To proste ciasto smakuje fantastycznie. Jest wilgotne, pięknie pachnie bananami. Dodałam do niego posiekane daktyle, jednak jeśli za nimi nie przepadacie lub po prostu nie macie ich akurat pod ręką, możecie użyć innych ulubionych bakalii, np. posiekanych orzechów, moreli itp. Razem ze mną arabskie słodkości przygotowała Mirabelka.
Składniki (na okrągłą formę 20 cm):
[S. Hage, „The lebanese kitchen”]
- 80 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 dojrzałe banany
- 120 g suszonych daktyli bez pestek*
Czas przygotowania: 55 minut.
11 komentarzy
uwielbiam wszelkie bananowe wypieki, a jak jest jeszcze z dodatkiem daktyli to już idealnie! wygląda bardzo apetycznie 🙂
Kolejny świetny przepis 🙂
Wygląda bardzo smacznie !
Mniam, musi być pyszne. I do tego jeszcze daktyle, ciekawie 🙂
Bardzo puszyste i na pewno pyszne!
ostatnio też robiłam chlebek bananowy, u mnie z dodatkami: suszona żurawina, posiekane suszone morele i posiekane figi (wszystkiego dosłownie troszeczkę) i ciut gorzkiej czekolady;p daktyli jeszcze nie dawałam;p
pozdrawiam
Marta
Nie uwierzysz, ale jeszcze całkiem niedawno nie jadłam innych bananów taj te lekko zielone i tylko na surowo. Nie było mowy o najmniejszym zaczernieniu. A wypieki z ich dodatkiem? Zapomnij. Coś się zmieniło mniej więcej 2 lata temu. Pokochałam je na ciepło, w ciastach, plackach, dżemie. I te żółte z całym mnóstwem czarnych plamek cenię dziś najbardziej.
Uwielbiam ciasta z bananami – smakują rewelacyjnie:) i pięknie pachną:)
Ciasto z daktylami i orzechami juz w piekarniczku nie moge sie doczekać konsumpcji 😀
Proste i pyszne. Jak dla mnie idealne na szybkie śniadanie 🙂
ciasto wyszlo pysznie 🙂 pierwszy raz pieklam ciasto z daktylami i od dzisiaj bede ich uzywac czesciej 🙂 b.dziekuje za ten przepis
Miło mi to słyszeć. Polecam Ci także ciasto daktylowe (znajdziesz je na blogu).