Gulasz z kurczaka z warzywami po libańsku

przez Malwina
Gulasz drobiowy z warzywami

Zima to świetny okres, by przygotować sycący gulasz. Tym razem przyszła kolej na gulasz drobiowy inspirowany kuchnią Libanu. Jest lekko pikantny i niezwykle aromatyczny za sprawą cynamonu, imbiru i przyprawy 7 smaków. Możecie podać go z kaszą kuskus, ryżem lub chlebem.


Kurczak z warzywami po arabsku

GULASZ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI PO LIBAŃSKU


Składniki (na 4 porcje):
[S. Hage, „The lebanese kitchen”]

  • 1 kg elementów z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 por (biała część), przekrojony na pół i posiekany w talarki
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
  • 2-3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kawałki o długości 1 centymetra
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki przecieru pomidorowego (passata)
  • pół litra rosołu drobiowego lub bulionu
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • odrobina szafranu
  • 1 laska cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy 7 smaków
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso po 5 minut z każdej strony. Odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy masło, pora, marchew i selera. Smażymy przez 5 minut. Wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż zredukuje się o połowę. Dodajemy przecier, wlewamy rosół, dokładamy szafran, imbir, chili, czosnek i laskę cynamonu a także obsmażone mięso. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut. Dodajemy sok z cytryny, przyprawę 7 smaków, doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz możecie wzbogacić o dodatek miodu, jeśli będzie dla Was zbyt kwaśny. Podajemy z kaszą kuskus, bulgur, chlebkami lawasz lub pita.

Kurczak z warzywami po libańsku

Czas przygotowania: 55 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Bassia♥ 24/02/2014 - 5:56 pm

Wygląda zachęcająco!
Bardzo lubię kurczaka i myślę ,że smakowałby mi w tej postaci 🙂

Odpowiedz
Molka 24/02/2014 - 8:56 pm

Wygląda pysznie. Co jest w składzie przyprawy "7 smaków"?

Odpowiedz
Malwina 25/02/2014 - 8:10 am

Molka, w składnikach masz link do przepisu na tę przyprawę. Składa się z cynamonu, ziela angielskiego, goździków, kozieradki , pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej.

Odpowiedz
Justyna Żak 24/02/2014 - 9:33 pm

smacznie wygląda, chętnie bym zjadła:)

Odpowiedz
Magda C. 25/02/2014 - 7:54 am

Wygląda przepysznie!

Odpowiedz
JustInka 26/02/2014 - 11:59 am

Piękny ten talerz! Danie też niczego sobie 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 28/02/2014 - 9:16 am

Cudownie aromatyczne i na pewno smaczne! Ileż ja się tu mogę nauczyć 🙂 Dziękuję Ci za to!♥

Odpowiedz
Chase 11/03/2014 - 5:14 pm

Chyba jako pierwszy z komentujących naprawdę przyrządziłem potrawę wg. podanego przepisu, więc pozwolę sobie go skomentować ;). Po pierwsze, jest w nim drobny błąd redakcyjny – nie ma ani słowa o tym, co zrobić z mięsem po podsmażeniu go na samym początku (dedukują, że należy je wrzucić do gara po dodaniu rosołu i przypraw, tak przynajmniej ja zrobiłem). Druga sprawa, że trochę dziwne wydaje mi się to, że najpierw do potrawy dodajemy pieprz, cynamon i imbir, by potem dodać "przyprawę", która na siedem składników zawiera wszystkie trzy wymienione powyżej. Co do samego smaku efektu końcowego, to niestety udało mi się gulasz dość skutecznie przypalić. Ale odratowany sam kurczak smakował na tyle ciekawie, że za jakiś czas planuję zrobić do przepisu drugie podejście.

Odpowiedz
Malwina 11/03/2014 - 5:23 pm

Chase-drobny nie drobny, ale błąd jednak jest. Przepraszam Cię uprzejmie za niedopatrzenie z mojej strony. Żeby było śmieszniej, to dosłownie tydzień temu sprawdzałam, czy ostatnie 100 dodanych przepisów nie zawiera żadnych błędów i nie udało mi się tego wyłapać. Co do przypraw, to te dodane na początku gotowania nie będą aż tak mocno wyczuwalne w potrawie. Sama często stosuje przyprawianie w dwóch turach (na początku i pod koniec gotowania). Mam nadzieję, że przy drugim podejściu o przypaleniu nie będzie już mowy 🙂 Dzięki bardzo, że podzieliłeś się swoimi wrażeniami.

Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Chase 22/03/2016 - 4:44 pm

Minęły prawie równo dwa lata, zrobiłem drugie podejście do przepisu. Wyszłą absolutna rewelacja, żona nie mogła się nachwalić ;). Dzięki i pozdrawiamy!

Odpowiedz
Jola 16/04/2018 - 6:49 pm

Pyszne. Przyrzadzam regularnie – zawsze z sukcesem 🙂 pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies