Ciasto bananowe

przez Malwina
Ciasto bananowe przepis


To proste ciasto smakuje fantastycznie. Jest wilgotne, pięknie pachnie bananami. Dodałam do niego posiekane daktyle, jednak jeśli za nimi nie przepadacie lub po prostu nie macie ich akurat pod ręką, możecie użyć innych ulubionych bakalii, np. posiekanych orzechów, moreli itp. Razem ze mną arabskie słodkości przygotowała Mirabelka. 

Ciasto z bananami

CIASTO BANANOWE


Składniki (na okrągłą formę 20 cm):
[S. Hage, „The lebanese kitchen”]

  • 80 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 dojrzałe banany
  • 120 g suszonych daktyli bez pestek*
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy (ciasto na tym etapie będzie dość gęste). Banany obieramy, rozgniatamy widelcem, dodajemy do ciasta, ponownie miksujemy. Daktyle siekamy, wsypujemy do ciasta, mieszamy łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy przez około 40-50 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka).
*zamiast daktyli możecie dodać orzechy, czekoladę lub inne ulubione bakalie

Ciasto z bananami przepis

Czas przygotowania: 55 minut.

VI Festiwal Kuchni Arabskiej
11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

teenager ;) 22/02/2014 - 5:28 am

uwielbiam wszelkie bananowe wypieki, a jak jest jeszcze z dodatkiem daktyli to już idealnie! wygląda bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 22/02/2014 - 9:46 am

Kolejny świetny przepis 🙂
Wygląda bardzo smacznie !

Odpowiedz
Majana 22/02/2014 - 9:19 pm

Mniam, musi być pyszne. I do tego jeszcze daktyle, ciekawie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 23/02/2014 - 4:58 pm

Bardzo puszyste i na pewno pyszne!

Odpowiedz
Anonimowy 24/02/2014 - 7:39 am

ostatnio też robiłam chlebek bananowy, u mnie z dodatkami: suszona żurawina, posiekane suszone morele i posiekane figi (wszystkiego dosłownie troszeczkę) i ciut gorzkiej czekolady;p daktyli jeszcze nie dawałam;p
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
JustInka 24/02/2014 - 12:11 pm

Nie uwierzysz, ale jeszcze całkiem niedawno nie jadłam innych bananów taj te lekko zielone i tylko na surowo. Nie było mowy o najmniejszym zaczernieniu. A wypieki z ich dodatkiem? Zapomnij. Coś się zmieniło mniej więcej 2 lata temu. Pokochałam je na ciepło, w ciastach, plackach, dżemie. I te żółte z całym mnóstwem czarnych plamek cenię dziś najbardziej.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/03/2014 - 7:08 pm

Uwielbiam ciasta z bananami – smakują rewelacyjnie:) i pięknie pachną:)

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2014 - 1:30 pm

Ciasto z daktylami i orzechami juz w piekarniczku nie moge sie doczekać konsumpcji 😀

Odpowiedz
jagacicha 31/08/2014 - 4:37 pm

Proste i pyszne. Jak dla mnie idealne na szybkie śniadanie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 20/10/2014 - 10:24 pm

ciasto wyszlo pysznie 🙂 pierwszy raz pieklam ciasto z daktylami i od dzisiaj bede ich uzywac czesciej 🙂 b.dziekuje za ten przepis

Odpowiedz
Malwina 21/10/2014 - 10:38 am

Miło mi to słyszeć. Polecam Ci także ciasto daktylowe (znajdziesz je na blogu).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies