Make bento, not war! #128

przez Malwina
Dzień dobry, 
Tym razem mam dla Was kilka pudełeczek, które zabierał ze sobą w minionym tygodniu Połówek. Na całe szczęście udało mi się uniknąć nagromadzenia poświątecznych resztek. Królują koreczki oraz rolki sushi. Te ostatnie robię kilka razy w tygodniu, najczęściej na kolację. Specjalnie gotuję troszkę więcej ryżu, by kilka rolek zapakować do bento. Wyglądają ładnie i do tego świetnie smakują, nawet kolejnego dnia. 

Chwytajcie garść inspiracji i nie zapomnijcie przygotować sobie smacznego bento. 

WTOREK

Posiłek białkowo-tłuszczowy u Połówka to sałatka z cykorii, rolowanego boczku, marchewki, rzodkiewek, marynowanych szparagów, cebulki i szczypiorku. W małym pojemniczku dressing z octem balsamicznym i oregano. 

Na drugim pięterku omlet z pieczarkami i chili, ajvar, warzywa, koreczki z kabanosa, cebulek marynowanych, ogórków konserwowych. 

ŚRODA

U Połówka w lunchboxie sałatka z kurczakiem i awokado. Smaczna, pożywna i zdrowa. Dodatkowo jabłko i koreczki.

CZWARTEK

Pierwszy posiłek to klopsiki drobiowe pieczone w piekarniku (osobno w pojemniczku sos z pieczonych warzyw) oraz koreczki (cebulka perłowa, kabanos, papryka, ogórek konserwowy). 

Na drugim pięterku sushi z łososiem, jajkiem, kiełkami i szczypiorkiem. 

PIĄTEK

Pierwszy posiłek Połówka to szaszłyki z kurczaka w wersji mini (pieczone w piekarniku) oraz warzywa do pochrupania (papryka, rzodkiewki, seler naciowy, pomidorki). 

Drugi posiłek to sushi w wersji warzywnej oraz z omletem i ogórkiem. Plus oczywiście sos sojowy.  
8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Unknown 04/04/2016 - 12:35 pm

Witam 🙂 łosoś w sushi jest wędzony czy surowy?

Odpowiedz
Malwina 04/04/2016 - 12:40 pm

Łosoś wędzony. Nie wkładam nigdy surowego mięsa do bento, ponieważ szybciej się psuje i istnieje ryzyko zatrucia.

Odpowiedz
iwona w. 04/04/2016 - 2:13 pm

Szkoda ;-). Osobiście uwielbiam sushi właśnie w wersji z surowym łososiem, ale zawsze się bałam zostawić na 2 dzień. Gdybym zobaczyła, że ktoś tak robi i wszystko jest ok sama też bym pewnie zaczęła.

Odpowiedz
Malwina 04/04/2016 - 4:32 pm

Z surowym i niedosmażonym mięsem lepiej nie ryzykować.

Odpowiedz
iwona w. 04/04/2016 - 2:16 pm

W ogóle to masz naprawdę świetny blog- przepisy, inspiracje, zdjęcia, a nawet pudełka:-D Naprawdę super. Czytam od niedawna,ale napewno zostanę bardzo długo. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 04/04/2016 - 4:32 pm

Dziękuję za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 04/04/2016 - 7:30 pm

Jeju, ale cudnie w tym tygodniu 😀

Odpowiedz
anna90 06/04/2016 - 5:24 pm

Fajnie, że od jakiegoś czasu można to podpatrzeć na propozycje białkowo-tłuszczowe 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies