- 3 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z małej cytryny
- łyżka papryki
- około 170 g koncentratu pomidorowego (dałam przecier pomidorowy)
- opakowanie jogurtu- 230 g
- 2 łyżki sumaku
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- patyczki do szaszłyków
Mięso czyścimy, kroimy w większe kawałki. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą. Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 2-8 godzin (u mnie leżakował całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w zimnej wodzie. Mięso nadziewamy na szpatułki- smażymy na patelni do grilla lub pieczemy na ruszcie w piekarniku (u mnie ta druga opcja).Podałam z sosem czosnkowym oraz sałatką z świeżych warzyw.
25 komentarzy
wygladaja bardzo apetycznie..to swietny pomysł na kolację..pozdrawiam..
Malwinko, wyglądają pysznie! a wiem co piszę 😉
i sądzę, że raczej powinnaś być Hannibalem, bo to Twój pomysł był, aby nas przy wirtualnym gotowaniu zebrać 🙂
pozdrawiam ciepło!
Moze i nie sa takie czerwone, ale jestem pewna, ze smakuja wspaniale! Boskie zdjecie, az zacheca, zeby zrobic je jeszcze raz.
(No i zaklepuje sobie role Murdocka ;))
Wirtualne wspólne gotowanie to super sprawa 🙂 wiem coś o tym!
Szaszłyki pyszne – u każdej z was bym jednego podjadła 😀
Bardzo lubię takie bliskowschodnie szaszłyki, sama nigdy ich nie robiłam, ale kiedyś spróbuję!
Bardzo fajny przepis…ja na decie ale to mogę…pozdrawiam Malwinko…
Malwina super przepis mniam mniam mniam
Jednak mięso nadziane na patyczki ma zupełnie nową jakość…od razu apetyt jest większy i wszystko szybciej znika 🙂
Wspaniale wyglądają, na pewno są też pyszne z przecierem. Dziękuję za wspólne gotowanie.
cudowny przepis 😉 ale narobiłaś mi smaku na kurczaka 🙂
Pycha! Ale ba gdzie ja znajde sumaku?:)
pyszności wyczarowałaś Malwinko:)
Kiedyś się dołączę do wspólnego pichcenia, bo widać, że warto 😉
Wspaniały! Oblizuję się,ze hej!:)
szaszlyczki prezentuja sie bardzo smakowicie:)
ajjjjj pyszności
Jadlam w sobote! Strasznie lubie! Jak jeszcze fattush jest w okolicy i batata harra… mmmmm… 🙂 Slicznie Ci wyszly!
Oj, jak mi się zachciało szaszłyczków przez Ciebie.:) Chyba zrobię.:)
Zarówno idea wspólnego gotowania jak i sam pan szaszłyk bardzo mi się podoba;-)
Marzenko- sumak znajdziesz w większych sklepach z przyprawami, oferują go też dwa sklepy internetowe. Możesz go także pominąć- on ma jakby taki kwaskowaty smak, więc zamiast niego można dać odrobinę więcej soku z cytryny lub troszkę octu winnego.
Bardzo dziekuje za info!:) Poszukam:)
Wygladaja pysznie. Ja z sumakiem jeszcze nie mialam kontaktu wiec za dobrze nie wiem "czym to sie je" :)) Koniecznie musze sprobowac 🙂
Super! 😀 Robię na weekendzie jako obiad- niespodziankę dla Mojego A. Na pewno będzie zachwycony! Pozdrawiam,
Milena
Marzenko- poszukaj tego sumaku, na prawdę warto. Jak coś mam przepis jeszcze na shish taouk bez jego dodatku, ale jeszcze nie próbowałam.
majko- sumak ma kwaskowaty smak i fajną barwę, mało popularny, ale warto go nabyć;)
russkaya- czekam na relację;)
Zrobiłam! Są MEGA!!! 😀 Brak słów no!
http://dzismamochotena.blox.pl/2011/02/Shisk-Taouk.html
Dziękuję! :*