Placuszki to smaczny sposób na rozpoczęcie dnia. Tym razem mam dla Was przepis na wytrawne placki z dodatkiem kukurydzy, ziół i chili. Świetnie komponują się z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, guacamole i kawałkami pomidora. To miła odmiana dla słodkich placuszków i racuchów.
PLACKI Z KUKURYDZĄ I CHILI
Śniadanie Mistrzów #128
Śniadanie Mistrzów #128
Składniki (na 7-8 sztuk):
[przepis własny]
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- spora szczypta pieprzu
- 1/4-1/2 łyżeczki chili w proszku
- pół pęczka natki pietruszki, posiekanej
- 2-3 dymki, posiekane
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki kukurydzy
- do podania: guacamole, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny, kawałki pomidorów
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczeniu, sól, pieprz, chili, mieszamy. Dodajemy jajko, maślankę, olej, mieszamy trzepaczką. Wsypujemy dymkę, natkę pietruszki i kukurydzy, ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki wlewamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z dodatkiem guacamole, kwaśnej śmietany i pomidorów.
Czas przygotowania: 10 minut.
5 komentarzy
smaczne ostre danie:)
Uwielbiam dodawać kukurydzy do placków 🙂
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, takie chętnie zrobię, może chłopaki przekonają się do wytrawnych placuszków!
Zrobiłam, zjadłam, wystawiłam! Były pyszne!
mamamarzynia- super 🙂