnią się znacznie smakiem i konsystencją po upieczeniu. Postaram się po powrocie przygotować pastę z pieczonej cukinii i podzielić się przepisem na blogu.
Podobno Baba Ghanoush z cukinii nazywa się… Mama Ghanoush 😉 Taki znalazłam przepis http://ohmyveggies.com/recipe-mama-ghannouj-baba-ghannouj-made-with-zucchini/ 😀 Mam nadzieję, że nie naruszam jakichś zasad podając tego linka. 🙁 Pzdr.
Czy wiesz może w przybliżeniu, jak długo można przechowywać "babę"? 😉
3-4 dni w zamkniętym pojemniku w lodówce
Przymierzam się do tego dania już od daaaaawna. Niestety, bakłażany lądują zawsze w garze i kończą jako caponata 😀 Chyba muszę się zmobilizować i zrobić baba ghanoush wreszcie 🙂