Manakeesh

przez Malwina
Chleb z zaatarem  przepis

W kolejnej odsłonie wspólnego gotowania i odkrywania arabskich smaków przygotowałam wraz z kilkoma blogerami chlebki manakeesh. To pieczywo typu flatbread popularne w Syrii i Libanie. Najczęściej chlebki smaruje się oliwą i posypuje mieszanką zaatar. Można też spotkać wersje z serem lub mielonym mięsem. Razem ze mną manakeesh przygotowali: Iza, Justinka, Aleksandra oraz Bartoldzik. 

Manaeesh przepis

MANAKEESH


Składniki (na 5 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki typ 650)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki zaataru
  • oliwa do posmarowania chlebków
Mąkę mieszamy z solą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy 1 łyżkę oliwy. Ciasto należy wyrabiać przez około 5-7 minut. Powinno być gładkie i miękkie. Przekładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto dzielimy na 5 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy ją na cienki placek (moje miały grubość około 3-4 mm). Placuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zaatar mieszamy z oliwą (na 3 czubate łyżki zaataru dodaję około 3 łyżki oliwy). Tak powstałą mieszanką smarujemy chlebki. Możecie też posmarować wierzch chlebków oliwą i posypać je zaatarem. Blachę z chlebkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy przez około 8 minut. Dłużej pieczone chlebki będą twardsze.

Chleb z za'atarem

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 40 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Emilia 10/09/2013 - 5:39 pm

Wygląda bardzo apetycznie

Odpowiedz
Katerina Petrova 10/09/2013 - 5:59 pm

mam wszystkie składniki, nigdy nie jadłam takiego chlebka, ale czuję, ze z pewnością by mi posmakował, do spróbowania 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 10/09/2013 - 7:25 pm

Pyszności:)

Odpowiedz
Zuzanna 10/09/2013 - 8:25 pm

Super! Uwielbiam chlebki typu flatbread i na pewno wypróbuję ten przepis;0

Odpowiedz
JustInka 10/09/2013 - 9:02 pm

Pięknie Ci wyszły 🙂 Ja muszę przyznać, że bardzo mi smakowały !

Odpowiedz
Bee, Magazyn Kuchenny 10/09/2013 - 11:07 pm

Uwielbiam arabski chlebek smarowany zatarem! Mogłabym go jeśc i jeść, szczególnie jeszcze ciepły.

Odpowiedz
zufik 11/09/2013 - 1:55 pm

Uwielbiam je, wszystko mam i chyba zrobię:)

Odpowiedz
Julia Musiał 12/09/2013 - 5:44 am

I od razu przypominają mi sie wakcje w Tunezji.
Były takie same jak Twoje. Cuuudo.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 13/09/2013 - 7:43 am

Zjadłabym…

Odpowiedz
JestSmak 17/09/2013 - 12:19 pm

Nigdy nie jadłam takich chlebków, chętnie bym spróbowała, dlatego muszę je upiec 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/11/2013 - 12:16 am

Pani w sklepie orientalnym poleciła mi wymieszać z zaatarem ser biały i odrobinę oliwy, do tego wędlina i kanapka gotowa. Nie jem ani sera ani wędliny na razie, ale wyglądało, że pani zna się na rzeczy 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2014 - 7:55 am

Wspanialy, bogaty w piekne zdjecia blog. Manakish latwy i smaczny, fajny sposob na za3tar 🙂 Ja mieszam za3tar z oliwa z oliwek przed polozeniem, zeby sie nie sypalo.

Odpowiedz
Malwina 18/06/2014 - 7:58 am

Dziękuję za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 04/04/2017 - 11:05 am

Świetny przepis. Chlebki wyszły mi super! Pozdrawiam

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies