Placki z kukurydzą i chili

przez Malwina
Placki z kukurydzą przepis

Placuszki to smaczny sposób na rozpoczęcie dnia. Tym razem mam dla Was przepis na wytrawne placki z dodatkiem kukurydzy, ziół i chili. Świetnie komponują się z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, guacamole i kawałkami pomidora. To miła odmiana dla słodkich placuszków i racuchów.

Placuszki z kukurydzą przepis

PLACKI Z KUKURYDZĄ I CHILI
Śniadanie Mistrzów #128


Składniki (na 7-8 sztuk):
[przepis własny]

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • spora szczypta pieprzu
  • 1/4-1/2 łyżeczki chili w proszku
  • pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 2-3 dymki, posiekane
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka oleju
  • pół szklanki kukurydzy
  • do podania: guacamole, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny, kawałki pomidorów
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczeniu, sól, pieprz, chili, mieszamy. Dodajemy jajko, maślankę, olej, mieszamy trzepaczką. Wsypujemy dymkę, natkę pietruszki i kukurydzy, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z dodatkiem guacamole, kwaśnej śmietany i pomidorów.

Czas przygotowania: 10 minut.

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Justyna Żak 22/02/2014 - 8:34 am

smaczne ostre danie:)

Odpowiedz
Natalie 22/02/2014 - 2:04 pm

Uwielbiam dodawać kukurydzy do placków 🙂

Odpowiedz
JustInka 24/02/2014 - 12:08 pm

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, takie chętnie zrobię, może chłopaki przekonają się do wytrawnych placuszków!

Odpowiedz
mamamarzynia 24/03/2014 - 7:54 pm

Zrobiłam, zjadłam, wystawiłam! Były pyszne!

Odpowiedz
Malwina 25/03/2014 - 6:35 am

mamamarzynia- super 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies